AcasăSOCIALAu început economiile. Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai deconta...

Au început economiile. Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai deconta decât un singur serviciu medical pe zi

Normele metodologice pentru aprobarea pachetelor de servicii din Contractul-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, vin cu schimbări importante pentru asigurați. Una dintre acestea este interdicția pentru pacienți de a beneficia mai mult de un serviciu medical pe zi. Totodată, investigațiile CT simultane, pentru mai multe segmente, vor fi decontate diferit, în sensul că doar o examinare cu substanță de contrast va fi suportată din Fondul de asigurări de sănătate.

Austeritatea bugetară se va resimți și în sectorul sanitar, astfel că asigurații vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a beneficia de servicii medicale. Potrivit normelor metodologice privind aplicarea Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, elaborate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, multe dintre cheltuielile pacienților nu vor mai fi decontate, motivarea fiind aceea de a face economii și, în acest fel, să poată beneficia cât mai mulți de Fondurile CNAS. O primă schimbare importantă este aceea că pacienții asigurați vor avea dreptul la un singur serviciu medical, procedură diagnostică, terapeutică, tratament sau terapie pe zi cu decontare de către Casa de asigurări de sănătate. Măsura va prelungi perioada de diagnosticare și de vindecare a bolnavilor, iar în cazul pacienților care vin din localități îndepărtate de unitatea sanitară, costurile cu transportul vor fi semnificative. O altă economie s-a făcut la investigațiile cu substanță de contrast, astfel că, în cazul examinării simultane a două sau mai multe segmente, să va deconta pentru o singură investigație tariful cu substanță de contrast, iar pentru celelalte investigații să va deconta tariful investigației fără substanță de contrast. În cazul tarifelor analizelor medicale de laborator cât și cele ale investigațiilor de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară s-a ales decontarea tarifului cel mai mic,  justificarea fiind că în acest mod se va asigura accesul la servicii medicale pentru un număr cât mai mare de asigurați.

O investigație pe an

În lista serviciilor medicale standardizate acordate în regim de spitalizare de zi au fost adăugate, o singură dată pe an de fiecare pacient, și investigații și consultații pentru depistarea și controlul factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare, depistarea și controlul insuficienței cardiace la populația la risc (incluzând examinare RMN cord și determinarea NT-proBNP),  monitorizarea prin RMN cardiac a pacientului cu infarct miocardic acut în antecedente, monitorizarea prin Angio CT cardiac a pacientului cu stent sau bypass coronarian și monitorizarea prin Angio CT periferic a pacientului cu stent periferic, bypass periferic sau în urma unei proceduri de angioplastie periferică. Totodată, pe lista serviciilor decontate au mai fost introduse managementul sindroamelor coronariene cronice, evaluarea cardiomiopatiilor și a patologiei cardiace complexe, evaluarea și monitorizarea ischemiei miocardice în sindromul coronarian cronic, o dată pe an, și  evaluarea riscului cardiovascular la pacienții cu istoric familial, prin depistarea mutațiilor genetice asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare rare cu transmitere genetică, o singură dată în viață. Introducerea acestor servicii, anunțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denotă faptul că pacienții cu boli cardiace nu beneficiau de monitorizare și investigații medicale decât contra cost, așa explicându-se și mortalitatea ridicată dată de aceste afecțiuni.

300 de lei pe zi cazarea

Potrivit normelor metodologice, furnizorii publici de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale spitaliceşti contractate vor încasa din partea asiguratului numai sumele reprezentând coplata şi contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort. Contravaloarea serviciilor de cazare cu grad ridicat de confort nu va putea depăși cuantumul de 300 de lei/zi, iar tariful pentru servicii de cazare nu se va percepe pentru ziua externării, pentru eliminarea cazurilor în care se solicită sume excesive pentru servicii de cazare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
89.809 afisari

55 COMENTARII

  1. Mafia securista trece la nivelul urmator : Prostimea pauperizata si jefuita prin facturi nu crapa asa repede de la VaXX ! Sa crape atunci prin refuzul spitalizarii si al tratamentelor !

    • Firesc. Au ieșit vitele în stradă la proteste? NU?
      Ghinion. Să zacă și pe mai departe în staul și să rumege.
      Doar nu credea careva că dozele, botnițele, sporurile date „eroilor” nu trebuiesc recuperate de undeva.

      • @Barbu Gh. 2022-12-01 17:48 17:48:53
        Cine sa iasa….cineva din Germania spune ca din Romania au plecat 8.2 milioane persoane….asta insemna ca aici mai sunt 12-13 milioane poate….5 milioane pensionari…3 milioane copii elevi si studenti…iar din 5 milioane salariati…aproximativ 1,7 milioane „lucreaza” la stat sau firme ale statului,2 milioane lucreaza pe salariul minim…nu exista „clasa de mijloc” sau „tineret revolutionar” aici…Se Va Rezolva prin Falimentul statului,alta rezolvare nu exista….
        Cat despre gunoaiele de hipocrati…niste mizerii spagare de mai bine de 40 ani,acum sunt si incompetenti sau criminali….vedeti malpraxis sau „pandemia”….”fiecare pasare pe limba ei piere”…Niciodata sanatatea nu a fost gratuita,nici pe vremea lui Ceausescu….repet…Logic Rational Calm sii Calculat singura solutie e Falimentul Statului…
        Sa vedeti cand se prabuseste Occidentul in cateva luni…si se vor trezi pokemonii de aici cu 2-3 milioane romani inapoi…unii sunt criminali…asasini…droguri…prostitutie….criminalitate organizata…in Spania si Italia in primul rand…..nu bombardierii cu care beau militzienii la bodega…
        Toate Bune!!!

          • @Anonim 2022-12-01 22:55 22:55:06
            „Esti un bou”
            ADEVARAT AI GRAIT.
            MA DOARE-N P-U-L-A CA PE BOU CAND FATA VACA
            CA PE AZORICA CAND FATA CATZEAUA SAU PE MOTAN CAND FATA PISICA…
            NU F-U-T-I NU EXISTI…
            ATZI F-U-T-U-T….ACUM PLATITZI…
            CA-N ARMATA…AI STRIGAT URA…AI MANCAT FRIPTURA…SI AI BELIT P-U-L-A….
            SAU CA LA NUNTA…AI JUCAT…AI DANSAT….AI CHIUIT…AM BAUT…AI MANCAT…SI AI PLATIT…’
            BAU INAINTE CA LA FETITZE…PUNE AICI SI BAGA AICI…
            SAU CUM ERA O VORBA CU JEAN CONSTANTIN…JEAN BOXEAZA…JEAN PRIMESHTE…JEAN PLATESHTE…
            SUNTEZTI BUNI DE PLATA….
            UITE DE ASTA…MIE IMI PLAC INMORANTARILE…PARASTASELE…POMENILE…CHIAR SHI LA PRIVEGHI E BINE…STAI CU MORTU-N CASA…NOAPTEA…DAR II MANANCI POMANA…II BEI VINUL PE CARE NU A APUCAT SA-L BEA…DOAR NU O SA-L LASHI ACOLO…IL BEI…BEI CU MORTU…
            FRATELE MEU CAZUT PUPA-TI-AS TICALOSHIA SHI SCHMECERIA TA…MAI FA SHI TU ROST DE NISHTE INVITATII🐍🔥🧨👹🥵👺🤬👻😱🏴‍☠️☠💀🤡👿😡😈🤢👽

      • Si ce se realiza cu ragetele fin strada? Cine s-a uitat in Franta,Germania si maiprin alte parti.Hotii sun la puteri.Dracul sa va ia pe toti.

        • Vită hanonimă, nu au ieșit deloc în stradă. Dacă se iese, se iese cu zecile de mii, sutele de mii, milioane chiar, nu cîteva zeci sau sute. Și se iese în toate orașele/localitățile, nu în cîteva.

  2. Nu-i corect, fiecare să beneficieze de serviciile medicale în funcție de cât cotizeaza.

  3. Pai sunt afectati tocmai bolnavii de cancer…tot ziceau ei ca au o grija nemarginita si programe muuuulte, gratuite.
    CT pentru toate organele se efectueaza in special pentru cei suspecti de cancer generalizat.Metastaze.
    Cum drac sa i puna sa plateasca ?
    Nici nu pot repeta investigatia a.doua zi, e nociva supune organismul la un surplus de radiatii.
    Iar dupa 1 luna e prea tarziu.
    Sunt platitori de CASS degeaba ?
    Cand platesti,.de ex., asigurarea masinii te astepti si la.reparatii gratuite.Sau mai.platesti odata?

  4. Daca ai ,,norocul” sa dea
    Peste tine un cancer ceva
    Casa .. este foarte stransa la punga
    Esti purtat saptamani cu stomacul in dunga!

    Iar birocratii se uita la tine crucis
    Au lefuri crescute ,nu te cred ,vor bacsis
    Te trimit de la primarie ,la Das
    Iar de acolo in celalalt capat de oras

    Ca trebue hartiile si dovezile tale
    Sa fie completate cu scrisori medicale
    Apoi te indreapta sa cumperi hartie de copii
    Si dosar cu sina apoi poti sa te apropii!

    Iti zic peste-o luna inapoi sa revii’
    Caci e greu sa citesti atatea hartii
    Te pun la examen nu cumva tu sa vrei
    Sa iei fara drept cei trei sute de lei

    Chiar de le arati cai burta taiata
    Birocratii acestia nu te cred niciodata
    Vad ca te misti anevoie si greU
    Ei te vor purta pe coclauri mereu

    In sfarsit toate actele au fost aprobate
    Vei lua banii peste-o luna jumate
    Pana atunci in loc de bandaje curate
    Carpele rupte din hainele toate !

    Domnii guvernanti nu vor sa aloce
    Bani la SANATATE ca-i criza atroce
    Dar ei si-au marit salariul cel gras
    Ce-i pasa de tine ca esti in impas?

  5. Ai dracu handicapați… Plătim 1000 de lei pe luna asigurarea curului obligatorie și când te duci sa ți faci analizele o data pe an, ți se spune ca n au fonduri CAS 6 luni de atunci înainte… Și trebuie plătite cu bani… Asigurarea de sănătate la stat e enorma din salarii… 👎 👎 👎 👎 👎 Ma jegurilor, furați mai puțin și lăsați oamenii care plătesc sa se controleze pe banii lor… Cu banii care obligatoriu vi i dam vouă ptr niște analize și servicii de mizerie, mergeam la privat în lux… Nu mai dați ajutoare gratuite pentru asistați, ci doar pentru cei care cotizează… Atunci, va vor ajunge banii pentru oamenii care muncesc, jigodiilor… 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎

    • @Marian 2022-12-01 21:10 21:10:10
      PAI VEDETZI CATI PULITICIENI S-AU „TRATAT” IN ROMANIA IN ULTIMUL TIMP…ADICA ANI…OPERATZII PRIN AUSTRIA…GERMANIA…BANI „ARSI”…CUM SE SPUNE DE TZIGARI…DATZI DEGEABA ACESTOR GUNOAIE DE HIPOCRATZI……VA READUC AMINTE NISHTE CIFRE…ACUM UN AN…2021….
      MEDIC FAMILIE….30.000 LEI PE LUNA(85% SPOR COVID)
      ASISTENTA…15.000 LEI PE LUNA
      INFIRMIERA/BRANCARDIER…7.000-8.000 LEI PE LUNA
      SUBOTITZER SMURD…12.000 LEI PE LUNA….
      ROMANIA 2021….5 MILIOANE SALARIATZI…2 MILIOANE PLATITZI CU SALARIU MINIM DE 1.400 LEI PE LUNA….
      RESTUL E CAN-CAN…CANCERUL SAU BUBA NEAGRA IN HIPOCRATZI…AU UITAT JURAMANTUL LUI HIPOCRATE..”Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”
      ATAT.

  6. Economie în sanatate= moarte sigura..Cheltuielile administrative ale caselor de sănătate s au DIMINUAT ?sau au CRESCUT ?1

    • Din acest moment ar trebui ca nici un român să nu mai permită angajatorului să îi oprească din salariu procent % pentru fondul de sănătate!
      Să își facă ei un cont separat pentru sănătate..și apoi nu are decât să nu mai deconteze casa, decat cea mai ieftina analiza..
      Aloo! „casa de sănătate”, ironic numită casă de sănătate, sau în batjocura românilor.. gen „proștilor, v-am ciuruit” luati-vă labele jegoase de pe salariile și pensiile românilor!! 💩💩💩🤮🤮🤮

      • Dacă este adevărată această știre, casa de sănătate trebuie dată în judecată împreună cu toți guvenantii corupți, pentru rele tratamente aplicate poporului român, sub pretextul de căcat „de economie privind cheltuielile cu sănătatea „, care nu e decât o vădită intenție de îmbolnăvire a românilor!
        Odată ce cotizăm, obligați prin lege, dar nu avem acces la analize și investigații, să nu ne mai fie oprit procent din salarii și pensii pentru fondul de sănătate!
        Oare Ce guvern condus de oameni sănătoși min@tal își permite ca să facă economie la tratamentul poporului lui, privind sănătatea?! In afara doar de unul cu intenții cri@min@ale, nu cred că mai există vreun altul..

        • Asa e , e un jaf mare și o crima pentru popor . De plătit știe sa ne bage su încă cel mai mult și când sa beneficiezi stai ca nu mai am bani, asa îți zic

  7. Asa au facut cu mama mea acolo la birourile lor strategice Mama voia sa le dea documentele dar birocrata de acolo tipa la ea sa le lase pe coltul mesei si sa nu se apropie prea mult de ea Probabil se temea sa nu se imbolnaveasca de cancerEste o nepasare si un dispret total la scartarii astia ghiftuiti care vor sporuri pentru ingrasare ,ca stau pe scaun

  8. Pe bune??? După ce mai plătesc asigurare socială, care apropo mi se trage luna de luna din salar. Ar trebui sa avem tot gratuit și la stat, nu ca ei nu poți te trimit la particular aka cabinetul personal al lor. Rușine sistemului medical, ați jurat un jurământ pe care mulți dintre doctori au uitat de el. În țara asta merge tot dar invers și in favorul celor puțini, noi restul muritorilor nu contam numai decât în ziua votului. În rest primim minciuni și promisiuni goale.

  9. Am inceput sa taiem de la SANATATE toti banii
    Sigur …de aici trebue pornit .
    Nu conteaza cat banet aruncam ca prostanii
    Trebue armament ruginit ,revopsit

    Trebue tancuri si rachete sol -aer
    Sa casapim lume ,copii fara vina
    Gandim ca maimuta ,gandire de fraer
    GANDIRE de criminal,de jivina!

    Dam doi virgula cinci din PIB-ul tarii
    Pentru un razboi ce nu e al nostru
    Iar bolnavii nostri sunt in culmea rabdarii
    Iar seful arunca cu banii ca prostu’

    Sefule ,se vede ca esti un vandut !
    Se vede ca lupti cat poti contra noastra
    Dupa ce-ti termini mandatul de lut
    O sa raspunzi fiinta scarboasa!

  10. Mafia ,mafiiiilor,după ce ne-am saturat de clinicile particulare,cu toate că suntem asigurați ca soț și soție dam 50.000 de lei pe an.Pentru ce????Nu beneficiem aproape de nimic ,plătim totul de la șpagă până la o programare și aia cu plecăciuni și rugăminți.Sa nu mai cotizam să nu ne mai jatmaneasca opridu-ne din salarii pentru a face ei mațu mare,să mă lase să îmi plătesc eu unde vreau și să pun eu condiții pe bani mei ,sa fiu tratat cu respect că de la om la om.

    • Vor de mult sa privatizeze sanatatea clinici private cata frunza cata iarba suntem putini cei care ne permitem sa mergem pe bani la privat unele au contract cu casa de asigurari si mai primesc si saraci pe bilet roz dar sa interzici unui medic sa te trateze si investigheze? Pe bune? Fac economii? Acesta nu este un motiv plauzibil…..

  11. Am platit aproape 40 de ani asigurari de sanatate si pe banii mei derbedeii psd-isti pt ca sa fie votati de derbedeii care nu au contribuit deloc sau aproape deloc la fondul de sanatate sa beneficieze de servicii medicale. Oare pe cine credeti ca prostiti?

  12. Acum ,,derbedeii PSDisti” nu pot decide ,nu au un prim-ministru de partea lor Ne conduc derbedeii tai ,leprele care nu au niciun drept cu cei 20% Cine a spoliat tara si a esuat-o ,cumva ,,derbedeii””care au votat PSD sau voi niste putori cu Alinute hoate ,cu Orbani care nu au muncit in viata lor insa au furat la greu Ai auzit de Catzu ?Este culmea prostiei liberale ,el cu Virgil si cu alogenul care a luat de la Sanatate ca sa dea miliardele pe fiare vechi Din cauza lor nu avem nici de unele Hotilor ,neam de criminali de la brateni incoace

  13. Fiecare tara are oameni handicapati ,batrani ,copii.Dar ei au grija de acestia pe cand aici statul are mare grija de hoti ,de putori ca orban si compania Acolo nu se fura din banul public cum furati voi sub protectia DNAului vostruAcolotrebue sa ai creier sa-ti dezvolti afaceri nu sa furi de la stat Putorilor hoate Va dispretuesc in cel mai inalt grad bai leproizilor deoarece nu munciti dar furati ,sunteti rai ,negri in cerul gurii si sperjuri bai PENELISTILOR LUI SOROS

  14. Minciuni. Ce faci d-ul Barbu,te-ai făcut haurist bolsevic mincinos? Am 2 zile de când am ieșit din spital și un mi-a cerut nimeni niciun ban.
    Chiar nu ți-e rușine să minți în halul ăsta?
    Întotdeauna pe National,au fost și sunt numai mincinoși.

    • ,,Haurist bolsevic ”e mai bine de cat lepra galbena ,,lingatori de funduri ,si oportunisti cum este Orbanul vostru ,un lingau care a furat cat a putut

  15. SCRIU CU MAJUSCULE POATE VEDE MAI BINE CINE TREBUIE/ GUVERNUL SI PARLAMANETUL/
    CAND SCAPAM DE MIZERIA ASTA DE ASIGURARE DE SANATATE SI DE TRIMITERILE DE LA MEDICUL DE FAMILIE? ? DE CE DACA E BOLNAV UN OM SA IL LASAM SA MOARA BA CA NU-S FONDURI BA CA TE AMANA PESTE 2-3 LUNI PT UN RMN SAU CT ? DE CE NU DESFIINTATI TRMITERILE ASTEA? AM CARD DE SANATATE SUNT ASIGURAT MA DUC CU EL IN MANA DIRECT LA SPECIALIST NU STAU LA COADA 1-2 ORE LA MEDCUL DE FAMILIE SA IMI SCRIE TRIMITEREA CA DOAR NU E SPECIALIST IN ORL OFTALMOLOGIE ETC NU?
    DACA MERGI LA PRIVAT AI PUS-O! MA REFER LA PRET CHIAR CU TRIMITERE CAND SE SPUNE CA ESTE GRTUITA VIZITA LA MEDIC PLATESTI DE TE RUPE
    ONOR MEDICUL PRIVAT ZICE ASA CONSULTATIA E GRATUITA /CICĂ/ DAR DACA FACE ECO SAU EKG SAU RADIOGRAFIE SAU ALTE CELE PLATESTI DE ITI USUREAZA PORTOFELUL NU GLUMA. NU AI BANI? LA REVEDERE.
    PĂI ATUNCI DE CE MAI SUNT ASIGURAT DOMNILOR DIN GUVERN? CA SA MERG LA SPECIALIST SI SA IMI SCRIE DATELE IN REGISTRU SA SE UITE LA MINE, EVENTUAL SA SCRIE O RETETA SI ATAT DACA II SPUN CA NU AM BANI SA PLATESC IN PLUS PE LANGA TRIMITEREA DE LA MEDICUL DE FAMILIE CARE IMI ASIGURA GRATUITATE.
    ASTA CA SA NU MAI ZIC DE BOLNAVII DE TBC SAU CANCERE PE CARE II IMPUTINATI F REPEDE PRIN METODELE ASTEA
    ASEMENEA PROBLEME NU SUNT IN IN ATENTIA GUVERNULUI

    • păi o vizita la un specialist ( privat) te costa pana pe la 250-300 de lei sa fie clar basca niste analize la care te trimite sa nu mai zic ca alergi cu taxi de colo colo daca nu te tin picioarele sa mergi pe jos ( laborator de analize , radiografii CT RMN etc)asa ca……………
      Dle Dr Rafila faceti ceva ca de cand ati venit auzim doar promisiuni.

      • Eheee!Vizita la specialist nu te mai costă de mult 250-300! 700 lei dacă nu mai mult este o consultație la specialist privat…

  16. Mai bine sar privatiza sistemul de sanatate .Cand esti bolnav te primesc la analize dupa ce dai coltu….

  17. Bai,,,dar prosti sunteți,,,nu aveți respect,bun simt ,nu știți să scrieți gramatical,,,nu ați invatat carte???,,,,ce bun era Ceaușescu,,,sa va execute,,,,gandaci ce sunteți,,,vb cu p–-de ce sunteți tineri ,,,părinți și bunici au făcut ce distrugeti acum

  18. BA sorosistule aici e vorba de Casa de sanatate ,de Directiade asigurari in SAnatate si de toate casele si casutele infiintate ca sa nu mai stii pe ce lume te mai afliEste foarte complicat sa obtii un certificat de handicapat dupa ce ai fost operat de cancer Una ca esti bolnav ,nu ai pe cine trimite si apoi ca trebue sa umbli o luna cu amanari si clenciuri de tot felul La ghiseu dupa ce am dus dosarul cu sina si hartiile albe de xerox ,omul de acolo m-a supus la un labirint de intrebari ca sa vada ca intradevar sunt bolnav cu toate ca ma vedea in ce hal sunt apoi a incurcat hartiile ,cea mai importanta fiind scoasa Cand am ajuns la celalalt birou dupa zile de amanari doamna de acolo m-a certat ca nu sunt capabil sa tin niste hartii Noroc ca am luat de acasa tot ce aveam ,documente trimiteri etc ca altfel trebuia sa ma duc inapoi la 10 km sa aduc hartia omisa de angajatul lor din dosarSi asta pentru vreo 300 de lei ca nu mi-a spus cat voi primi pana la anul cand va trebui sa reia tot acest ciclu ca sa vada ei ca nu am murit sau sa nu ma fi vindecat si sa iau,, atata banet” degeaba In jur de 300 de lei noi La ei salariul s-a marit instant cu 500 fara sa fie supusi la stresuri si intrebari capcana cum suntem supusi noi bolnaviiSi nici nu-si fac datoria Muncesc cu cascaturi ,cafele non-stop iar salariul vine ,vine neconditionat

    • s-a marit leafa la doctori cu500 zici tu? aiurea ei au in jur de 10-14000 pe luna plus ciubucurile dupa cum zic tot ei ………….nu le plange de mila
      PS ia vezi in spitale cu ce masini vin la serviciu, sa nu mai spun de case vile etc. asa ca……….
      nu=i bai ca castiga dar macar sa se ocupe de bietii bolnavi fie ei saraci sau bogati

  19. Păi, gata. Îți ia tensiunea gratis, iar restul plătești. Dacă ai de unde. Dacă nu, mori ca un câine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger