AcasăSOCIALAtenționare de la vârful ANPC, înainte de Moș Nicolae. Pe ce să...

Atenționare de la vârful ANPC, înainte de Moș Nicolae. Pe ce să stea cu ochii părinții când cumpără dulciuri pentru cei mici!

Atenționare de la vârful ANPC, înainte de Moș Nicolae. Pe ce să stea cu ochii părinții când cumpără dulciuri pentru cei mici! (foto: newsbuzau.ro)

Cum mai e foarte puțin până la momentul în care Moș Nicolae va lăsa în ghetuțele celor mici dulciuri și jucării, dar și având în vedere că sezonul cadourilor pentru copii e abia la început, știut fiind faptul că de Sărbătorile de iarnă prichindeii primesc adesea cadouri dulci, adesea pe bază de ciocolată, o recomandare importantă pentru părinți vine de la vârful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Mai exact, directorul general al ANPC le adresează o recomandare mamelor și taților celor mici ca, înainte de a le cumpăra copiilor lor dulciuri, să pună mare preț pe detaliile ce se regăsesc pe etichetă. Care etichetă trebuie să aibă date scrise în limba română. De asemenea, Paul Anghel s-a oprit și asupra unor E-uri de pe aceste etichete ale dulciurilor.

Paul Anghel (foto: Facebook)

”Atenţionez părinţii care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane şi ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), să aibă în vedere ca toate aceste produse să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română şi să ţină cont de următoarele recomandări: dulciurile care conţin coloranţii E 110-galben portocaliu, E 104- galben de chinolină, E 122- Carmoizină, E 129- Roşu allura, E 102- Tartrazina, E 124- Roşu ponceau etichetarea trebuie să prezinte menţiunea „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”;

Ciocolata trebuie să conţină declaraţia privind „substanţa uscată de cacao …% minimum” astfel încât să poată fi ales sortimentul care satisface cel mai bine gustul consumatorului”, a menționat Anghel, potrivit Agerpres.

Directorul general al ANPC a făcut o recomandare similară și pe pagina sa de Facebook:

Sfaturi în privința cumpărării jucăriilor pentru cei mici

Părinții sunt sfătuiți să aibă mare grijă când cumpără nu doar dulciuri, ci și jucării pentru copiii lor. Și în vară, în preajma Zilei Copilului, când ANPC a derulat o amplă campanie de verificări, la nivelul întregii țări, referitoare la modul în care sunt respectate prevederile legale privind siguranţa jucăriilor, oficialii Autorității au transmis o serie de sfaturi demne de a fi avute în vedere de părinți și nu numai.

Iată-le:

”-să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;

-să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;

-să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;
trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”; fraza ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună.

-să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigurăș dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeste jucăria.

– să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.

-orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.”

author avatar
Cristina Stefan
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger