AcasăSOCIALAtac dur al polițiștilor. Controlul persoanelor aflate în concediu medical echivalează cu...

Atac dur al polițiștilor. Controlul persoanelor aflate în concediu medical echivalează cu arestul la domiciliu

Polițiștii refuză să controlul la domiciliul oamenilor bolnavi

Polițiștii au atacat extrem de dur proiectul care instituie controale la locuințele persoanelor aflate în concediu medical. Aceștia au susținut foarte clar că nu au de gând sub nicio formă să efectueze astfel de verificări, arătând că măsura echivalează cu un arest la domiciliu și că este atât ilegală, cât și neconstituțională.

Parlamentarii au revenit cu ideea poliției concediilor medicale, pe care vor să o transpună în legislație, pe motiv că s-ar comite abuzuri în acest sens. Mai exact, că românii ar beneficia de concedii medicale plătite fără a fi, de fapt, bolnavi. În primul rând, absența sau prezența la domiciliu nu arată, în vreun fel, cât de bolnav ești. Cunosc un caz recent al unei persoane operate pe coloană. Refacerea capacității de muncă durează cam 3 luni, dar chiar medicii i-au recomandat să facă plimbări și mișcări ușoare pentru refacerea ligamentelor. Omul se mișcă cu greu, dar se mișcă și chiar pleacă de acasă. În opinia legiuitorului, acest om trebuie sancționat și trimis, cu forța la muncă. Sau să luăm, de exemplu, bolnavii de cancer, care iau citostatice și abia se târăsc. Ei bine, și aceștia îndrăznesc să se aventureze în afara casei, să ia puțin aer, cum se spune. Și pe aceștia îi condamnăm? Polițiștii, cei care ar trebui să însoțească organele de control la locuințele bolnavilor, spun că interdicția impusă unui om bolnav de a ieși din casă este pur și simplu un arest la domiciliu, o măsură atât ilegală, cât și neconstituțională. ”Arestul medical la domiciliu este ilegal, inuman și neconstituțional. Că doamna deputat și fost ministru al Muncii, Raluca Turcan (inițiatorul proiectului de lege), nu are capacitatea de a sesiza ridicolul, ilegalitatea și neconstituționalitatea propunerii sale legislative pare evident, dar colegii săi de partid și de guvernare sau consilierii personali ar trebui să o sfătuiască în acest sens, că iar se face de băcănie”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Măsurile privative de libertate pot fi decise doar de judecători

Sindicaliștii din MAI susțin că parlamentarii ar trebui să legifereze reglementări mai clare și pedepse mai dure pentru acei angajatori care nu asigură condiții minime obligatorii de sănătate și securitate la locul de muncă, ceea ce conduce la accidentări sau boli profesionale grave în rândul angajaților, unele cu urmări fatale ori cronice asupra vieții de zi cu zi a oamenilor.

”Conform legii în vigoare, măsurile privative de libertate pot fi decise numai de către un judecător de drepturi și libertăți. Actuala propunere este un nou tip de arest la domiciliu, și anume arestul medical la domiciliu, care este vădit imoral, inuman, ilegal și neconstituțional. Niciodată nu vom fi de acord ca Poliția să facă verificări la adresa unde eventual ați aresta, voi, medical, oameni bolnavi. Ați mai făcut asta, pe timpul pandemiei, când erați tot pe cai mari, în Guvern, și tot pe noi ne-ați împins în față, să ne înjure lumea și să ne țină minte, pe vecie, că am fost folosiți pentru hăituirea celor declarați pericol public medico-sanitar de către puterea din care făceați și faceți și acum parte. Și noi decontăm în sondaje acest lucru, iar oprobiul opiniei publice va fi greu de contracarat”, se mai precizează în comunicatul SNPPC.

Refuz categoric al sarcinilor în plus

Sindicaliștii mai arată că deficitul din MAI este, la ora actuală, de 15.000 de polițiști, iar sarcinile și structurile noi apărute, de genul poliția școlilor și poliția animalelor, fac dificilă îndeplinirea atribuțiilor. Tocmai de aceea, o altă sarcină în plus pentru polițiști este imposibil de acceptat, susține SNPPC. ”Bugetul asigurărilor de sănătate este insuficient nu pentru că este jupuit” de angajații bolnavi, ci pentru că este dedicat unor achiziții și investiții orientate către cine trebuie. În plus, majoritatea covârșitoare a contractelor de muncă înregistrate în Revisal sunt pe salariul minim pe economie, unul de mizerie, ceea ce determină, implicit, sume mici la capitolul taxe și impozite, având în vedere că sunt stabilite ca procent din salariu”, se mai precizează în documentul citat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.782 afisari

16 COMENTARII

  1. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare pnl se cred pe vremea lui Ceausescu.

  2. fost ministru al Muncii, Raluca Turcan (inițiatorul proiectului de lege), nu are capacitatea de a sesiza ridicolul,

    pentru ca e personaj de desene animate!!!

      • CRED CA LA MOSCOVA
        A AJUNS MC’DONALDS
        mai devreme decat in Bucuresti,
        soros avea deja mishte tov.i trecuti prin perestroik&glass.nost;
        era pe vremea cand cecenii se luptau cu bolshevicii,
        INAINTE de „epoca Putin”!

  3. Politia concediilor medicale?
    In primul rand trebuie ca cineva sa conteste acrivitatea medicului.Doar expertii o pot face si doar cand esti bolnav.Daca te faci bine pana la expeetiza…aleluia.
    Apoi, sa faca proba ca NU esti bolnav.
    Si asa au redus zilele de CM la vreo 7.
    Daca nu ti-ai revenit, tusesti, te scarpini, mort copt te intorci la serviciu Mai dai si la altii , ca asa zic epidemiologii.
    Se incalca dreptul constitutional la sanatate.
    Cui mai pasa din Parlament de Constitutie?
    Aia oricum lipsesc cand vor, indemnizatiile sunt tot 100%.
    Imaginea este asemanatoare cu batutul chinezilor de politisti ca sa stea in case in pandemie.
    Infractorii zburda pe strazi, astia se vaita ca efectivele sunt insuficiente dar creeaza politia concediilor.
    Sunt o groaza de bolnavi care se duc sa si ia o paine, mancare sau medicamente pentru ca NU are cine sa le cumpere.

    • daca esti bolnav nu ai de ce sa-ti faci griji,ideea este buna a mai fost cu ceva vreme in urma asta doar ca erai controlat de catre angajator,nu trebuie nimeni sa dovedeasca ca esti sau nu bolnav,nu iti incalca nimeni dreptul la sanatate,iti restrange „dreptul de a pleca in concediu” cand esti bolnav

      • Cine pleaca in CO cand este in CM.?
        Cine pleaca la distractie cu CM , cand este platit mult mai prost decat in CO?
        Aia care au bani si doar semneaza statul de plata.Aia care nu muncesc.Aia care fac prezenta sa – si asigure o pensie.Poate de lux.
        Ii va controla politia pe aia? :))

      • Bai prietene cata rautate zace in unii. Mai rau ca pe vremea inchizitiei. Angajatorul si politistul sunt medici cumva??? O multime de boli presupun deplasarea bolnavului aflat in CM la tratament/terapie… Ce o sa faca angajatorul cu politistul in aceasta situatie??? O sa caute pacientul la spital?? O sa faca panda sa vada ce face in CM daca si unde pleaca de acasa?? Frustrata de Turcan plina de operatii estetice nereusite mai bine s-ar retrage din viata publica ca numa ineptii debiteaza. Sindicatul politistilor are dreptate. Turcan reprezinta interesele angajatorilor in loc pe cele ale cetatenilor care au votat-o.

  4. As cere parlamentarilor sa constituie echipe mixte cu judecatori si Avocatul Poporului si sa facs ceva vizite neanuntate la niste Unitati operative MAI si Sri pentru a verifica Abuzurile Criminale prin folosirea Ilegala Nevonstitutionala a unor tehnologii interzise pe oameni precum si softuri, fara acoperire legala, de Monitorizare Real Time a Oanenilor FIX ca pe niste Animale! Asta se intampla in Romania ACUM! Iar apoi trimisi in fata Justitiei Derbedeii care au calcat in picioare Viata Oamenilor chipurile pentru Documentarea in anumite spete, pentru Preventie Infractionala, pentru Modelare Comportamentala, pentru Combaterea Radicalizarii si cate si cate Inventii Securiste pentru care Nemernicii au luat Mandat, numai ca Judecatorul NU stie ce fac Operativ Dervedeii Securisti care Trebuie Supusi Rigorilor Legii pentru ca LEGEA este si pentru Securisti!

    Sunt derbedei de securisti in Romania care au in capul lor senzatia ca sunt Zei sau ceva si isi permit orice abuz, multe dosare au fost documentate Ilegal, prin aceste tehnologii interzise folodite pe oameni, pentru care nemernicii NU si nu vor avea vreodata Mandat, dar ei in perfidia lor vor sa stabilrasca inclusiv Viata omului in cele mai mici si chiar intime detalii! Sa se faca verificari si la colaborarile interinstitutionale cu asa zisii lucratori anchetatori sociali sa vada tara ce Surprize apar si toate astea pe Bani Publici, caci Securistu gradat coordonator de caz NU da socoteala Nimanui, ca sunt banuti Operativi!

    Cand se va face control pe bune la securisti, militieni si sri, o sa cada MITUL Profesionalismului lor, imbalsamat agresiv pe media si facebook, etc, si prin gura unor sindicalisti pupatori de structuri!

    Daca am spune tot ce stim, se curata de operstivitate Multe institutii!

    Parlamentarilor, control pe bune la structurile de forta, nu plimbari si lins la comabda sa-i aveti prieteni!

  5. Țurcana securista a căzut și și-a rupt pi…da! Așa că s-a apucat de făcut legi bolșevice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger