Cauta

Au bătut palma. Noul Cod Fiscal jecmanește doar populația

Ciucă și Ciolacu, consens la majorarea taxelor pentru români

Din toate măsurile anunțate cu tam-tam de PSD s-a ales praful, semn că ori cocoșul care cântă în coaliție e PNL-ul ori că așa-zisele contradicții între opinii sunt doar de fațadă. Astfel, din supraimpozitarea multinaționalelor, practicată peste tot în Europa, plafonarea prețurilor la combustibili și impozitarea progresivă, în noul Cod Fiscal au rămas doar mai multe biruri tot pentru amărâții de români.

Neputința PSD de a se impune în coaliție în ceea ce privește măsurile vitale pentru populație nu sună a bine. Nici măcar impozitarea progresivă nu i-a ieșit, deși Marcel Ciolacu a argumentat pertinent că toate țările europene au un asemenea sistem, mai puțin România. Și spun că nu i-a ieșit, pentru că deja a renunțat la idee, acceptând că povara impozitării muncii se va menține și anul viitor. ”Eu mi-aș dori să ieșim din zona de sloganuri. Dacă vrem să ne comparăm cu Rusia, rămânem cu taxa unică. Dacă vrem să ne comparăm cu Europa, 99% din țări au impozitare progresivă. Ea nu va implementată anul acesta, nici anul viitor, dar este o bază de discuție. Să vedem cum ieșim din zona de sloganuri, astea cu distrugem mediul de afaceri. Nu am văzut distrus mediul de afaceri în Franța sau Spania sau alte țări unde e există impozitare progresivă”, a spus Marcel Ciolacu. Deci e ok așa. Rămânem cu cota unică și în 2023, dar, ”băieți, să nu mă uitați pe viitor”, pare să transmită președintele PSD. La fel a fost și cu impozitarea de 90% a pensiilor speciale, despre care Marcel Ciolacu tot vorbește că trebuie făcută, însă nimeni, absolut nimeni din coaliție nu l-a luat în seamă. Concluzia? Nici măcar nu se discută despre așa ceva.

Prețurile, tot în aer

Deși a cerut vehement plafonarea prețurilor la carburanți, PSD a acceptat cu prea multă ușurință simulacrul de compensare cu 25 de bani și alți 25 de bani incerți. ”Să vedem cum funcționează și apoi vom discuta asupra efectelor”, a zis Ciolacu. Adică o să mai treacă o lună-două, prețurile se vor mări, PSD va mima din nou indignarea, va arăta cu degetul spre Ciucă-PNL, va fi din nou un scandal regizat în coaliție, apoi, posibil, când se vor trezi cu românii în stradă, să plafoneze prețurile carburanților pe la 9-10 lei. Că e regizată treaba o arată și interviul dat de ministrul Economiei, Florin Spătaru, care ne spune el că PSD-ul are un plan de plafonare, dacă acea compensare nu merge.

În rest, numai de bine

În ce privește majorarea taxelor pentru români, aici totul merge ca uns în coaliție. Astfel, au fost deja conturate creșteri ale impozitelor pe dividende de la 5% la 8%, creșteri ale accizelor la alcool și tutun, creșteri ale impozitului pe jocurile de noroc și creșteri ale TVA-ului la băuturile cu zahăr. Totodată, scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții va fi până la 10.000 de lei, în timp de pragul de scutire era până acum de 30.000 de lei. Urmează majorarea impozitelor pe proprietăți și alte asemenea, dar nimic pentru diminuarea profiturilor uriașe ale marilor companii.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version