Tot mai des, vedem pe tarabele din pieţe roşii cu ţugui. Au o formă ciudată, dar sunt gustoase. Însă nu şi sănătoase. Cel puţin, asta spun cercetătorii.
Ei au tras semnalul de alarmă, din cauza folosirii substanțelor chimice în exces pentru a ajunge la o coacere rapidă.
Le-au forţat coacerea cu chimicale?
Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.
„Apariția acestui tugui în zona vârfului fructului indică faptul că fructul a fost stimulat și prin stimulare repetată el s-a acumulat”, declara un specialist în legumicultură, potrivit agrointel.ro.
În cazul roșiilor cu chimicale apare un spațiu între miez și coajă. Roşiile cu moţ sunt cele mai periculoase, pentru că sunt tratate cu mult ETREL, moţul fiind chiar o malformaţie a fructului.
Petre Daea ameninţă agricultorii
Ministrul Agriculturii a spus că agricultorii care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor vor rămâne fără subvenții, în viitor, după ce o anchetă din Buzău a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă.
„Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a zis Daea.