AcasăSOCIALArmata Română sau armata NATO? Viitorii ofițeri români, obligați să știe limba...

Armata Română sau armata NATO? Viitorii ofițeri români, obligați să știe limba engleză

Limba engleză devine limbă obligatorie pentru Armata Română

Ministerul Apărării Naționale a decis, brusc, să schimbe radical condițiile și criteriile de recrutare a candidaților la profesia militară, introducând o prevedere obligatorie pentru toți cei care vor să devină ofițeri în Armata Română. Este vorba despre deținerea nivelului de competență lingvistică, pentru limba engleză, echivalent nivelului B2 din Cadrul european comun de referință pentru limbi străine, ceea ce înseamnă că viitorii ofițeri trebuie să stăpânească foarte bine această limbă străină.

Ministerul Apărării Naționale a emis un ordin pentru modificarea și completarea unor acte normative specifice de reglementare a domeniului managementului resurselor umane, fără publicare prealabilă pe site-ul instituției, pentru dezbatere publică, acesta apărând direct în Monitorul Oficial. Schimbările aduse de acest ordin sunt radicale, în sensul că introduce obligativitatea stăpânirii limbii engleze la nivel avansat de către toți cei care vor să devină ofițeri în Armata Română.

Măsura induce ideea că Armata Română devine un fel de Armata NATO. În plus, obligativitatea de a cunoaște bine limba engleză ar putea reduce și mai mult recrutările pentru profesia militară. Și asta pentru că se cere nici mai mult, nici mai puțin decât nivelul B2, care înseamnă înțelegerea curentă și capacitatea de a conversa, emitere a unei păreri, susținere în mod sistematic a unei argumentări. Cel care deține nivelul B2 poate să înțeleagă ideile principale din texte complexe pe teme concrete sau abstracte, inclusiv în discuții tehnice în specialitatea sa, poate să comunice cu un anumit grad de spontaneitate și de fluență, încât conversația cu un interlocutor nativ să nu presupunǎ efort pentru nici unul dintre ei, poate să se exprime clar și detaliat asupra unei game largi de subiecte și poate să-și expună opinia asupra unui subiect de actualitate, prezentând avantajele și inconvenientele diferitelor posibilități.

Criterii noi

Potrivit Ordinului emis de MApN, la criteriile specifice de recrutare a candidaților la programele de studii universitare de licență militare sau civile pentru formarea ofițerilor, prevăzute în Ordinul nr. M.217 din 22 noiembrie 2019, s-a introdus o nouă literă la alineatul 1, care prevede că aceștia trebuie să dețină nivel de competență lingvistică, pentru limba engleză, echivalent nivelului B2 din Cadrul european comun de referință pentru limbi străine, obținut în urma susținerii probei de evaluare a examenului național de bacalaureat sau la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice.

În plus, și candidații la programele de studii universitare de licență militare sau civile pentru formarea ofițerilor în activitate, care finalizează învățământul liceal în anul organizării admiterii, trebuie să facă dovada deținerii nivelului de competență lingvistică, pentru limba engleză, echivalent nivelului B2 din Cadrul european comun de referință pentru limbi străine, până la data concursului de admitere.

Modificări și la soldați

Anexa cu Instrucțiuni a Ordinului nr. M.217 din 22 noiembrie 2019 privind organizarea și funcționarea sistemului de recrutare și selecție a candidaților în vederea admiterii la studii/cursuri de formare a cadrelor militare în activitate, respectiv pentru dobândirea calității de soldat/gradat profesionist în structurile Ministerului Apărării Naționale, a suferit și ea modificări. Astfel, la recrutarea și selecția candidaților pentru formarea profesională inițială a personalului militar în activitate, se introduce obligativitatea deținerii la dosar a certificatului care atestă nivelul de competență lingvistică, pentru limba engleză, echivalent nivelului B2 din Cadrul european comun de referință pentru limbi străine, pentru candidații care optează pentru programele de studii universitare de licență militare sau civile pentru formarea ofițerilor în activitate. Prin excepție, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial, birourile informare-recrutare pot întocmi dosare de candidat persoanelor care finalizează învățământul liceal în anul organizării admiterii, fără ca acestea să conțină documentul de competență lingvistică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.200 afisari

12 COMENTARII

  1. Da’ cand esti obligat sa stii engleza ca sa mananci in oras sau sa primesti Glovo acasa, pentru ca migrantu’ nu cunoaste romana, de multe ori, nici engleza ?
    Eu sunt obligata sa cunosc limba engleza sau el sa cunoasca romana?

    • Migrantu care iti aduce haleu ,,bun” de la glovo știe nepaleza lui, trebuie s-o inveti sa te intelegi cu ei daca -ti comanzi de aia glovo,gloabî cum le zice..Am auzit ca au cea mai buna mincare,proaspata ca in Asia acasa -India unde igiena e pe locu unu mondial!! Bon apetit!

      • Pai, nu lucrezi pana la epuizare, se pare…si nu ai timp de mancare…
        Lucrezi la stat ?

  2. Și când te gândești că apeviștii noștri sunt, în proprție covârșitoare, asemănători „eroului” de la Nasyriah.

    • Vrei sa zici ca ciucanu nu fluiera-n engleza? Știe engleza cu accent texan…Și noaptea-n somn vorbește numa-n engleză..

    • Vrei sa zici ca ciucanu nu fluiera-n engleza? Știe engleza cu accent texan…Și noaptea-n somn vorbește numa-n engleză…

  3. Şi înainte de 1990 la unele arme (aviaţie, radiolocaţie, rachete de ex.) era obligatorie cunoaşterea l.ruse (majoritatea tehnicii de luptă era rusească). Pentru o bună interoperatibilitate în cadrul alianţei NATO este corect să se cunoască l.engleză. Iar prin cursuri de specialitate se învaţă cu precădere terminologia militară. Nu văd ce este rău în cunoaşterea limbiii engleze? După ieşirea din sistem a militarului, îi va fi de folos aceste cunoştinţe.

  4. ati sesizat un fapt extraordinar,
    putini cunosc ca un ordin de ministru este mai tare ca Legea
    exemple: ordin ministru Mapn conditii de munca speciale discretionare prin care se reduce pana la 13 ani varsta de pensionare(multe exemple)
    ordin ministru mapn numire comandanti agreeati/docili/santajabili
    ordin ministru ciuca prin care ex1 devine ex 2 la adrese si viceversa
    samd

  5. Nu stiati de vestitele ordonante de…urgenta prin care comanda armatei romane poate fi incredintata comandantilor straini? Pai cum va putea comunica un colonel roman cu un general danez?

  6. Politicienii sunt scutiti? Ei ar trebui sa aiba aceasta obligatie, macar o limba straina sa cunoasca chiar daca nu li se cere…BAC-ul!

  7. Eu vreau sa se pretinda si cunoasterea limbilor franceza si rusa , la ”nivel B2” !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger