AcasăSOCIALAu început să se toarne. Liberalii, acuzați că au favorizat testările la...

Au început să se toarne. Liberalii, acuzați că au favorizat testările la privat

Supărați că le-au decapitat un ministru, usr-plus-iștii au început să-i toarne pe liberali. Și am aflat astfel că fostul ministru Nelu Tătaru, care s-a oferit să se înscăuneze la loc, a dat un ordin prin care direcționa marea majoritate a testărilor Covid către mediul privat, unde s-au câștigat milioane de euro.

Din data de 14 mai 2020, testele PCR au fost direcționate, aproape exclusiv, către privați, care au făcut, astfel, profituri uriașe. Ordinul emis atunci de fostul ministru Tătaru ar fi rămas în anonimat pentru opinia publică, mai ales că formularea era în mod deliberat ambiguă, dacă cei de la USR-PLUS nu ar fi început să dea din casă.

”Vlad Voiculescu a dat un ordin de ministru care impunea realizarea testelor PCR Covid prioritar în unitățile publice atunci când există disponibilitate, punând la risc în acest fel afaceri de milioane de euro. Ordinul inițial care permitea testarea prioritară la privat fusese dat de ministrul PNL Tătaru în 2020”, a scris Ștefan Voinea, consilierul fostului ministru Vlad Voiculescu. Informația este cât se poate de reală și explică acum foarte multe lucruri, cum ar fi aparatele de testare PCR care stau nefolosite prin spitale, după ce au fost achiziționate cu bani grei. Explică și de ce în România se fac, totuși, atât de puține teste PCR după un an de pandemie, pentru că, iată, aceasta este capacitatea laboratoarelor private. Explică, totodată, și definiția de caz suspect Covid cu gratuitate la testare, care exclude mai mult de jumătate din persoanele care ar fi trebuit testate pentru izolarea virusului și stoparea creșterii numărului de cazuri. O excludere care a avut drept consecință trimiterea românilor la privat pentru a-și face teste Covid pe banii lor. Pentru bunăstarea firmelor private.

La loc comanda!

Potrivit Ordinului fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, emis în 14 mai 2020, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, se vor adresa prioritar către cea mai apropiată unitate de specialitate care realizează testarea RT-PCR, pe care o contactează cu celeritate în vederea trimiterii probelor. ”În situația în care unitatea de specialitate nu are capacitate de testare, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București vor contacta cu celeritate Institutul Național de Sănătate Publică în scopul redirecționării către o altă unitate de specialitate inclusă în program, astfel încât toate probele prelevate să fie prelucrate în maximum 24 de ore”, se mai precizează în Ordinul lui Nelu Tătaru. În 17 martie 2021, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a aplicat o lovitură grea firmelor private, redirecționând testările către sectorul public. ”Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București se vor adresa prioritar celui mai apropiat laborator din rețeaua publică, pe care îl vor contacta în vederea trimiterii probelor. În situația în care cel mai apropiat laborator din rețeaua publică are capacitatea de testare depășită, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București se vor adresa celui mai apropiat laborator privat. În cazul în care laboratoarele au capacitatea de testare depășită, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București vor contacta Institutul Național de Sănătate Publică pentru a fi repartizate către un alt laborator inclus în program, astfel încât toate probele prelevate să fie prelucrate în maximum 24 de ore”, se precizează în Ordinul lui Vlad Voiculescu.

Jocul de-a transparența

Potrivit consilierului Ștefan Voinea, un alt motiv pentru care Vlad Voiculescu a fost demis de la conducerea Ministerului Sănătății a fost faptul că a cerut Autorității pentru Digitalizarea României, instituție coordonată de premier, să transparentizeze achizițiile din sănătate, inclusiv UNIFARM și ONAC. Evident că acest lucru nu s-a întâmplat, lăsând achizițiile directe în sfera confidențială.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
11.854 afisari

10 COMENTARII

  1. ce ne spun usristii acum dupa ce se vad aruncati peste bord pt prea multa incompetenta si nesat sa acapareze tot , cetatenii stiu ca au trait pe viata lor si buzunarul lor totul la privat pana si banalele analize de sange , dar acum va veti duce toti la pierzanie ca acolo va e locul !!!!!!!!!!! nu va vom regreta!!!!!!!!

  2. Tuz’ grijania mah’tii buhai tortionar ! Ati bagat adanc labele in buzunarele unui popor saracit si pus pe drumuri in lumea larga !

  3. ACEST PORC DE HUSI DE TATARU PE LANGA ALTE NEREGULE FACUTE DE EL SI NEVASTASA CU MASTI, MEDICAMENTE SI MULTE ALTELE , TREBUIE S A PLATEASCA SI ECS PREMIERUL TESCOVINA ORBAN PORCUL TATARUL SI TOTII CARE AU FACUT ACESTE FALSURII!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Au apărut primele cireşe pe tarebele din pieţele noastre. Te uiţi şi pleci! Preţul, prohibitiv

Pe tarebele pieţelor din Oradea au apărut primele cireşe din anul 2024. Sunt de import, din America de Sud, iar preţul este unul prohibitiv.O...

Sateliții kamikaze

Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022. Tot atunci Rusia a început o operațiune spațială:  a efectuat o serie de lansări...