AcasăSOCIALAtac la baionetă. Social-democrații, deciși să obțină încă 3 ani pentru energia...

Atac la baionetă. Social-democrații, deciși să obțină încă 3 ani pentru energia pe cărbune

Luptă la baionetă pentru termocentralele pe cărbune

Bătălia care se dă pentru oprirea dezafectării termocentralelor pe cărbune ar putea pune în dificultate coaliția. Susținerea dubioasă a liberalilor pentru Virgil Popescu, ministrul Energiei, care acționează împotriva interesului național, a dus România în pragul unei catastrofe energetice. Social-democrații susțin, însă, că sunt deciși să obțină la Bruxelles încă 3 ani de tranziție pentru cărbune.

Deputatul PSD Mihai Weber i-a cerut public ministrului Energiei, Virgil Popescu, să regândească planul de renunțare la cărbune. ”Dacă alte state pot, se va putea și în România! Propunerea ministrului Energiei, de închidere definitivă a activității de extragere a cărbunelui, nu are sens în condițiile în care alte state membre UE redeschid astfel de capacități. Nu voi vota niciodată împotriva românilor! Nu sunt de acord cu termenii și termenele prevăzute în OUG privind decarbonizarea sectorului energetic. Alături de colegii din Parlament, voi interveni cu amendamente pe acest act normativ și solicităm ferm prelungirea termenelor de producere a energiei pe bază de cărbune  și conservarea, nu închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, așa cum prevede documentul în forma actuală”, scrie deputatul Mihai Weber pe pagina sa de Facebook. Măsurile luate de ministrul Virgil Popescu pun în pericol siguranța sistemului energetic național, atâta vreme cât a decis să închidă centralele pe cărbune fără să pună nicio sursă stabile în schimb.

”I-am trimis informări și solicitări și premierului Nicolae Ciucă, și ministrului Virgil Popescu. Ei nu înțeleg un lucru, noi suntem din Gorj și această unitate economică trebuie să aibă un viitor. Altele au fost datele acum doi ani și jumătate, trei, când au făcut acel program de restructurare prin care și-au asumat niște obiective, dar acum s-au schimbat datele. În primul rând, trecerea de pe cărbune pe gaz, la prețul actual al gazului și la deficitul de pe piață, nu mai este rentabilă. În al doilea rând, nu poți să spui că dezafectezi grupurile pe cărbune. Păi dacă le dezafectez și le dau la fier vechi, ce pun în loc? Hai să le conservăm și să mergem în paralel cu acele parcuri fotovoltaice, cu acele transformări care trebuie făcute”, ne-a declarat deputatul Mihai Weber.

Totul, la secret

Programul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost ținut la secret atunci timp de doi ani de zile, iar restructurarea prin închidere a fost condiția pusă de Comisia Europeană pentru a putea fi accesat  sprijinul pentru certificatele CO2. ”Într-adevăr, sunt niște condiții de mediu, dar haideți să nu fim cei mai sfinți dintre sfinți! Alte țări europene își deschid capacități pe cărbune, iar noi le închidem pe cele existente, în condițiile în care avem și rezerve de cărbune pentru cel puțin 15 ani de acum înainte. Decizia trebuie să plece de la Guvern, în special de la Ministerul Energiei. Trebuie să se facă un grup de lucru, o comisie interministerială și să mergem la Bruxelles, ca să cerem o perioadă de tranziție pentru cărbune de 2-3 ani. Pentru că nu se știe ce va fi peste 2 ani de zile. Cărbunele și nucleara sunt singurele surse de energie sigure, care pot echilibra sistemul energetic național, iar în 2026, reactorul 1 de la Cernavodă intră în mentenanță pentru o perioadă de 2 ani. Și atunci ce facem, că nu avem rezerve”, ne-a precizat deputatul Mihai Weber.

PNRR-ul se poate negocia

Cu toate că liberalii au țipat și s-au isterizat când s-a pus problema renegocierii PNRR, susținând că este imposibil, iată că lucrurile nu au stat deloc așa, dat fiind că procentul din PIB pentru pensii s-a putut schimba. ”Trebuie să existe voință. Dar Virgil Popescu nici măcar nu a mers la Comisia Europeană să discute. El a trimis Legea decarbonizării întâi la Bruxelles, ca să-și ia aviz și să se acopere, și abia pe urmă a pus-o în dezbatere publică. Oricum, am spus foarte clar că niciodată nu voi vota legea în forma aceasta și toți parlamentarii PSD spun același lucru. O să aibă surprize în Parlament, când va trimite legea, că vor fi amendamente pe ea. Deja noi am făcut amendamentele, prin care prelungim cu 3 ani funcționarea termocentralelor pe cărbune, termocentrale care, în final, vor fi conservate, și nu dezafectate”, ne-a mai spus deputatul Mihai Weber.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.