AcasăSOCIALAtac direct la economia românească. ”Băieții deștepți, în cârdășie cu Guvernul”

Atac direct la economia românească. ”Băieții deștepți, în cârdășie cu Guvernul”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, artizanul prăbușirii economice a țării

Liberalizarea pieței de energie a fost făcută foarte calculat, măsurile luate țintind un atac direct la economia românească. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a întârziat un an de zile reglementarea care permitea fabricilor din România să contracteze energie direct de la producător. Între timp însă, furnizorii, care au avut informația că prețurile o vor lua razna, au cumpărat toată energia din piață pe o perioadă de doi ani, ne spun sindicaliștii de la Cartel Alfa.

După 15 ani de evoluție constantă a prețurilor la energie electrică, nimeni nu avea de unde să știe că prețurile vor exploda în 2021. Cu toate acestea, cineva a știut. Astfel, furnizorii de energie electrică, cunoscuți ca băieții deștepți din sector, au cumpărat toată energia produsă de companiile românești pe o perioadă de doi ani, ne spun sindicaliștii de la Cartel Alfa, iar acum o revând la prețuri uriașe.

Facilitățile oferite acestora de ministrul Energiei, Virgil Popescu, au fost întârzierea cu un an a unei reglementări obligatorii pentru salvarea economiei românești și închiderea unor capacități de producere a energiei electrice, precum și reducerea producției la cele rămase, creând astfel un deficit intern care a exacerbat creșterea prețurilor. Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a apărut abia în ultima zi a anului 2021, când ea trebuia dată de la începutul lunii ianuarie a anului trecut, când s-a trecut la liberalizarea pieței de energie.

”În vederea menținerii unei lichidități adecvate a pieței de electricitate, producătorii aflați în portofoliul statului român au obligația să tranzacționeze cel puțin 40% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe bursele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE”, se arăta în ordonanță. Reglementarea ar fi permis fabricilor din România să cumpere direct de la producători, prin contracte pe termen de doi sau trei ani de zile, punându-se la adăpost de creșterea speculativă a prețurilor.

Se închide economia

Consecința întârzierii deliberate a ordonanței a fost că acum nu mai există niciun MW de vânzare la producător, toată cantitatea fiind cumpărată deja, de anul trecut, de furnizorii de energie electrică. Astfel, companiile din Românie, mari consumatoare de energie electrică, cum sunt Alro Slatina și Azomureș, sunt nevoite să-și închidă porțile, neavând cum să suporte prețurile actuale uriașe. ”Părerea noastră este că furnizorii au știut ce va urma pe piața energiei și au fost în complicitate cu Guvernul României. Altfel nu aveau cum să știe, e clar că informația plecase de undeva, că va exploda prețul la energie. În plus, nu s-a înțeles că în momentul în care se liberalizează piața nu înseamnă un preț mai mic. În România Guvernul așa a anunțat, că vor scădea prețurile și a indus oamenii în eroare. De aceea considerăm că a fost o cârdășie, că nu poți să vii să spui așa ceva. În manualele de economie scrie clar că liberalizarea pieței nu înseamnă scăderea prețului. Prețul este dat de cerere și ofertă, iar dacă oferta este prea mică în raport cu cererea, prețul se ridică. Iar la noi au avut grijă să închidă capacitățile de producție și să reducă activitatea celor care mai funcționează, ca să creeze dezechilibru în piață. În ultimii 15 ani prețurile la energie electrică au fost destul de constante. Deci s-a știut clar”, ne-a declarat Cristel Ioțu, președintele Uniunii Sindicale Teritoriale Cartel Alfa Olt.

Sabotaj pe față

Pentru că acționarul majoritar de la Alro Slatina este rus, compania a cerut permisiunea să aducă energie din Rusia, dar Guvernul a refuzat, pe motivul absurd că nu există transformator, deși acestea putea fi construit de ruși. Mai mult, Alro Slatina are acum documentație pentru construirea de la zero a unei termocentrale pe gaz, care se încadrează ca energie verde, dar statul român nu le-au dat avizele, ca nu cumva să devină independentă energetic. Închiderea Alro Slatina ar însemna pierderea, pe întreg lanțul economic, a 40.000 de locuri de muncă. În plus, Alro produce cel mai pur aliaj din aluminiu din lume, la 98%, folosit în industria aeronautică, exportând foarte mult, însă interesele la Guvern sunt, cu siguranță, altele.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.385 afisari

45 COMENTARII

  1. In cazul asta „organele statului ” nu se mai sesizeaza ? Ele percuteaza doar le ce spune Simion sau Nistorescu !

  2. Si procutorii de ce le au mariit lefurile daca astia declara singuri i ls tv ca se fura si nu se duc peste ei???

  3. Virgil Popescu este cel care a dezactivat termocentralele si vrea sa le dea cui ”trebuie”. Pe noi ne sfatuieste sa reclamam la ANPC.
    Fost sef la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, adica un securila prost care identifica casele libere – nerevendicate si le facea acte securicilor care in 1950 aveau 4 clase.

  4. toate institutiile statului lucreaza concertat pentru interese straine . anre si consiliul concurentei sint doua ex pe care si orbii il vad . apoi asa zisa justitie care nu vede nimic . romanii sint pe cont propriu , nu-i apara nimeni , dimpotriva sint atacati .

  5. Cat ne mai lamentam pe forumuri ? Ajungem oricum la atacuri de gherila impotriva bisnitarilor si a sistemului care ii protejeaza . Efectele acestei specule criminale sunt in toate directiile – scad drastic puterea de cumparare , falimenteaza agentii economici atat prin facturi , cat si prin limitarea consumului de bunuri si servicii.

  6. ATAC al securistilor din afacerile cu energie care va FALIMENTA pop’ulatia si intreaga economie !

  7. Securiștii dau ultimile tunuri, romanii stau „capra”, cum au făcut în ultimii 30 de ani. Dormiți liniștiți Secu v-a făcut praf. Și pe voi și tara.

  8. Se confirma deci ca suntem condusi ca Tara de o adunatura de trepadusi,cozi de topopr,tradatori de Tara si popor. Sub inaltul patronaj al Esuatului,Cocotatul
    penal la varful statului mafiot.Mana in manacu securistii mei,procuroroii mei,judecatorii mei,carora tocmai li s-au marit salariile si pensiile.Deci cine sa mai intervina si sa dea cu ei de pamant ? Parlamentul meu,si asta intesat cu securisti ?

  9. Asta se cheamă subminarea economiei naționale. Pe vremea Lu împușcatul si tache era adus in fata plutonului de execuție, nu doar întreg guvernul asta de trădători nenorociți

    • Era impuscati pe rand unul cate unul din grupul de tradatori
      Si apoi se pisa securistii pe ei

  10. Toate instituțiile țării trădează poporul .Asistam acum la săvârșirea de către statul român unor crime asupra cetățenilor și nimeni nu oprește macelul.Guvernul , Parlamentul ,Președenția ,Serviciile de informații ,Armata, Justiția înțeleg că trebuie să fie plătite de către popor pentru a lucra împotriva lui și și-au creat pirghii de a nu raspunde pentru faptele lor

  11. Daca statul a plafonat gazul la 370 lei MW, care inseamna aproape 110 mc, facturile cu valori mari sunt conform legii. Cine naiba nu depaseste 150- 200 mc pe lunile de iarna. Si mai mult, cele cu pret mai mic se vor compensa in aprilie, adica se vor plati si 5000 diferenta.In plus. Daca nu trecem la fapte putem sa mergem la cimitir sa ne s spam groapa ca bani nici de gropar nu o sa avem.

    • In sfirsit o voce activata de o gindire LUCIDA !!!
      SINTEM IN LEGITIMA APARARE !!!

    • „sa ne s spam groapa”
      mentalitate romaneasca de k k t. de ce nu „sa LE sapam groapa”?

  12. Vad ca la facut lucruri rele sunt foarte destepti, dar la facut lucruri bune dau dovada de o prostie incurabila.

  13. Caricatura asta de Popescu parca-i futut in cur si cu buzele permanent dupa plla…

  14. ,,Organele sa se sezizeze”
    Spunea plavanul vizand PSDul
    Dar cand e vorba de scarbe obeze
    Nu,,treba” ele sunt Pnl ul
    Ve ti raspunde criminali si hoti,
    ,,Coruptea”este in sange ,la toti
    Acesti vanzatori pnl isti corupti
    In frunte cu presul, ve ti da socoteala
    Pentru prosteala si bajbaiala
    Sub inaltul patronaj al sau
    Tara e jumulita talharita mereu
    ,,Coruptea”a ajuns o mandrie a ta
    Iar tu consecvent faci parte din ea
    Ai ajuns un personaj toxic si rau
    Vad ca sapi Romania la baza mereu
    Ce interese oculte te tin
    Fiinta abjecta ,crotal cu venin

  15. La puscarie in regim de urgenta cu papagalu’ asta de ministru ! Vanzator de Tara !
    Ce fata de papuse de lemn celebra – Pinochio – are nenorocitu’ !

  16. hotii din guvern vor sa sa-l faca pe romanul prost si neinformat ca daca se reduce tva la energie inseamna reducere si pentru oameni . fals ! escrocherie cat casa , asta nu inseamna reduceri de preturi care vor reveni rapid la nivel anterior , in schimb se vor imbogati iarasi furnizorii care nu vor mai returna tva si deci bani mai putini la buget . a spus-o si Iulia Iancu expert in energie , de fapt nu trebuie sa fii expert ci sa ai ochi si sa nu uiti de la mana pina la gura .

  17. Cat rau poate sa faca o fiinta abjecta cum e caricatura asta leprista popescu criminalescu DNA sa vina sa va ia !

  18. @ Dacă sunteți de părere că după 1989, magistrații, avocații , funcționarii din justiție s-au propășit, fiind categorii sociale cu cele mai avansate nivele economice și sociale , care însă nu investesc în funcționarea societății, ?

    • din curiozitate sa vad cum gandeste un nebun cu mintea incalcita , pentru ce pui semnul ? la sfarsitul oricarei postari ?

  19. Nu va mai chinuiti.

    O sa descinda organul mascat singur la firme cand o sa-i arete nevasa factura la energie. Chestie de zile.

  20. @ Dificil de capitalizat depunerile din bănci în condițiile unei economii de consum cu cheltuieli și costuri ale capitalurilor ridicate, ?

  21. Eu v-aş trage pe toți în țeapă! Pe toți ăstia care vă bateți joc de românii sărăciți de voi toți politicienii.
    Nemernici ce sunteți! Apărați hoții, criminalii si toți nenorociții ordinari.
    Vă „combinați” pe bani mulți cu toată pleava interlopă si comiteți nedreptăți ordinare, lăsați un arab ordinar pe nume arafat sa-si facă numărul criminal omorând 60 de mii de oameni, politişti ordinari care ucid pe străzi si apoi vezi că sunt liberi, hoți pe față la facturi emise pe criterii doar de ei stiute si vreți să vă mulțumim? Să vă iertăm?
    NUUU! VĂ TRAGEM ÎN ȚEAPĂ MĂ BĂIEȚI ORDINARI!
    Scursuri politice ce sunteți!

  22. & ‘ Sfântul Vlad Ț se propnunță în favoarea mulțimii, pentru un trai decent, constituțional. ?

  23. Ei îngrădiţi de lege, plăcerilor se lasă,
    Şi sucul cel mai dulce pământului i-l sug;
    Ei cheamă-n voluptatea orgiei zgomotoase
    De instrumente oarbe a voastre fiici frumoase:
    Frumseţile-ne tineri bătrânii lor distrug.

    Şi de-ntrebaţi atuncea, vouă ce vă rămâne?
    Munca, din care dânşii se-mbată în plăceri,
    Robia viaţa toată, lacrimi pe-o neagră pâine,
    Copilelor pătate mizeria-n ruşine…
    Ei tot şi voi nimica; ei cerul, voi dureri!

    De lege n-au nevoie – virtutea e uşoară
    Când ai ce-ţi trebuieşte… Iar legi sunt pentru voi,
    Vouă vă pune lege, pedepse vă măsoară
    Când mâna v-o întindeţi la bunuri zâmbitoare,
    Căci nu-i iertat nici braţul teribilei nevoi.

    Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă,
    Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!
    Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă,
    Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
    Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi!

    15 01 Eminescu, jurnalist, geniu si poet national
    frag Imparats i Proletar

  24. Numai băieți deștepți avem la guvernare si in parlament, atât de deștepți, încât tara este pe ultimul loc din UE! Poporul trebui să facă ceva , pentru că o sa ne vândă si pe noi, cum au vandut si tara! Săraca tara bogata!

  25. & Dacă despre cărbune și petrol s-ar putea afirma și că s-ar fi format și din dejecții ale marilor reptile, animale preistorice din trecut, „Familia Flinstone”, biocombustibili, bălegarul ca sursă de biogaz, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger