Intenţia viitorului Guvern este ca premierul să îşi asume decizia politică în ceea ce priveşte salariul minim pe economie şi acesta să fie îngheţat la nivelul din 2020, a anunțat preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.
Partidul Social Democrat a transmis, într-o postare pe Facebook, că sindicatele anunță intenția noului guvern de a îngheța salariul minim. „La ce să te aștepți când Coaliția pierzătorilor îl propune prim-ministru pe groparul economiei românești? Adică tocmai pe cel care spunea în 2014 că salariul minim e o măsură anti-socială și distructivă pentru economie. Dacă va lua o astfel de decizie, noul guvern își va începe mandatul cu o mare #înșelăciune.”, spun social-democrații.
Salariul minim ar putea fi înghețat
„Cei mai înșelați vor fi alegătorii USR-PLUS, cărora li s-au promis #taxezero pe salariul minim (deci nu doar impozit zero ca în programul PSD, ci și contribuții zero la pensii și sănătate!). Dar iată că, în loc de prosperitate, alegătorii primesc #austeritate! Inflația galopantă va diminua dramatic puterea de cumpărare a celor cu salariul înghețat!
Creșterea salariului minim la 2.300 lei
La finalul săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, afirma că patronatul IMM-urilor (CNIPMMR) va propune în cadrul Consiliului Naţional Tripartit creşterea salariului minim brut pe economie pentru anul 2021 de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.
„Propunerea pe care noi am realizat-o – Consiliul Naţional, prin Convenţia Naţională din 20 noiembrie – este aceea ca în anul 2021 să creştem salariul minim brut pe economie cu rata inflaţiei, adică 2,2%, şi cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, pentru că s-au înregistrat rate de creştere a productivităţii muncii, astfel ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.
Am văzut că celelalte confederaţii patronale, mandatul pe care l-au prezentat a fost acela de îngheţare a salariului minim brut pe economie şi de prorogare a discuţiei după 6 luni de zile. Mandatul nostru este cel pe care vi l-am prezentat, e normal să acoperim scăderea puterii de cumpărare, adică această rată a inflaţiei”, a afirmat Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.