AcasăSOCIALAu apărut primele cireşe pe tarebele din pieţele noastre. Te uiţi şi...

Au apărut primele cireşe pe tarebele din pieţele noastre. Te uiţi şi pleci! Preţul, prohibitiv

cireseCât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în 2023. Puțini români se pot apropia de ele

Pe tarebele pieţelor din Oradea au apărut primele cireşe din anul 2024. Sunt de import, din America de Sud, iar preţul este unul prohibitiv.

O vânzătoare de la o piață din Oradea a dezvăluit cât costă un kilogram de cireșe acum, spre final de februarie.

Cireşele, 120 lei/kg

Preţul de vânzare al cireșelor de primăvară „dulci și crocante”, scoase la vânzare pe tarabele din Piaţa Rogerius din Oradea este prohibitiv. „Un kilogram costă 120 de lei. Sunt aduse din Argentina”, a declarat o vânzătoare.

Preţul de extrasezon al cireşelor a făcut ca orădenii să cumpere doar de gust, de vreme ce doi pumni de fructe, echivalentul a 250 de grame, costă 30 lei.

„În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerţului, nu mai trebuie să ne mire apariţia pe piaţă de trufandale în extrasezon. Cireşele de acum sunt importate din emisfera sudică (n.r. Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde şi preţul de desfacere”, a explicat şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Nicolae Hodişan.

Luna trecută, cireşele costau 250 lei/kg

Luna trecută, în ianuarie, un kilogram de cireșe se vindea și cu 250 de lei. În aceste condiţii, majoritatea clienţilor preferă să aştepte apariţia pe piaţă a cireşelor de Bihor.

Primele cireşe autohtone din acest an ar urma să apară pe piaţă la sfârşitul lunii mai.

„De câţiva ani, un kilogram de cireşe de mai, vândut în pieţele din Oradea, costă undeva la 10 – 12 lei”, a spus un pomicultor.

În primăvara trecută piețele erau pline de cireșe di Spania și Grecia, iar pentru un kilogram oamenii erau nevoiți să plătească 60 de lei.

author avatar
Andrei Ștefan
463 afisari

4 COMENTARII

  1. …ca i-a fătat mamitica lor pe unii romani snobi acu’ 40 de ani cu cireșe la urechi în luna februarie, nu mai pot trai fără cireșe din America de Sud!
    Ce e omul pe Pamant!

  2. Pe autorul articolului il sfatuiesc sa-si schimbe meseria. Acum imi publicati comentariul ?

  3. Unde sunt ciresii si caisele din fiecare curte? Trebuie sa mancam din Spania? Plantati puieti in curti si nu mai plangeti.O idee si pentru cei care se vaita ca au prea multi meri si nu vand .

Comments are closed.

Zenville