AcasăSOCIALASF moare de grija multinaționalelor din asigurări. Urmează scumpirile RCA!

ASF moare de grija multinaționalelor din asigurări. Urmează scumpirile RCA!

Se pregătește valul de scumpiri în piața asigurărilor RCA

Ultimul raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că multinaționalele care vând polițe RCA și CASCO sunt pe pierdere, având în vedere că, la fiecare 100 de lei încasați, acestea scot 3 lei din buzunar. Acest lucru este un prim semnal al scumpirilor la RCA, după ce polițele au suportat deja o majorare de 85% față de anul 2021. Momentul cheie al creșterilor de prețuri va fi, fără îndoială, începutul lunii septembrie, când cei două milioane de asigurați Euroins vor fi obligați să își schimbe RCA-ul.

Deși peste 80% din piața de asigurări este compusă din segmentele RCA și CASCO, ASF susține, în raportul pe primul trimestru al acestui an, că multinaționalele din acest sector sunt pe pierderi, având în vedere că, la fiecare 100 de lei încasați de la români, acestea pierd 3 lei. Față de 2022, pierderile s-au mai micșorat, susține ASF.

”La CASCO scăderea este de la peste 111%, iar la RCA de la 105%, la 103%, iar asta înseamnă că societățile de asigurare au mai puține motive să scumpească polițele”, se precizează în raport. Pe principiul economiei, de piață sau nu, nicio companie nu își permite să funcționeze în pierdere, iar ASF omite să specifice că cea mai mare parte a banilor încasați de la români se duc pe cheltuieli de administrare, fără limite, așa cum a decis UE, și pe reasigurări, toate însemnând o scoatere a profitului în afara țării, după cum au tot semnalat reprezentanții Confederației Operatorilor Transportatorilor Autorizați din România.

”În cazul RCA, reducerea pierderilor vine și ca rezultat al scăderii substanțiale a cheltuielilor administrative și de achiziție, în principal pe fondul scăderii comisioanelor plătite brokerilor. Cheltuielile totale s-au redus cu peste 26% sau 10 puncte procentuale, până la 27,04%, foarte aproape de nivelul de 25% luat în calcul în determinarea tarifului de referință”, arată ASF. În 2021, rata cheltuielilor de achiziție și administrare la companiile de asigurări era, la RCA și CASCO, în medie, de 45,3%. Per total, cheltuielile de administrare, precum și cele cu comisioanele au crescut de la 1,25 miliarde de lei în 2020, la 1,87 miliarde de lei în 2022.

Creștere de 85%

Tarifele RCA au continuat să crească și în 2023, totalizând o creștere cu 85% față de anul 2021 și de 2,9% față de 2022, potrivit raportului Autorității de Supraveghere Financiară. Pentru persoanele fizice, prețurile au crescut de la o medie de 478 lei în 2021, la 922 lei în 2023. În cazul persoanelor juridice, majorarea a fost de la o medie de 1.177 lei în 2021, la 1.939 în 2022.

”În primele 3 luni ale anului 2023, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni (89% din contractele RCA au fost încheiate pe o perioadă de 1 an), astfel încât se remarcă o modificare a preferințelor consumatorilor cu privire la valabilitatea contractelor încheiate comparative cu perioadele anterioare. De exemplu, în trimestrul I 2021, ponderea contractelor încheiate pe 12 luni în numărul total de contracte încheiate era de 29%”, precizează ASF. Realitatea însă nu are legătură cu vreo preferință subită a românilor pentru polițele pe 12 luni, ci pe o înțelegere între companiile de asigurări, care au majorat foarte mult prețurile pentru polițele cu valabilitate de șase luni, apropiindu-le valoarea de cele pe un an. Astfel, românii au fost efectiv obligați să încheie contracte pe un an, căzând masiv victime ale falimentului programat al Euroins, fără ca ASF sau Consiliul Concurenței să fi luat vreo măsură.

Daunele la Euroins mai au de așteptat

Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 151 milioane lei pentru plata daunelor RCA în trimestrul I 2023, din care 142 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA ca urmare a falimentului societății City Insurance, ceea ce înseamnă că daunele pe RCA-ul de la Euroins mai au de așteptat. În România, cele mai multe tipuri de asigurări sunt polițele RCA, 63,85%, asigurarea CASCO, 16,71%,  asigurări de incendiu și alte calamități naturale, 7,22% și asigurări de sănătate, 3,8%. O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, consideră ASF. ”Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA) s-a situat la 3,2 miliarde lei în trimestrul I 2023, din care 24% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 76% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii. Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăți de asigurare pe segmental CASCO însumează o cotă de piață de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise. Primele 3 societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 67% din portofoliul de asigurări RCA din România”, se mai arată în raportul ASF.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.967 afisari

10 COMENTARII

  1. Ce asigurare era aia de 300 de lei? 400 de lei este o ora de manopera la DAB. Asigurarea trebuie sa fie 2500 lei pe an. Minim.

  2. Este foarte simplu! Aceste firme sunt obligate conform legii sa cotizeze la ASF procentual ,în funcție de sumele încasate! Încasările ASF vor creste ,dacă vor creste tarifele asigurărilor! Ce e de făcut? Schimbata legea ASF!

  3. In multe publicatii regasim tot felul de comentarii. Unele de a dreptul imbecile …. Noaptea mintii… noi romanii suntem atat de prosti si idioti incat nu observam ca polita rca este mai scumpa ca in Germania dar veniturile noastre de 5 ori mai mici. Deci lăcomia asiguratorilor este pe fata. Cei ce comenteaza nu aloca nici 5 minute sa vada ca cele mai mici despagubiri ( 30% ) din UE este in Romania. Iar cele mai mari cheltuieli interne cu salarii si sedii ale asiguratorilor sunt tot in Romania 60% zice raportul UE . In rest suntem niste măscărici de 2 lei

  4. Lacomia asiguratorilor o sa ne puna in cap cu cresterile de pret nesimtite si nejustificate legal .

  5. Marea familie ASF:
    Rude ale unor politicieni, soții de directori și foști SRI-iști, cu salarii la secret. ANI tace. Falimentele curg .Toți ANGAJATII și-au anonimizat și numele soților sau soțiilor și locul în care lucrează pentru a nu se mai putea face o conexiune cu alte persoane angajate în funcții publice. În unele dintre situații, sunt anonimizate chiar și sumele pe care le câștigă partenerii de viață.
    12.500 de euro pe lună, salariul de președinte. Angajații, scutiți de obligația de a-și publica veniturile
    Președintele Nicu Marcu a încasat 748.324 de lei pe an, circa 150.000 de euro, adică 12.500 de euro pe lună.
    Pe lângă salariul de director – 43.000 de lei, lunar – Marcu primește sume consistente din postul în Consiliul de Administrație – aproape 20.000 de lei, pe lună.
    Prim-vicepreședinta ASF, Doina Dascălu, încasează 713.489 de lei pe an, puțin peste 142.000 de euro. Ceilalți vicepreședinți, în jur de 650.000 de lei, adică 130.000 de euro pe an.
    Ceilalți membri neexecutivi, în număr de patru, încasează în jur de 360.000 de lei pe an (72.000 de euro), adică 6.000 de euro pe lună.
    Doi dintre cei patru membri neexecutivi lucrează și în învățământul universitar, în paralel. Între membrii consiliului de administrație al ASF se numără și fostul soț al Olguței Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, care a lucrat înainte și la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
    „ASF, o sinecură”. Cine sunt angajații ASF care au conexiuni politice
    „Toată lumea s-a înghesuit să își pună rude cât mai apropiate ca să-și acopere eventualele probleme financiare pe care le-ar avea sau să poată să demonstreze, în fața ANI [Agenția Națională de Integritate], că, de fapt, familia a avut bani. Știți foarte multe situații de genul ăsta în care persoane au divorțat doar de ochii lumii, ca să poată să ascundă diverse proprietăți. ASF e o sinecură”, spune pentru Europa Liberă analistul politic Andrei Țăranu.
    E evident că ASF-ul a fost construit mai degrabă ca o sinecură decât ca o structură instituțională care chiar să aibă valențele pe care ar trebui să le aibă.
    Andrei Țăranu, politolog
    Mirela Caraman, din Tulcea, se află printre noii angajați ai ASF.
    Conform jurnaliștilor de la Info Sud-Est, Caraman este nora Sirnei Caraman, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Aceasta din urmă a fost numită de Ligia Deca membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, din partea Asociației Consiliilor Județene.
    Mirela Caraman a lucrat la Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Tulcea, între 2015 și 2019, și a fost consilier al președintelui Camerei Deputaților, între iulie și decembrie 2019, pe vremea când funcția era deținută de actualul președinte la PSD, Marcel Ciolacu.
    Laura Chițoiu, fosta soție a ex-ministrului Daniel Chițoiu, este și ea angajată la ASF, unde lucrează din 2013, de la înființarea instituției. La acea vreme, Daniel Chițoiu ocupa portofoliul Finanțelor, în guvernele Ponta.
    Conform declarației de avere din 2022, Laura Chițoiu avea trei contracte de muncă: la ASF și Transgaz, unde veniturile sunt secrete, și la EURO Insol SPRL de unde câștigase puțin peste 18.000 de lei.
    Vasile Adrian Camarasan este un alt angajat care încasează bani și din alte colaborări. Conform declarației depuse anul trecut, a primit 38.769 de lei dintr-o colaborare cu Universitatea Babeș Bolyai și 12.150 de lei de la firma Radcom SRL.
    Cristina Zgonea, fosta soție a ex-președintelui Camerei Deputațior, Valeriu Zgonea, figurează pe lista angajaților ASF de la începuturile instituției. Nu declară veniturile încasate de la instituție.
    Laura Fârșirotu este o altă angajată cu state vechi, din 2013, și cu rude din zona politică. Este fata fostului deputat PRM, din legislatura 2004-2008, Mircea Fârșitoru.
    Mari Jan Rovințescu, soția directorului general al Ministerului Fondurilor Europene, este angajată la ASF din 2018.

  6. voi intelegeti ce rol are aceasta institutie?????? pa bani ff grei !!!!!!
    de ce nu este desfintata???

  7. Toate aceste lucruri rele care se întâmplă în România se datorează faptului că așa zisa revoluție ( 2 zile) a fost furată de lovitura de stat dată de Iliescu și găștile din nivelul 2 și 3 al PCR și securitate. Pentru a fi acceptați în UE și NATO ai noștrii escroci de la putere au vândut ieftin bucăți din țară și au acceptat tot ce li s-a impus ( ca și când țara este colonie a UE și nu ar avea drepturi egale) . Uitați-vă ce ne -au făcut cu Schengen (își bat joc de noi, iar țara și oamenii pierd bani) și toate aceste lucruri se întâmplă pentru că cei care ne conduc nu au coloană vertebrală sau sunt foarte proști.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger