Cauta

Atac direct la economia românească. ”Băieții deștepți, în cârdășie cu Guvernul”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, artizanul prăbușirii economice a țării

Liberalizarea pieței de energie a fost făcută foarte calculat, măsurile luate țintind un atac direct la economia românească. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a întârziat un an de zile reglementarea care permitea fabricilor din România să contracteze energie direct de la producător. Între timp însă, furnizorii, care au avut informația că prețurile o vor lua razna, au cumpărat toată energia din piață pe o perioadă de doi ani, ne spun sindicaliștii de la Cartel Alfa.

După 15 ani de evoluție constantă a prețurilor la energie electrică, nimeni nu avea de unde să știe că prețurile vor exploda în 2021. Cu toate acestea, cineva a știut. Astfel, furnizorii de energie electrică, cunoscuți ca băieții deștepți din sector, au cumpărat toată energia produsă de companiile românești pe o perioadă de doi ani, ne spun sindicaliștii de la Cartel Alfa, iar acum o revând la prețuri uriașe.

Facilitățile oferite acestora de ministrul Energiei, Virgil Popescu, au fost întârzierea cu un an a unei reglementări obligatorii pentru salvarea economiei românești și închiderea unor capacități de producere a energiei electrice, precum și reducerea producției la cele rămase, creând astfel un deficit intern care a exacerbat creșterea prețurilor. Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a apărut abia în ultima zi a anului 2021, când ea trebuia dată de la începutul lunii ianuarie a anului trecut, când s-a trecut la liberalizarea pieței de energie.

”În vederea menținerii unei lichidități adecvate a pieței de electricitate, producătorii aflați în portofoliul statului român au obligația să tranzacționeze cel puțin 40% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe bursele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE”, se arăta în ordonanță. Reglementarea ar fi permis fabricilor din România să cumpere direct de la producători, prin contracte pe termen de doi sau trei ani de zile, punându-se la adăpost de creșterea speculativă a prețurilor.

Se închide economia

Consecința întârzierii deliberate a ordonanței a fost că acum nu mai există niciun MW de vânzare la producător, toată cantitatea fiind cumpărată deja, de anul trecut, de furnizorii de energie electrică. Astfel, companiile din Românie, mari consumatoare de energie electrică, cum sunt Alro Slatina și Azomureș, sunt nevoite să-și închidă porțile, neavând cum să suporte prețurile actuale uriașe. ”Părerea noastră este că furnizorii au știut ce va urma pe piața energiei și au fost în complicitate cu Guvernul României. Altfel nu aveau cum să știe, e clar că informația plecase de undeva, că va exploda prețul la energie. În plus, nu s-a înțeles că în momentul în care se liberalizează piața nu înseamnă un preț mai mic. În România Guvernul așa a anunțat, că vor scădea prețurile și a indus oamenii în eroare. De aceea considerăm că a fost o cârdășie, că nu poți să vii să spui așa ceva. În manualele de economie scrie clar că liberalizarea pieței nu înseamnă scăderea prețului. Prețul este dat de cerere și ofertă, iar dacă oferta este prea mică în raport cu cererea, prețul se ridică. Iar la noi au avut grijă să închidă capacitățile de producție și să reducă activitatea celor care mai funcționează, ca să creeze dezechilibru în piață. În ultimii 15 ani prețurile la energie electrică au fost destul de constante. Deci s-a știut clar”, ne-a declarat Cristel Ioțu, președintele Uniunii Sindicale Teritoriale Cartel Alfa Olt.

Sabotaj pe față

Pentru că acționarul majoritar de la Alro Slatina este rus, compania a cerut permisiunea să aducă energie din Rusia, dar Guvernul a refuzat, pe motivul absurd că nu există transformator, deși acestea putea fi construit de ruși. Mai mult, Alro Slatina are acum documentație pentru construirea de la zero a unei termocentrale pe gaz, care se încadrează ca energie verde, dar statul român nu le-au dat avizele, ca nu cumva să devină independentă energetic. Închiderea Alro Slatina ar însemna pierderea, pe întreg lanțul economic, a 40.000 de locuri de muncă. În plus, Alro produce cel mai pur aliaj din aluminiu din lume, la 98%, folosit în industria aeronautică, exportând foarte mult, însă interesele la Guvern sunt, cu siguranță, altele.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version