AcasăSOCIALApocalipsa prețurilor anunță falimentul economiei naționale

Apocalipsa prețurilor anunță falimentul economiei naționale

Politicile economice și sociale, ineficiente. Economia, în colaps

Institutul Național de Statistică a anunțat un record absolut al inflației în luna aprilie, care a fost de 13,8% raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Explozia prețurilor, în special la energie, gaze și combustibili, dar și la produsele alimentare va provoca falimente în lanț ale IMM-urilor, în majoritate cu capital românesc, dar și ale celorlalte companii, pe fondul prăbușirii dramatice a puterii de cumpărare.

Inflația înseamnă, de fapt, o micșorare accentuată a veniturilor, prin scăderea puterii de cumpărare. În unele cazuri, produsele de bază s-au dublat, iar în altele creșterile au fost de 40-50%. Compensarea și plafonarea prețurilor la energie și gaze au fost făcute prea târziu și insuficient, astfel că facturile oricum s-au dublat. În piață, tot ce cumperi, de la produse, până la servicii este mult mai scump față de anul trecut, astfel că cetățenii au fost nevoiți să se limiteze la strictul necesar pentru a supraviețui. Chiar și acest strict necesar a fost înlocuit cu produse mai ieftine și, implicit, de proastă calitate.

Care este efectul într-o economie bazată pe consum? Prăbușirea acesteia. Fără clienți care să le cumpere produsele și serviciile firmele intră în faliment. Competitivitatea la export, atunci când nu producem pentru firmele mari din Occident, este și ea aproape zero, astfel că, pe lângă închiderea porților, societățile din țară vor mai fabrica și șomeri. PNRR-ul, despre care toți politicienii implicați spuneau că va aduce bunăstare, aduce, de fapt, o austeritate fără precedent, prin reformele concepute și asumate de Ghinea și de Cîțu, iar infuzia de capital în economie nu se vede și, mai ales, nu se simte. Raportul Institutului Național de Statistică pe luna aprilie arată o imagine dezastruoasă a nivelului de trai din România, pe care niciun voucher pentru săraci nu o va atenua, atâta vreme cât sărăcia a cuprins aproape integral populația țării.

Incapacitate de a produce

Făina și mălaiul s-au scumpit, față de anul trecut, cu 26%, respectiv, 28%, în condițiile în care România a avut producții record de grâu și porumb. Scumpirea este tributul plătit pentru incapacitatea autorităților de a dezvolta și de a încuraja procesarea, astfel că exportăm materii prime, ca țările subdezvoltate, și importăm produse finite. Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022,  exporturile au însumat 22.035,3 milioane euro, iar importurile au însumat 29.203,7 milioane euro. Astfel, deficitul balanței comerciale a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 1.830,5 milioane euro față de aceeași perioadă a anului trecut. Numai importul de alimente a fost de 2.328 de milioane de euro. Cel mai mare dezechilibru s-a înregistrat la produsele chimice, unde exporturile au fost în valoare de 1,1 miliarde de euro, iar importurile, de 4,6 miliarde de euro, o consecință directă a distrugerii industriei chimice românești.

Sindicatele cer reducerea fiscalității muncii

Sindicaliștii de la BNS vor să forțeze o întâlnire cu Guvernul pentru a cere majorarea salariului minim și reducerea fiscalității pe muncă. Aceștia consideră că propunerea de ordonanță prin care s-a introdus majorarea voluntară cu 200 de lei a salariului minim este fără noimă. ”Nu are cum să producă efecte și, mai mult, această majorarea teoretică s-ar aplica doar la salariul minim, dacă ai trecut cu un leu peste acest salariu nu mai poți beneficia. Trebuie regândită această măsură de intervenție și trebuie luată în calcul creșterea salariului minim. Noi am insistat și pe nevoia unor măsuri alternative, în sensul de a umbla la fiscalitatea pe muncă și de a o corecta astfel încât sumele nete rămase oamenilor să fie mai consistente. Este măsura cea mai rapidă și cea mai eficace. La un moment dat, când încă nu fusese schimbat, Florin Cîțu venise cu ideea de a reduce contribuția la pensii, care ar fi afectat veniturile oamenilor. Reducerea contribuțiilor trebuie să se facă la impozitul pe venit”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.724 afisari

7 COMENTARII

  1. Cand intr-o tara se scumpesc produsele realizate din materii prime record ale tarii respective, atunci ori conducerea tarii respective este incompetenta, ori se doreste infometarea poporului respectiv. In ambele cazuri masura este simpla. Cei vinovati PLEACA. Am venit zilele trecute din strainatate si cum masina ne era in Budapesta, iar noi fiind plecati de ceva timp, am intrat intr-un supermarket sa ne facem unele cumparaturi de produse alimentare de stricta necesitate. Preturile erau cam cum le stiam ca sant si la noi, ba chiar la unele produse de baza erau mai mici. Am pus intrebarea vanzatoarei (in engleza), nu va inflamati, care ne-a spus ca la unele produse de baza preturile sant plafonate. Am cumparat cam de 200 lei in banii nostri. Nevasta m-a intrebat daca am fi cumparat in tara atatea produse cu banii cheltuiti. Am raspuns Nu. Benzina la ei, cam 6 lei si ceva, indiferent de unde o cumperi. Am sosit acasa si dupa vreo trei zile am mers la noi la supermarket. Am vazut preturile… nu m-am mirat… mi s-a facut pur si simplu rau. E ceva de neconceput, de nesuportat. Ma intreb ce facem oameni buni ??? De ce unii pot, iar la noi nu se poate. Nu vorbesc numai de unguri, am fost si in alte tari… dar ca la noi n-am vazut nicaieri. Ce fac umflatii aia de la sindicate, ce face societatea civila, care mai an iesea in strada cu miile ??? Asa nu se poate supravietui. Cred ca o ducem mai rau ca cei din Ukraina, care au razboi acasa. In presa vad ca se vorbesc aceleasi tampenii, cu vom face, se va realiza si atat. Vocea poporului o aude cineva ???

    • Ciolacu si gașca de cozi de topor PSD imp cu PNL și paluga Werner, sunt niște impostori, care trădează tara și cetateanul

  2. Popor de handicapati si de batuti in cap.
    Cand unii dadeau benzina cu 14 lei litrul erau cozi de bizoni mioritici bucurosi sa cumpere la acest pret.
    In supermarket preturile cresc de la o zi la alta , in timp ce in magazinele producatorilor locali preturile au crescut mult mai putin.
    In magazin cotletul de porc este 23 de lei kg , iar in supermarket 35 de lei kg si o calitate a produselor mult mai indoielnica.
    Si unde credeti ca merg sa faca bizonii mioritici cumparaturile? La supermarket bineinteles , caci de , prostul daca nu este fudul , parca nu e prost destul…Ies cu carucioarele doldora de produse importate apoi injura guvernul, parlamentul si comisia intergalactica.
    Mai bine s-ar intreba ce cauta fiecare pe lumea asta.

  3. Să zicem că energia (curent, gaze, benzină, motorină) au fost subvenționate. Cum de mergea economia? Cum de erau mai mulți bani la buget?
    Nu vedeți că totul e plănuit ca să ne sărăcească?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger