AcasăSOCIALAnunțul momentului. Cele trei variante pentru majorarea salariului minim discutate la Guvern

Anunțul momentului. Cele trei variante pentru majorarea salariului minim discutate la Guvern

(sursa foto: constantadeazi.ro)

Au fost discuții, marți, 12 decembrie, la Palatul Victoria, pe tema salariului minim. Mai exact, consultări reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Iar la finalul discuțiilor avute la Guvern cu reprezentanții sindicatelor şi ai patronatelor, în chestiunea salariului minim, s-a aflat că Guvernul a venit cu o propunere de majorare de 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024. Sindicatele și patronatele au propus alte variante.

Precizări pe tema întrevederii de la Palatul Victoria, din această a doua zi a săptămânii, au venit de la Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Variantele propuse la Palatul Victoria

Astfel, după discuţiile de la Guvern pe tema salariului minim, Florin Jianu a declarat, marţi, că Executivul a propus o majorare la 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024, în timp ce patronatele au propus ca creşterea să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025, iar sindicatele au propus o creştere la 3.800 de lei, tot de la 1 iulie 2024, potrivit news.ro.

Jianu a anunțat, așadar, după întâlnirea de la Palatul Victoria că patronatele au propus creşterea salariului minim pe economie să fie făcută în două etape: 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025.

Jianu: „Vom vedea care este decizia Guvernului”

sursa foto: Facebook/Florin Jianu

După ce propunerile vizând salariul minim pe economie au ajuns pe masa guvernanților, se așteaptă decizia Executivului. „Sindicatele au venit cu o propunere de creştere de 3.800 de lei de la 1 iulie 2024, iar Guvernul a venit cu o propunere de majorare de 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024.

Pentru industria agroalimentară să rămână comun salariul minim pe economie de 3.700 de lei şi să nu umble la salariul minim pe economie pentru construcţii, pentru că ei au un salariu diferenţiat la 4.500 de lei. Acestea au fost propunerile pe masă, acum vom vedea care este decizia Guvernului”, a precizat el.

Cei din Guvern sunt în analize în acest moment – a mai precizat liderul CNIPMMR. Și nu au fost singurele precizări venite de la oficialul din fruntea Consiliului. „Am înţeles de ce am avut această discuţie, astăzi, pentru că se construieşte bugetul de stat şi atunci trebuia să ia o decizie în zilele următoare. Bugetul am înţeles că se pune astăzi în transparenţă decizională, noi am cerut câteva lucruri, o cerere consistentă pentru mediul de afaceri şi am înţeles că este o creştere de 12% a bugetului privind IMM-urile.

Nu am primit un răspuns foarte clar, dar credem şi sperăm şi o să fim atenţi la construcţia bugetului să existe sume pentru start-up-uri, pentru IMM-uri, pentru nivelul de garanţii pentru anul viitor, pentru că dacă vom discuta numai despre taxe şi impozite şi nu discutăm şi despre reconstrucţia şi de susţinerea mediului de afaceri nu cred că suntem într-un trend bun”, a mai precizat Jianu.

Ce anunțase luni premierul

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, 11 decembrie, într-o declarație de presă la sediul PSD, după ședința Consiliului Politic Național a formațiunii politice pe care o conduce, că anul viitor va crește salariul minim, fără să avanseze însă cifre și, așadar, vreun procent.

„Cred că este normală o creștere a salariului minim pe anul viitor, vom avea o discuție cu patronatele și cu sindicatele, așa este normal”, a declarat luni șeful Guvernului.

author avatar
Andrei Coman
248 afisari

1 COMENTARIU

  1. Hai să fie de la 1 ianuarie, că tot cu „i” începe ! Evident 2024 !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger