Cauta

Armata națională nu mai are soldați. Val uriaș de pensionări și demisii din sistem

Țară NATO doar cu numele. Soldații români sunt pe cale de dispariție

Deficitul din Armata Română a ajuns la peste 20.000 de soldați și ofițeri, după valul de demisii și pensionări din 2022 și din acest an, ne spune conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Totodată, deficitul de personal din MAI a crescut la 30.000 de oameni, punând în mare dificultatea sistemul. Insistența dubioasă a Comisiei Europene de a tăia pensiile militare și de a crește vârsta de pensionare pune în pericol siguranța națională, avertizează sindicaliștii.

Protestul polițiștilor desfășurat la sediul Reprezentanței în România a Comisiei Europene a rămas fără ecou, dat fiind că nimeni nu a vrut să discute cu ei. Dezamăgirea sindicaliștilor din MAI a fost cu atât mai mare cu cât Reprezentanța este condusă de români. Singurul lucru pe care au reușit să îl facă a fost depunerea unui memoriu pentru Comisia Europeană.

”Am solicitat, într-un memoriu, să ne comunice dacă au avut și au bază legală pentru a solicita aceste modificări legislative în România și dacă au solicitat acest lucru și pentru alte țări din UE sau din NATO. Din informațiile pe care le avem noi, actuala modalitate de stabilire a pensiilor militare este forma care se aplică în toate țările NATO și ale UE pentru tot ce înseamnă militari și polițiști. Comisia Europeană, precum și Guvernul și Parlamentul României, trebuie să înțeleagă că suntem o țară la granița Uniunii Europene, că suntem o țară care apărăm Europa, suntem țara care blochează migranții, care are cele mai mari depistări din UE de droguri, de armament sau de alte produse și substanțe interzise. Nu vrem să fim o țară de sclavi, nu vrem să fim o țară condusă de persoane din exterior, vrem să fim conduși de Guvernul României, de Parlamentul României și să se aplice aceeași legislație pentru noi ca în întreaga Uniune Europeană, inclusiv în zona pensiilor militare”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Criză fără precedent

Tot ceea ce fac în prezent Parlamentul României și Guvernul României, toate declarațiile politice din ultimele luni au făcut doar să destructureze și să destabilizeze întregul sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, susțin sindicaliștii din MAI.

”Aceste discuții publice au generat numai în acest an peste 5.000 de pensionări din MAI și peste 3.000 din MApN. În același timp, anul trecut am avut aproape 5.000 de demisii din Armata Română și peste o mie de demisii din MAI. În plus, 10% din cei care se încadrează în Poliția Română își dau demisia în primul an de încadrare, fie că sunt absolvenți de școli, fie că sunt din sursă externă. Am ajuns la un deficit de 50.000 de angajați în tot sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. 20.000 de persoane avem deficit în MApN și 30.000 în MAI. Astăzi (n.r. ieri) am aflat cu surprindere că la Reprezentanța în România a Comisiei Europene a fost instituită pază cu jandarmi. Zilele acestea vom solicita să le fie retrasă paza cu Jandarmeria și să se asigure pază privată. Deficitul este atât de mare în Jandarmeria Română, încât acești colegi trebuie să-și desfășoare activitatea pentru a asigura siguranța cetățenilor, nu siguranța Comisiei Europene”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Militarii, pensionați la 65 de ani

Din amendamentele discutate la comisiile Parlamentului, intenția actuală este de a crește vârsta de pensionare pentru militari la 65 de ani și de a extinde baza de calcul de la 6 luni la 300 de luni, semnalează sindicaliștii. ”Asta va genera o înjumătățire a pensiilor militare, fiind o trecere mascată pe contributivitate. Nu poți să crești vârsta de pensionare și să scazi cuantumul pensiei pentru cei aflați în prag de pensionare, în condițiile în care aceștia nu au avut voie să desfășoare niciun fel de altă activitate. Noi am avut trei variante de negociere: revenirea la forma inițială a Legii 223, rămânerea actualei variante modificate în 2017 și, dacă se va face o modificare pe Legea pensiilor militare, să fie aplicată doar celor care intră în sistem după promulgarea legii. Altfel, va genera doar inechități”, a mai afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Ultimele stiri

  • Incredibil! A condus beat, a ucis 3 oameni, dar a primit numai 5 ani de închisoare!
  • Alertă de la furnizorii de energie. Dispar plafonările, explodează facturile
  • Aleksandr Lukaşenko, şah-mat liderilor europeni. Decretul pe care l-a semnat schimbă paradigma pe front
  • „Mascaţii” au intrat peste cămătarii din Bucureşti. Au dat bani împrumut cu dobânzi cuprinse între 20% și 100%
  • Primarii USR și-au crescut propriile salarii, în detrimentul proiectelor pentru cetățeni
  • Avertizare meteo de ultimă oră! Capitala, sub COD GALBEN de averse, vânt și grindină!
  • Jucătoarea de tenis care are mai mulți bani decât Nadal și Federer la un loc
  • S-a fâsâit și Green Deal. Statele bogate au bătut recordurile la achiziții de mașini poluante
  • Mbappe dă în judecată PSG! Proces cu o miză de 80 milioane euro!
  • Se clatină sistemul: tinerii europeni aleg extrema dreaptă
  • Exit mobile version