Bugetul României va scădea în acest an cu peste 736 milioane de lei, după ce, la prima strigare, 30.000 de români vor fi băgați în șomaj tehnic, de 75%, plătit de stat. Măsura ar urma să compenseze riscul de faliment al companiilor care aveau relații comerciale cu Rusia, Ucraina și Belarus. Guvernul a decis să repete, astfel, schemele de sprijin din pandemie, care au reușit să îngroape țara în datorii.
La o lună și jumătate de la izbucnirea conflictului din Ucraina, Guvernul României este forțat să cheltuie peste 700 de milioane de lei pentru 30.000 de români băgați în șomaj tehnic. Banii provin de la bugetul de stat, al cărui echilibru va fi restabilit, din nou, prin împrumuturi externe.
În doar două luni de stare de urgență, România a pierdut 8 miliarde de lei prin plata indemnizațiilor către angajații forțați să rămână acasă din cauza restricțiilor impuse. Cei 30.000 de români obligați să intre în șomaj tehnic sunt doar începutul, pentru că efectele sancțiunile asupra Federației Ruse și a Belarusului, precum și conflictul militar din Ucraina, vor fi devastatoare pentru economia României.
Măsura a fost luată, susține Guvernul, pentru a preveni creșterea șomajului și pentru a asigura veniturile salariaților pe perioada întreruperii temporare a activității angajatorului. Cei 75% din salariul de bază acordați de stat pentru angajații firmelor care își restrâng sau își închid activitatea reprezintă, în realitate, cam 50% din veniturile obținute de aceștia. Iar pe fondul exploziei prețurilor și a unei inflații insuportabile, banii dați de stat nu le vor putea asigura oamenilor supraviețuirea. Mai mult, Guvernul estimează acordarea de șomaj tehnic și în 2023, în valoare totală de 92 milioane de lei, semn că războiul de peste granițe ar putea continua și anul viitor.
Închise definitiv
Potrivit Executivului, în ce privește companiile care au relații comerciale cu statele implicate direct sau indirect în conflict, identificarea de noi piețe pentru asigurarea materiilor prime necesită timp și costuri suplimentare pentru logistică și valoarea mărfurilor, acești factori fiind adiţionali condițiilor actuale pentru costurile de producție influențate de preţurile la energie, gaz şi combustibil. În traducere liberă, afacerile construite cu cele trei țări, viabile doar prin prisma prețurilor scăzute și a profiturilor obținute pe aceste piețe, au toate șansele să dispară. Iar șomajul tehnic să se transforme în șomaj complet, cu acea indemnizație de 500 de lei stabilită de stat. Cum conflictul din Ucraina este departe de momentul stingerii, iar pericolul unui război total devine iminent odată cu anunțarea dorinței Finlandei de a adera la NATO, economia fragilă și dependentă a României riscă să intre în colaps.
Dezastru total
Lovitura primită de economia românească odată cu sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului și a stopării relațiilor comerciale cu Ucraina este, de fapt, un fel de bomboană pe colivă, după ce explozia prețurilor la energie, gaze și combustibili a provocat falimente în lanț ale companiilor. Puterea de cumpărare a românilor s-a prăbușit și ea, angrenând un efect de domino pe lanțul firmelor de produse și servicii. Fenomenul s-a manifestat în criza din 2009, mult mai blândă decât acum, când veniturile românilor au fost reduse cu 25%, fapt care a dus la închiderea a zeci de mii de companii. Mai simplu spus, scăderea puterii de cumpărare determină populația să renunțe la achiziția de bunuri și servicii și să se concentreze pe supraviețuire. Extrem de îngrijorător este faptul că noua ”pandemie”, cea a războiului, anunță vremuri crunte. Pentru toți.