AcasăSOCIALAnunțul momentului despre TEZE. Monica Anisie: „Am luat decizia”

Anunțul momentului despre TEZE. Monica Anisie: „Am luat decizia”

Anunțul momentului despre TEZE. Monica Anisie: ”Am luat decizia” (sursa foto: Facebook)

La câteva zile după ce se aflase, de la nivelul Ministerului Educației, că în acest an olimpiadele și concursurile școlare se suspendă, Monica Anisie a făcut un anunț menit să lămurească lucrurile referitor la teze.

”În ceea ce privește susținerea tezelor (…), după consultarea pe care am avut-o cu toți factorii implicați, am luat decizia ca acestea să nu se mai susțină anul acesta școlar. Să nu uităm că tezele se susțin doar la două sau trei discipline, în rest se realizează evaluarea sumativă. Deci, tezele nu se susțin, însă au fost înlocuite cu evaluarea sumativă”, a declarat ministrul Anisie, sâmbătă, la Știrile ProTV.

Sondaj în rândul elevilor

Zilele trecute, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a adus în discuție rezultatele unui sondaj adresat tuturor elevilor din România, în cadrul căruia s-a dorit ca aceștia să poată să își exprime opinia cu privire la acest subiect. Conform sursei citate, peste 60 de mii de elevi care învață în clasele V-VIII, atât în mediul urban, cât și în cel rural, au răspuns la această consultare publică. Iar rezultatele arată că foarte mulți dintre ei -76,6% – preferă înlocuirea tezelor în acest an școlar cu o altă formă de evaluare sumativă.

”Ținând cont de faptul că teza, în forma ei actuală, reprezintă un instrument desuet, cu un profund caracter limitativ, care îngrădește în mod substanțial parcursul de învățare al elevului, Consiliul Național al Elevilor propune introducerea unor testări standardizate care să evalueze gândirea critică a elevilor și competențele acumulate, în funcție de materia și conținuturile curriculare studiate”, au transmis reprezentanții CNE, într-un comunicat remis redacției.

Ce spune liderul CNE

”Rezultatul sondajului este inechivoc: elevii nu consideră că teza , în forma ei actuală, reprezintă un instrument relevant de evaluare a elevilor, ci un instrument învechit de evaluare sumativă, care nu face altceva decât să întărească poziția centrală a modului de învățare care predomină in sistemul educațional preuniveristar la momentul de față: memorarea și redarea informațiilor papagalicește.

Din acest motiv, Consiliul Național al Elevilor propune introducerea unui nou tip de evaluare sumativă, axat pe evaluarea gândirii critice și a competențelor deprinse de către elev.”, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu.

author avatar
Cristina Stefan
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger