AcasăSOCIALAu crescut cheltuielile. 200 de lei în plus pentru fiecare român

Au crescut cheltuielile. 200 de lei în plus pentru fiecare român

cheltuieliAmânarea ratelor, votată luni de Guvern. Aspectul nefavorabil al deciziei

Chiar pe vremea când economia duduia, condusă de premierul Florin Cîțu, costul vieții în România a crescut, lunar, cu 200 de lei pentru fiecare român. Institutul Național de Statistică a publicat datele din 2021, comparative cu cele din 2020, arătând, deja, o sărăcire accentuată a populației. Luând în calcul inflația galopantă din acest an, cheltuielile la aceleași salarii s-au majorat, în primul semestru, cu cel puțin 500 de lei.

Nivelul de trai în România, care nu era unul strălucit, se prăbușește cu fiecare zi. De la declarațiile fostului premier Cîțu, care vedea peste tot români fericiți cu 3.000 de euro salarii, până la cele ale președintelui Klaus Iohannis, care ne promitea Nirvana bunăstării prin banii din PNRR, populația s-a ales doar cu o sărăcie accentuată și generalizată, ajungându-se la lupta pentru supraviețuire.

Raportul Institutului Național de Statistică privind veniturile și cheltuielile românilor în 2021 arată că fiecare persoană a plătit mai mult cu 200 de lei lunar pentru traiul de zi cu zi. Față de 2020, bani mai mulți au fost cheltuiți pentru locuință, apă, gaze și electricitate, cu 0,3%, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, cu 0,6%, pentru transport, cu 0,4% și pentru sănătate, cu 0,4% în plus. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. au deținut o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4% în anul 2021, respectiv, 0,5% în anul 2020).

Guvernul orbecăie

Dacă în 2021, când inflația a fost de 8%, puterea de cumpărare a scăzut cu 200 de lei lunar, anul acesta, la o inflație de 13,8% în aprilie și cu o prognoză de creștere, este de așteptat ca românii să cheltuie cu cel puțin 500 de lei mai mult pe lună pentru a supraviețui. Și asta în condițiile în care se vor limita doar la hrană, facturi și transport. Cei care plătesc chirii sau au rate la bănci vor fi grav afectați, având în vedere că nu se încadrează în condițiile stabilite de Guvern pentru a primi vreun sprijin din partea statului. Încercarea coaliției de a resuscita, cu sume anemice, oamenii aflați sub pragul minimei subzistențe nu rezolvă însă adevărata problemă. Măsurile economice lipsesc cu desăvârșire, iar investițiile anunțate prin PNRR s-au materializat doar prin angajări masive la ministere.

Dezechilibru grav al balanței comerciale

Potrivit INS, deficitul balanţei comerciale în perioada 1.I-30.IV 2022 a fost de 10.013,2 milioane euro, a fost mai mare cu 2.938,8 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IV 2021. Ce înseamnă acest lucru? Că importăm masiv și exportăm la minim, semn că România a ajuns să nu mai producă aproape nimic. Cele mai mari importuri s-au făcut la categoria combustibililor, unde, în primele patru luni ale acestui an, s-au adus din afară produse în valoare de aproape 4 miliarde de euro. În ce privește produsele chimice, importurile au ajuns la șase miliarde de euro, iar alimentele, la trei miliarde de euro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.