AcasăSOCIALASF își recunoaște limitele. Șoferii, obligați să se protejeze singuri

ASF își recunoaște limitele. Șoferii, obligați să se protejeze singuri

Soluția președintelui ASF: polițe RCA, doar de la asigurătorii care plătesc daunele

Anunțarea decontării directe pe polițele RCA nu este chiar o victorie a Autorității de Supraveghere Financiară, care admite, astfel, că nu are puterea de a determina firmele de asigurări să achite daunele păgubiților. Problemele din piață sunt transferate, în acest mod, către consumatori, care vor fi obligați să se asigure pe bani mai mulți.

Să spui că decontarea directă va rezolva problema plângerilor împotriva firmelor de asigurări care nu plătesc despăgubirile cuvenite înseamnă, de fapt, să recunoști că nu ai instrumentele sau puterea de a face ordine în piață. Mai simplu spus, șoferii vor fi obligați să se asigure la firme care achită daune, evitând, astfel, țeparii. Pentru ca, în cazul în care vor fi implicați într-un accident, ca victime, să aibă șansa de a primi bani de la firma la care s-au asigurat. Fenomenul care s-a produs în ultimii ani este arhicunoscut. Atâta timp cât RCA era folosită doar în cazul în care accidentai pe altcineva, românii, în marea lor majoritate, au cumpărat polițe la cele mai mici prețuri, perfect conștienți de problemele majore la decontare pe care le aveau acești asigurători. În acest sens, decontarea directă sigur că va avea efecte, deși nu pe termen scurt. Cu toate acestea, măsura nu ar trebui luată doar pentru a reduce numărul uriaș de reclamații la adresa firmelor de asigurări. Pentru că, atâta timp cât aceste firme există pe piață, înseamnă că ele au autorizare de la ASF, deci ar trebui să fie în regulă. Și, dacă două companii din piață încalcă constant legislația nu înseamnă că trebuie să schimbi întreg sistemul de decontare, ci doar să iei măsuri împotriva acestora. Asta ar trebui să facă, într-o țară normală, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Greu cu decontarea directă

În acest moment, decontarea directă este taxată în plus de către firmele de asigurări cu 150 până la 200 de lei. Banii ar trebui să acopere costurile suplimentare ale dosarului de daună. Introducerea decontării directe obligatorie, așa cum a fost anunțată de conducerea ASF, nu va fi deloc simplă și, mai mult, nu va fi gratuită pentru șoferi, existând o majorare a poliței. ”Dacă clauza de decontare directă va fi inclusă obligatoriu în asigurarea de răspundere civilă – RCA, va trebui să vedem și cum se va aplica practic și, mai ales, cum se va derula întregul proces între companiile de asigurări. În acest sens va trebui creat un fond care va gestiona decontările directe din piață și ar fi complicat dacă nu vor adera toți asigurătorii la acesta. O altă problemă care poate pune presiune pe companii va fi modul de recuperare al regreselor în situația în care vor exista întârzieri și alte divergențe. Și clienții vor trebui să decidă care opțiune este mai utilă pentru ei”, a afirmat Nicu Marcu, președintele ASF.

Falimentul asigurătorilor rău-platnici nu este o soluție

Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, susține că falimentul firmelor de asigurări care au probleme la plata daunelor nu este o soluție viabilă pentru nimeni. ”Falimentul unei firme de asigurări tot asupra consumatorilor se răsfrânge pentru că acesta este decontat din fondul de garantare a asigurărilor, care a plătit sume foarte mari la falimentul Astra și Carpatica, sume care s-au regăsit ulterior în prețul polițelor RCA. Măsuri împotriva acestor firme chiar s-au luat, mai ales în mandatul actualului președinte, trebuie să recunoaștem acest lucru. O piață concentrată, în proporție de 70%, pe două firme trebuie însă monitorizată foarte atent. Eu cred însă că măsura decontării directe îi va încuraja cumva și pe consumatori să se gândească la faptul că și ei vor fi păgubiți și să se îndrepte nu către cei cu polițe scumpe, ci către cei care plătesc”, ne-a declarat Alin Iacob, președintele AURSF.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
901 afisari

2 COMENTARII

  1. Auzi ce tampenie poate sa scoata ipochimenul. Adica daca-i scoatem din sistem pe cei care dau teapa se mareste valoarea asigurarii ??? Mai, ce istetime a scos din preputul gandirii (expresia are drept de autor), marele „specialist” pus si platit din banii nostri. Daca insa emite dansul un ucaz ca putem sa decontam cheltuielile si direct cu firma asiguratoare e mai bine… ha, ha, hhih.. pai, nu au marit deja acestia pe aceasta „ilustra gandire(sic)”valoarea asigurarii cu 150 – 200 lei ??? Oare ar creste cu ai mult daca ar elimina impostorii ??/ Sant sigur ca nu… dar primul ar trebui sa plece personajul de fata…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger