AcasăSOCIALAu găsit soluția! Reduceri de 50% a facturilor la energie și gaze

Au găsit soluția! Reduceri de 50% a facturilor la energie și gaze

Măsuri urgente pentru facturi mai mici la energie și gaze, cerute de parlamentari

Facturile la energie electrică și la gaze ar putea fi reduse cu 50%. Soluțiile au fost găsite chiar de deputați și senatori, care cer aplicarea acestora în regim de urgență. Astfel, se prevede scăderea cotei TVA la energie de la 19% la 5%, eliminarea contribuției pentru cogenerare, eliminarea treptată a Certificatelor verzi, abrogarea accizei la energie și extinderea măsurilor de plafonare și compensare.

Într-un proiect de lege foarte bine fundamentat, foștii liberali din Senat și din camera Deputaților cer implementarea urgentă a unor măsuri care vor avea ca efect imediat reducerea cu 50% a facturilor împovărătoare la energie electrică și gaze, atât pentru populație, cât și pentru firme și instituții publice.

Parlamentarii semnalează că România traversează o criză de amploare a prețurilor la energia electrică și gaze, provocată atât din cauze externe, ca urmare a politicilor europene de mediu, în contextul dependenței energetice de furnizori externi cu comportament economic abuziv, dar și interne, ca urmare a politicilor haotice din sectorul energetic din ultimii ani, care au blocat investițiile și dezvoltarea capacităților interne de producție.

Astfel, proiectul de lege își propune să reducă, să elimine sau să suspende temporar aplicarea costurilor administrative datorate statului și facturate de către furnizorii de energie prin reducerea cotei TVA la 5% la energie, eliminarea contribuției pentru cogenerare, eliminarea treptată a Certificatelor verzi, abrogarea accizei la energie și prin extinderea măsurilor de plafonare și compensare. ”Din analiza structurii de costuri facturate de furnizorii de energie, în medie, aproximativ 40% reprezintă costurile cu TVA (19%), contribuția pentru co-generare (5%), piața certificatelor verzi (12%) și acciza”, arată inițiatorii proiectului legislativ.

Bani risipiți

Potrivit parlamentarilor ex-liberali, scopul principal al Schemei de sprijin pentru cogenerare a fost acela de a promova sistemele de cogenerare de înaltă eficiență pentru a încuraja noi investiții în tehnologia de cogenerare, precum și în înlocuirea sau renovarea instalațiilor existente.

În realitate, un Raport de audit al performanței privind piața de energie electrică din 2016, realizat de Curtea de Conturi a României, a arătat că, din bonusul de cogenerare acordat pentru perioada 2011-2014, în valoare de de 3,59 miliarde lei, au fost realizate investiții în retehnologizare în valoare de 148,4 milioane lei, respectiv un procent de doar 4,13%, iar investițiile noi în tehnologia de cogenerare au fost în valoare de 81,4 milioane lei, adică 2,26% din bonusul acordat. Datele auditate de Curtea de Conturi a României demonstrează că Schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență nu și-a atins obiectivele propunându-se suspendarea pe o perioadă de un an de zile și eliminarea treptată a bonusului de cogenerare până la sfârșitul anului 2023, iar în paralel elaborarea unei noi Scheme de sprijin pentru investițiile în eficiența energetică, finanțată din Fondul pentru Mediu.

Fără certificate verzi

Proiectul de lege propune suspendarea temporară, pentru o perioadă de 12 luni a obligației achizițiilor de certificate verzi de către furnizori, facturate consumatorilor finali, și tranziția predictibilă către o eliminare treptată a Schemei de sprijin prin achiziția de certificate verzi de către consumatori până în 2024. Concomitent, se vor elabora noi programe de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă cu finanțare din Fondul pentru Mediu. În ce privește reducerea cotei TVA la energie, aceasta va influența pozitiv și celelalte activități economice și comerciale, energia fiind un element de cost important în creștere, cu efect de multiplicare pentru majoritatea activităților economice. Totodată, această măsură, chiar dacă se aplică sectorial, reduce presiunea inflaționistă generată de transmiterea creșterii prețurilor la energie în prețurile finale ale altor bunuri și servicii de consum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.740 afisari

11 COMENTARII

  1. s-a gasit solutia ” s-ar putea ” !? iarasi se reia prosteala cu tva . scaderea tva inseamna marirea profitului cu exact scadera tva pentru mafia din energie si nu garanteaza ca acestia nu vor creste preturile . in plus bani mai putini la buget . cine-i opreste , bunul simt ? ahahaha ! in concluzie se protejeaza mafia din energie

    • Criza a fost creata de handicapatul ala de Popescu ministru al energiei. Ainchis termocentralele fara a avea de unde compensa energia pe care o produceam noi. Aveam daca functionau termocentralele energie ptr export. Acum idiotul vinde si Hidroelectrica. Bah popescule trotineta ta merge pe curent asa ca o sa mergi pe jos ca-i extrem de eco.

      • nea costel , popescu , crezi ca-i singur pe pamant si face ce vrea el ? psd ce a facut ca sa-l impiedice , mai nou a votat impotriva demiterii lui . mai degraba cred ca esti la gradinita , degeaba ti-ai spus nea costel !

  2. Au girat scheme de furat cetstenii deci, iar acum cu compensarea tot imbogatirea firmelor straine din bani publici!!! De ce nu reveniti ca inainte sa plafonati la producator ca deaia sunt romanesti sa beneficiem si noi macar ca ungurii care sunt intr o campie fara resurse!!!

  3. Pe termen foarte scurt. Au inchis orbeste capacitati de productie – urmare a unor rezolutii foarte ,,intelepte” ale UE – fara sa puna nimic in loc si acum cauta ,,solutii” ! Si, ca tacamul sa fie complet, se dau si zmei fata de Moscova in timp ce mai marii UE, incheie contracte bilaterale chiar cu Moscova. Prostie, iresponsabilitae, ticalosie si lasitate maxime. Inflatie de cozi de topor si tradatori ! Ce buna era incriminarea infractiunii de subminare a economiei nationale…..

  4. Bine spune Obs.,dar în ziua de azi au ajuns persoane cu trecut dubios să nu spun cazier judiciar să legifereze in această țară, spunând că ce, nu s-a reabilitat, păi hoțul tot hot rămâne.
    Incriminarea unor fapte de natură economică comise împotriva statului este absolut necesară, dar legile se fac împotriva celor mulți, înainte se fura de la stat, azi statul fură de la cetățeni.
    Priviți cine se află în frunte toți au dosare penale s-au sunt in curs de cercetare ,judecată câte fapte nu sunt trecute le secret pentru a se prescrie, nu vor să de-a înapoi bani furați și au funcții mari iar un biet amărât pentru 100 Ron este executat cu 2-4 polițiști/jandarmi, o firma de paza, asta e dreptate, o să vina timpul că cetățenii să fac și acest lucru.
    Unii o să spună nu îți faci dreptate singur, pai cum oameni buni sa stăm să ne omoare prin diferite metode și apoi cui mai fac dreptate, fură fabrici , terenuri, motorina, diplome de doctori, cine cei puși să apere legea din tot spectrul economico social, atunci cine mai face dreptate in țara asta?

  5. Liberali au disparut pentru totdeauna din viata politica nici rudele foarte apropiate nu ii mai vor in viata politica. Conceptii ca ale lui Catu ( un paranoia ) a dus aceasta tara la ruina.

  6. Trebuie înfundate pușcăriile cu toți hoții ăștia din energie și gaze care jupoaie poporul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger