De o perioadă însemnată de timp, copiii fac cursuri doar prin intermediul internetului, după ce unitățile școlare au fost închise, ca urmare a situației generate de noul coronavirus în România.
Cum aceste cursuri online au destule neajunsuri, nu sunt puțini elevii, părinții, dar și profesorii care se întreabă oare când anume s-ar putea redeschide sălile de clasă, astfel încât cadrele didactice să poată scrie unele lecții pe tablă, iar copiii să ajungă să aibă acces mai ușor la materia nou predată, ba chiar să pună întrebări, atunci când au neclarități.
Un răspuns în acest sens a venit chiar de la medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare antiCovid în România. Totul, în contextul în care până la sfârșitul acestui an se așteaptă ca România să primească o primă tranșă simbolică de doze de vaccin, și să înceapă, astfel, imunizarea împotriva noului coronavirus.
”Cred că la sfârșit de aprilie, sfârșit de martie – început de aprilie. Cam asta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării în etapa a treia. Deci atunci vom fi terminat deja etapa a doua de vaccinare, cea adresată populației vulnerabile și categoriilor de persoane care deservesc activități esențiale”, a precizat doctorul Gheorghiță, într-o emisiune difuzată duminică, la Digi24.
Medic: Riscul de expunere este mai degrabă acasă
Totodată, medicul de la Spitalul Militar din Capitală a pus accent pe organizarea activității la clase. ”Activitatea de la școală, cel puțin pentru copiii mici, este foarte bine organizată. Riscul de expunere a copiilor în timpul orelor era foarte mic.
Riscul de expunere este mai degrabă acasă și în celelalte activități aferente activităților școlare, faptul că te duci de acasă la școală cu un mijloc de transport în comun, când mergi la alte activități, că te duci în parc s.a.m.d. ”, a explicat doctorul.
Tătaru: Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase
Vă amintim că, din câte s-a stabilit, primele persoane care ar urma să fie vaccinate în România sunt cadrele medicale. În ședința de Guvern din 17 decembrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, făcea referire, în contextul acestei primei tranșe de vaccin așteptate în România, la acest aspect. ”Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie și vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă. La nivelul Comitetului Naţional pentru coordonarea activităţilor de vaccinare împotriva COVID-19, se lucrează, în aceste momente, la etapa de comunicare, comunicarea care se face la nivel de fiecare grupare populaţională.
Începem cu corpul medical, sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online, cu tot ce înseamnă corp medical, pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege, în cel mai simplu mod, ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional”, preciza Tătaru.