Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej numai bun pentru români de ospăţ. Numai că excesele culinare nu fac bine sănătăţii. Unii medici au spus chiar că românii „mănâncă de parcă vine Apocalipsa”.
Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie la Spitalul Județean Galați, ne recomandă cum să mâncăm de sărbători pentru a nu exagera și a nu ajunge la spital din cauza exceselor.
Românii ar fi lacomi
Medicul crede că „lăcomia” este principala cauză a problemelor digestive din perioada sărbătorilor, iar prin „moderație și calm” putem preveni aceste afecțiuni.
„Sărbătoarea Crăciunului trebuie să fie a sufletului, a bucuriei, a întâlnirii cu cei dragi, și nu a maratonului de înfulecat în viteză. Am transformat sărbătorile în competiții culinare și asta ne aduce pe mulți în situația de a ne îmbolnăvi”, susține medicul.
Doctorii punctează că secretul, de Sărbători, stă în moderaţie.
„Nu redefinesc eu masă din zilele de Crăciun. Poate să fie orice. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea. Nu interzice nimeni niciun aliment sau preparat. Totul constă în moderație.
Nu ar trebui să ne ridicăm de la masă după ce nu mai putem să respirăm. Sunt câteva zile de sărbătoare, trebuie să împărțim întreaga cantitate de preparate, special gătite, pe parcursul mai multor zile și mese”, a zis dr. Alexandru Nechifor.