AcasăSOCIALASF întinde o capcană românilor. Măsura prelungirii polițelor Euroins avantajează doar asigurătorii

ASF întinde o capcană românilor. Măsura prelungirii polițelor Euroins avantajează doar asigurătorii

Prelungirea polițelor Euroins, lovitură mascată pentru șoferii români

Propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), de prelungire a valabilității polițelor Euroins cu încă 3 luni, este doar o capcană pentru cei 2,5 milioane de șoferi prinși la firma falimentară. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are bani nici pentru despăgubirile pe dosarele City, astfel că păgubiții cu dosare Euroins ar putea aștepta între 3 și 5 ani pentru a-și primi daunele. Singurele avantajate de această măsură sunt doar companiile de asigurări, care abia așteaptă încetarea plafonării polițelor.

Prin târg circulă vorba că firmele de asigurări s-ar fi dus peste președintele ASF să-i ceară prelungirea valabilității polițelor Euroins cu încă 90 de zile. Probabil pentru că o avalanșă de clienți veniți dintr-o dată nu face bine afacerilor sau pentru că dispariția plafonării din octombrie va permite scumpiri masive. În plus, atâta vreme cât păgubiții Euroins își vor primi banii în 3-5 ani, cu inflația galopantă care nu are de gând să se oprească, pierderile companiilor de asigurări, prin cotizațiile la FGA, sunt insignifiante.

Și totuși, de ce ASF a venit cu o astfel de propunere? Să zicem că ar fi cedat solicitărilor companiilor de asigurări, dar mai este un aspect. În toamnă, vin nominalizările și votul din Parlament pentru conducerea ASF. Cu o astfel de măsură, populistă la prima vedere, actuala conducere ar putea primi o bilă albă, obținând, astfel, un nou mandat. Pentru cei 2,5 milioane de șoferi cu polițe Euroins nu este, însă, niciun avantaj. Cei care au astfel de polițe, cumpărate la cea mai ieftină ofertă pe principiul ”nu-mi pasă, că e pentru cel pe care îl lovesc”, nu se gândesc la reversul medaliei. Și anume că riscă să fie loviți tot de un asigurat Euroins și, în actualele condiții, când FGA-ul nu a terminat nici dosarele cu falimentara City Insurance, rămân fără autoturisme, dacă nu au bani de reparații sau să-și cumpere altele. Probabil nu s-ar fi ajuns aici dacă ASF ar fi luat măsuri din timp atunci când, în toamna trecută, companiile de asigurări au modificat radical prețurile, ca o înțelegere de cartel, și aproape au egalizat tarifele pentru polițele pe șase luni cu tarifele pentru polițele pe 12 luni. Și astfel, n-am trezit că, în pofida celor 7 luni de la prima hotărâre a instanței de intrare în faliment, mai sunt încă milioane de șoferi cu polițe valabile.

Guvernul deliberează

Întrebat despre propunerea ASF, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că nu a ajuns încă pe masa lui, deși informația era deja de notorietate. Faptul că nu a comentat măsura de prelungire a valabilității polițelor RCA de la Euroins sugerează că Guvernul încă mai deliberează dacă să accepte o astfel de propunere. La fel ca și în cazul calculelor conducerii ASF, măsura ar da bine la popor și ar mulțumi și multinaționalele din sectorul asigurărilor. Problema este că plafonarea tarifelor RCA expiră la începutul lui octombrie, astfel că cei care s-ar bucura de o astfel de prelungire se vor trezi cu polițe mult mai scumpe, probabil chiar cu 50%. Iar acesta pare să fie și calculul companiilor de asigurări. În locul unei propuneri care nu face decât să agraveze problema, Guvernul ar trebui să facă ceea ce tot promite de vreo trei ani: să dea drumul pe piață polițelor RCA de stat, emise de CEC Bank. Aceasta este singura soluție pentru a stopa falimentele în lanț, pentru care nimeni nu răspunde, și pentru a da o certitudine cetățenilor că vor avea prețuri corecte și despăgubiri plătite la timp. Însă o astfel de măsură este blocată cu tenacitate de presiunile multinaționalelor, care își dau seama că ar pierde o bună parte din profiturile pe care le fac în România.

Tarifele mari, nejustificate

Reprezentanții brokerilor din sectorul asigurărilor susțin că tarifele polițelor RCA s-au dus nejustificat de mult în sus, pentru nivelul de suportabilitate a cetățeanului de rând. Despre propunerea ASF, brokerii arată că este cel puțin nefericită, pentru că va însemna dosare de daune în valoare de 100 milioane de euro. ”Iar Fondul de Garantare a Asiguraților nu este îndestulător nici măcar pentru daunele care vin în continuare pe City Insurance, d-apoi pentru Euroins. La ultimele discuții cu reprezentanți ai FGA, am înțeles că se aflau la o treime din dosarele avizate la City Insurance. Nu știm dacă sunt bani în totalitate nici pentru polițele de la City, indiferent de ce măsuri a luat ASF, cu mărirea acelei taxe de funcționare a FGA și cu acele împrumuturi”, ne-a declarat Cristian Bălănică, director executiv al Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
32.053 afisari

15 COMENTARII

    • Era naroada de X, kjw ,sau cum mă-sa își mai zice pe sici specimenul, o corturareasa din Domnești garoiul o cheamă dr fspt

  1. Popor de oi, daca eram un popor cu sânge in instalație ne pisam pe firmele de asigurări si nu mai plătea nici un roman. Sa vezi cat de pisicuțe erau dupa. Dar asa poate sa va ia si familiile ca tot nu mișcați un deget

  2. 3 luni de zile nu mai iesiti pe strada cei ce nu aveti casco. Daca va loveste un Euroins va trebuie credit la banca sa va reparati masina

  3. Dacă crede cineva că CEC Asigurări o să vândă ieftin, să se uite la toți ceilalți patru asigurători ”supravegheați” atât de bine că au intrat în faliment.
    Astra, Carpatica și City au fost toate companii românești, despre ce vorbim? O să repare statul daunele la preț mai mic decât piața ca să poată vinde la prețul de jumătate față de asigurătorii mari?

    • Țintă este devalizarea CEC Bank. Și vânzarea ulterioară. Politicienii știu asta, prostimea nu….🤣
      Luați exemplu Dacia Felix. Și bineînțeles ARDAF.

  4. Cred ca ar fi mai bine sa nu mai scoată nimeni asigurare RCA. Cine greșește plateste

    • Și dacă prin absurd, dumneata produci o dauna ce omoară cel puțin o persoană, îți vinzi casa/apartamentul să plătești despăgubiri de zeci/sute de mii de euro? Sunt sigur că dvs nu vi se întâmplă pentru că sunteți un șofer exemplar dar, defecțiuni asupra sistemului de direcție pot exista oricând 💁🏻‍♂️. Zic și eu, că sa mă aflu în treabă 😁..

  5. „Bat câmpii” toți tâmpiții comentând aberația de propunere venită de la președintele ASF, privind măsura de prelungire a valabilității polițelor EUROINS cu încă 3 luni, până în decembrie 2023. Eu nu înțeleg cum poate cineva să comenteze despre ceva de care nu are habar. Inclusiv autorul articolului de pe national.ro este total paralel cu piața asigurarilor din România. Oare este așa de greu să te documentezi puțin înainte de a publica o astfel de înșiruire de tâmpenii ?!? Poate reușește să stea de vorbă cu măcar doua sau trei persoane din companiile de asigurări ( doar 8 companii au mai rămas pe piața de asigurare RCA ) sau măcar cu un broker … Deontologic ar fi să revină apoi cu o corecție zdravănă la mizeria de articol de mai sus.

  6. Romanie plai de dor tara hotilor ,de tepari, sarlatani si borfasii cu multi bani. Ex Caritas Gerald,Filadelfia bancile Bancorex, Dacia Felix, Albina Bancoop apoi FNI, acum societatile de asigurari Asirom City,Euroins. Tara oricum e vanduta cu totul strainilor. Unde sa mergem

  7. Stat de tip mafiot da legi obligatorii si te trimite la privat sa-ti fure banii, sau poate fura împreună

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger