AcasăSOCIALAr putea fi un motiv de bucurie pentru elevi! Anunțul făcut de...

Ar putea fi un motiv de bucurie pentru elevi! Anunțul făcut de Ministerul Educației

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede reducerea numărului de ore petrecute de elevi la şcoală.

În 2019, după ce Parlamentul a votat, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este stabilit un număr de ore mai mic pentru cele trei cicluri din învăţământul preuniversitar. Școala nu va începe în condiții normale, deoarece pandemia de Covid-19 nu va dispărea până în septembrie.

Ministerul Educaţiei vrea să modifice numărul de ore alocat fiecărei materii în parte și, astfel, să reducă numărului de ore petrecute de elevi la școală. Legea se aplică pentru clasele de început de ciclu, adică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a. „Cei care vor începe acum clasa pregătitoare vor merge pe noile planuri-cadru la anul în clasa I şi aşa mai departe, până când vom aplica la toate clasele prevederea”, a explicat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Luminiţa Barcari.

Programul școlar se va reduce cu până la 9 numărul de ore de şcoală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment şi trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educaţiei nu a anunţat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de şcoală. Potrivit legii promulgate de preşedinte, elevii din învăţământul primar vor face în medie 20 de ore pe săptămână (4 ore/zi), cei din gimnaziu, 25 de ore pe săptămână (5 ore/zi), iar liceeni vor face 30 de ore pe săptămână, adică 6 ore/zi.

Reprezentanţii ministerului încă discută cu toate părţile implicate despre ce materii ar putea fi eliminate sau reduse, din punctul de vedere al cantităţii de informaţii predate.

Sistemul mixt aplicat în învățământul preuniversitar

În ceea ce priveşte începerea noului an şcolar, Klaus Iohannis a explicat, miercuri, că există mai multe scenarii care vor fi prezentate într-o săptămână sau două. El a precizat că ar putea fi un sistem mixt, şcoală online cu prezenţa elevilor în unitatea de învăţământ. „Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii, unor scenarii”, a afirmat Iohannis. El a precizat că, cu siguranţă, şcoala nu va începe în condiţii normale în luna septembrie deoarece pandemia nu va dispărea până atunci. „Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea. Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil şi în funcţie de condiţiile locale vom avea mai mult şcoală normală, cu elevii la şcoală sau mai mult online sau sistem mixt. Ce se va întâmpla va fi stabilit într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranţa copiilor, a cadrelor didactice şi pentru a asigura un proces educaţional de bună calitate”, a transmis Iohannis.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu