Cauta

Au descoperit specula. Cantități uriașe de energie, blocate de traderi

Traderii au cumpărat cantități uriașe de energie și o blochează, au descoperit autoritățile, iar acest lucru a provocat o creștere incredibilă a prețurilor. Mai mult, marii producătorii români de energie au vândut întreaga cantitate de energie nu numai pentru 2022, ci și pentru 2023, astfel că acum se mai poate cumpăra doar pe Piața Zilei Următoare, unde, din cauza speculei, prețurile sunt exorbitante.

Marcel Ciolacu are informații Specula traderilor trebuie oprită

Liberalizarea pieței de energie în România și legislația Uniunii Europene în acest sector au creat dezastrul perfect. Anticipând criza energetică din toamna lui 2021, previzibilă prin Green Deal-ul accelerat impus de Comisia Europeană, traderii au cumpărat toată energia din piață și o revând acum la prețuri enorme, provocând prăbușirea economiilor europene.

Sancțiunile impuse Federației Ruse, adică refuzul Europei de a mai importa gaz ieftin și petrol din această țară, au adus profituri inimaginabile băieților deștepți, adică traderilor, care au rezervat, prin contracte, aproape toată cantitatea de energie de la producători. ”Producătorii mari, că nu vorbim de producătorii de regenerabile care vând la greu pe PZU, au vândut în 2020 și în 2021 cu livrare în 2022 și 2023, deci și-au cam antamat energia, la prețurile de atunci. Ei nu mai au energie de vânzare anul acesta, iar pentru anul viitor probabil mai există foarte puțină. La contractele la termen pentru 2023 nu se înghesuie nici furnizorii, pentru că nu știu ce se întâmplă după 1 aprilie. Sunt contracte cu energie vândută pe 2, 3 ani, chiar am văzut un contract până în 2029. Producătorul nu poate să selecteze că vinde unui furnizor care are clienți în spate sau că vinde unui trader. El vinde pe platformele burselor la prețurile pe care le negociază. Unele platforme sunt și anonimizate și nici nu vede cui îi vinde”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO. Aceasta arată că informațiile despre cine anume a cumpărat toată energia le au autoritățile, ANRE, OPCOM, pentru că toate tranzacțiile sunt raportate.

Energie rezervată pentru speculă

Este adevărat, au mai cumpărat și furnizorii, dar cantități mici, care nu le-au acoperit consumurile pentru toți clienții și acum se duc și cumpără de pe PZU (piața zilei următoare) la prețurile actuale, susțin reprezentanții producătorilor de energie.

”A apărut un raport de monitorizare al ANRE din care reiese că sunt cantități de energie cumpărate și blocate, care nu au fost scoase pe piață. Ele sunt ținute pentru a fi revândute când prețul crește. Autoritățile cred că știu, sunt anumiți traderi care asta fac și de aici apare noțiunea asta de speculă, pe care a lansat-o și Marcel Ciolacu. De regulă, cantitatea de energie se plătește cam cu o săptămână înainte de livrare, deci, practic, contractul pe termen lung este o rezervare de energie, adică o blocare a energiei, fără costuri semnificative pentru trader”, ne spune directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu. Potrivit acesteia, ar trebui înăsprite și regulile din piață și ar fi necesar ca furnizorii, când se duc la clienți, să aibă și energia achiziționată. ”Pandemia a dereglat totul, pentru că, după 2020, unii furnizori au fost mai prudenți și nu au mai cumpărat în avans, de teamă să nu rămână cu energia neconsumată, iar alții, adică traderii, au cumpărat masiv, și acum o revând la prețurile mari de astăzi”, susține Silvia Vlăsceanu.

Trebuie schimbată legislația europeană

Guvernul are toate datele să intervină, a dat și legislația pe speculă, care s-ar putea să fie aplicabilă, pentru că evident că ceva se întâmplă, afirmă directorul executiv al HENRO. ”Dacă Marcel Ciolacu a vorbit despre speculă, este clar că are informații. Dar este complicat. Cum îi obligi să disponibilizeze cantitățile de energie pe speculanți? Probabil că se va ajunge la procese internaționale, dar trebuie luate măsuri, că procesele durează, iar noi trebuie să ieșim rapid din acest blocaj. Trebuie discutat și la Comisia Europeană, pentru că nu suntem singura țară în care prețurile au luat-o razna. Contrar așteptărilor, că energia regenerabilă este ieftină, s-a ajuns să se vândă cu prețuri la fel de mari. Sunt acuzații că energia regenerabilă produsă în România pleacă în afara țării, deși noi o subvenționăm cu certificatele verzi plătite de stat și nu este corect. Eu cred că trebuie luate măsuri și schimbată legislația la nivelul Uniunii Europene”, ne-a mai precizat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

Ultimele stiri

  • Nu s-au cuminţit nici în puşcărie! Cum au înşelat trei deținuți din Alba mai mulți bătrâni
  • Ai maşina înmatriculată în Bucureşti? Ghinion! Vei plăti mai mult pentru poliţa de asigurare RCA
  • Salariul uriaş de care ai nevoie ca să-ţi mai cumperi un apartament în Bucureşti. Băncile nici nu te bagă în seama fără leafa asta!
  • Intermediarii au „aruncat în aer” preţurile! Leguma care pleacă de la 1 leu/kg şi ajunge la 7 lei/kg, la tarabă
  • Denunţătorul misterios din dosarul lui Florian Coldea rupe tăcerea: „Mi s-a spus – ciocul mic! În spate sunt trei generali SRI”
  • Poza Zilei
  • Horoscop 30 mai 2024 – Pe plan profesional sunt sanse să aveți realizări frumoase
  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Ciolacu va avea o ședință cu miniștrii privind PNRR
  • Ciolacu: „Vom avea ședință de guvern comună cu Ucraina”
  • Exit mobile version