AcasăSOCIALApa RAŢIONALIZATĂ în România. Peste 600 de localităţi, afectate!

Apa RAŢIONALIZATĂ în România. Peste 600 de localităţi, afectate!

Apa RAŢIONALIZATĂ în România. Peste 600 de localităţi, afectate!

Din cauza secetei extreme pe care o experimentăm în aceste zile, există mai multe zone în țară unde apa potabilă este raționalizată. În județul Alba, spre exemplu, societatea care furnizează apă în sistem centralizat a anunțat întreruperi în alimentarea abonaților din mai multe localități.

Din cauza secetei prelungite, resursele din rezervoarele de înmagazinare se epuizează repede și este necesară refacerea periodică a acestora. În orașul Abrud și în alte șapte comune va fi apă la robinet doar noaptea, iar în alte localități câteva ore dimineața și seara.

Zona Moldovei, cea mai afectată

Fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova (cele mai afectate judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.

Administraţia Naţională „Apele Române” precizează că reţelele de alimentare cu apă aparţin operatorilor de apă-canal şi aceştia sunt cei care stabilesc restricţiile în alimentarea cu apă în funcţie de fiecare caz în parte.

Restricţiile (raţionalizarea apei) sunt necesare, întrucât consumul de apă a crescut foarte mult şi este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor, susţine sursa citată.

De exemplu, în 4 localități din județul Brașov, locuitorii primesc apă doar în timpul zilei între orele 6 – 20.

author avatar
Andrei Ștefan