AcasăSOCIALAtenție, români! Experții în Energie avertizează: Guvernul NU are bani pentru compensarea...

Atenție, români! Experții în Energie avertizează: Guvernul NU are bani pentru compensarea facturilor!

pret-energie-electricaCe măsuri au luat autorităţile după ce Electrica a "uitat" să emită facturile către clienţi

Românii ar putea să aibă parte de surprize neplăcute, potrivit avertismentelor transmise de experții în Energie, care susțin că Guvernul nu are, de fapt, bani pentru plafonarea prețurilor la energie sau pentru compensarea facturilor la utilități.

Românii ar putea plăti facturi uriașe în această iarnă

Așadar, în ciuda nenumăratelor asigurări oferite populației, se pare că riscul ca facturile să fie de fapt uriașe este unul aproape iminent, în condițiile în care încă avem un Guvern interimar, care nu poate face rectificarea bugetară.

Așadar, deși de la 1 noiembrie, românii cu un consum mediu de energie ar trebui să beneficiaeze de o compensare de 0,29 bani pe kWh/oră pentru energia electrică și de o reducere de 33% din prețul gazelor naturale, experții atenționează că Guvernul nu are banii necesari.

Nu avem Guvern care să emită Ordonanțele

De altfel, nici pentru plafonarea prețurilor la cel mult 1 leu pe kWh/oră la curent și 0,37 bani pe kWh/oră la gaze naturale nu ar fi buget, avertizează specialiștii.

”Ar fi nevoie de aproape 3 miliarde de lei pentru a reuși să compensezi sau să limitezi facturile la energie. Problema este că acești bani este aproape imposibil în acest moment să fie alocați , să fie identificați. De ce? Pentru că nu avem un guvern care să poată emite ordonanțe ”, a declarat economistul Adrian Negrescu, citat de Antena3.

author avatar
Alina Costache
298 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai ar trebui sa fie buget pentru compensari constituit chiar din surplusul de incasari la sat datorat cresterii preturilor la energie, deoarece statul este proprietar majoritar al mijloacelor de productie de energie. Statul a decis sa recurga la aceasta schema a preturilor mari plus compensari la clientul final, si nu la una mai simpla adica la scaderea preturilor pentru ca in acel caz traderii ar fi cumparat energia ieftina de pe piata romaneasca si ar fi vandut-o mai scump pe pietele de afara. Oricum schema de compensare ii forteaza si pe furnizori sa suporte o parte din costurile de compensare impongandu-i spre falimenr. Furnizorii nu sunt de fapt vinovati de cauzele scumpirilor insa apar ca vinovati in ochii consumatorilor finali. Furnizorii au picat la mijloc intre cresterea preturilor cu care cumpara energie si obligativitatea de a o vinde mai departe clientilor finali conform contractelir la preturi cu mult mai mici decat cele la care o cumpara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger