Continuă să apară ecouri față de decizia luată săptămâna trecută, în Consiliul JAI, în urma căreia România a rămas în afara Schengen, după votul împotrivă al Austriei. De această dată se anunță o reacție a românilor din Austria, sub forma unui protest ce ar urma să aibă loc în ultima zi a acestei săptămâni.
Românii din Austria vor manifesta în fața cancelariei lui Karl Nehammer, se anunță, vineri, într-un comunicat al FADERE – Federația Asociațiilor de Români din Europa.
Mai exact, s-a transmis public faptul că FADERE și Cercul Cultural Romano Austriac Unirea vor organiza duminică, 18 decembrie, de la ora 13:00, o manifestație în fața Guvernului Austriei, „în semn de protest la votul Cancelarului Karl Nehammer împotriva intrării României în spațiul Schengen”.
Șeful FADERE: S-ar putea ca unele calcule făcute de Nehammer să fie greșite
„Prin votul negativ pentru intrarea României în spațiul Schengen, Austria i-a jignit nu doar pe cei 20 de milioane de români din țară, dar și pe cei peste 150 000 de români care locuiesc legal în Austria, contribuind la prosperitatea țării.
S-ar putea ca unele calcule făcute de Cancelarul Karl Nehammer, conform cărora un astfel de vot i-ar aduce o mână de voturi la alegerile din ianuarie, să fie greșite, ținând cont de faptul că i-a supărat profund și pe cei 50 000 de români de origine care au cetățenie austriacă și pe familiile lor care au drept de vot”, a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE, citat în comunicat.
Săptămâna trecută, în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, Austria a votat împotriva intrării României în spațiul Schengen.
Iohannis: În realitate, avem două probleme
La mijlocul acestei săptămâni, aflat la Bruxelles, președintele Iohannis făcuse o „mică recapitulare” a situației, pe tema Schengen. „Săptămâna trecută, miniștrii de interne, în format de Consiliu JAI, nu au reușit să aprobe intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Acum, sigur, se pune problema cum continuăm. Este, o dată, foarte clar și vreau din capul locului să precizez acest lucru, că noi, românii, dorim să fim parte în spațiul Schengen. Integrarea în spațiul Schengen rămâne obiectiv strategic național. (…) În realitate, avem două probleme.
Cele două probleme sunt: o dată, atitudinea Austriei, care este rezervată, acum a votat NU, dar recent Cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă, de fapt, o amânare, nu înseamnă un NU definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost valabil și pentru România și pentru Bulgaria. Avem însă și a doua problemă care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt: pentru România a fost un DA, pentru Bulgaria a fost un jumătate NU. (…) Deci acestea sunt chestiunile care trebuie tratate și trebuie rezolvate”, a susținut Klaus Iohannis, miercuri, de la Bruxelles, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
Iohannis: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului”
Totodată, președintele a fost cât se poate de clar când a spus că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei.
„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”, a declarat Iohannis, în 14 decembrie.