AcasăSOCIALAnunț bombă pentru milioane de români! Cîțu umblă la Legea salarizării

Anunț bombă pentru milioane de români! Cîțu umblă la Legea salarizării

Florin CituAnunț bombă pentru milioane de români! Cîțu umblă la Legea salarizării

Florin Cîțu vrea modificarea legii salarizării în 2021. Premierul își dorește justificarea sporurilor în sectorului public, prin urmare introduce performanța în administrația publică.

Mai exact, plănuiește ca bugetarii să aibă o creștere salarială în funcție de performanțele pe care le au. Șeful executivului este de părere că pentru reglarea inechității sporurilor, este nevoie de o actualizare a legii salarizării.

„În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România. Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimine inechitățile din administrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani.

Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”, a spus Cîțu.

El vrea o reîntoarecere la principiile stabilite de legea din 2017. După acest moment, au apărut tot felul de excepții. Prin ele s-a ajuns inclusiv la depășirea salariului președintelui.

Schimbări în legea pensiilor

Nici legea pensiilor nu scapă de modificări în 2021. Guvernul vrea modificarea ei pentru a se ține cont mai mult de contributivitate.

„Ar trebui să avem o propunere de buget pentru ceea ce ne trebuie în 2021. Știm de la Comisia de Strategie și Prognoză că PIB-ul rămâne cam la fel ca anul trecut. Costul cu pensiile crește cu aproape 8 miliarde. Asta înseamnă 0,8% din PIB.”, a mai spus Florin Cîțu.

author avatar
Andreea Vlad