AcasăSOCIALAu ieșit în stradă! Protest al medicilor de familie și din ambulatorii,...

Au ieșit în stradă! Protest al medicilor de familie și din ambulatorii, în fața CNAS: „Nu vă bateţi joc de medici!”

Sursa foto: Facebook/Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov

Mai mulți medici de familie, dar și din ambulatorii au ieșit în stradă, miercuri, 17 ianuarie, pentru a protesta în fața Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Nu oricum, cu ci pancarte pe care sunt scrise diferite mesaje, în ideea că nemulțumirile lor vor fi mai clar văzute de către decidenți.

La protestul de miercuri din faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate participă atât medici de familie cât şi din ambulatorii de specialitate. Nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu, modificare propusă într-un proiect pus în transparenţă decizională de CNAS, potrivit Agerpres.

Mesaje de pe pancartele protestatarilor: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”

Participanții la protest au venit cu pancarte pe care au trecute diferite mesaje. Astfel, medicii afişează pancarte pe care este scris: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”, „Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”, „Unde au dispărut banii din sănătate?”.

Sursa foto: Facebook/Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov
Sursa foto: Facebook/Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov

Săptămâna trecută, CNAS a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate. Astfel, valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Dr. Sandra Alexiu: Se propun „scăderi foarte greu de suportat”

De altfel, șefa Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov venit încă de zilele trecute cu precizări în această privință. Și a explicat ce se poate întâmpla dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS.

Mai exact, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a menționat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.

Aceasta a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale, conform sursei citate. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a punctat Sandra Alexiu.

„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.

author avatar
Andrei Coman