AcasăSOCIALAntifrauda și ANSVSA controlează comerțul de legume-fructe. Inspectorii, puși pe verificări în...

Antifrauda și ANSVSA controlează comerțul de legume-fructe. Inspectorii, puși pe verificări în București și două județe! – FOTO/VIDEO

Antifrauda și ANSVSA controlează comerțul de legume-fructe. Inspectorii, puși pe verificări în București și două județe! - FOTO/VIDEO (sursa foto: Facebook/ANAF)

În plină vară, a crescut numărul celor care includ în dieta zilnică cât mai multe fructe și legume. Fie că aleg să le mănânce ca atare sau în salate, roșiile, castraveții sau ardeii sunt trecute pe lista de cumpărături a multor români. La fel și fructele.

În timpul în care oamenii merg la rafturile magazinelor sau în piețe, pentru a-și cumpăra legume și fructe, inspectorii de la ANAF și cei de la ANSVSA au ieșit și ei pe teren, doar că aceștia au pornit să facă o serie de controale. Verificările se fac atât în Capitală, cât și în județul limitrof, Ilfov, dar și în Dâmbovița.

Controale în 17 centre comerciale și puncte de desfacere

sursa foto: Facebook/ANAF

„Direcția Generală Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au declanșat o acțiune comună de control a activității de comercializare en-gros a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare în

17 centre comerciale și puncte de desfacere dedicate din București și județele Ilfov și Dâmbovița”, s-a anunțat, joi, 23 iunie, din direcția Agenției Naționale de Administrare Fiscală, instituția condusă de către Lucian Heiuș.

Se verifică nivelul reziduurilor de pesticide, dar și legalitatea achizițiilor intracomunitare

Ce presupune această acțiune comună ANAF -ANSVSA? Faptul că 130 inspectori antifraudă fiscală împreună cu 120 inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor controlează „modul în care operatorii economici respectă legislația specifică”.

Inspectorii ANSVSA vor preleva probe de la loturile de fructe și legume controlate, urmând să fie analizate în laboratoare specializate. Totul, pentru a se vedea dacă există reziduuri de pesticide și în ce limite.

sursa foto: Facebook/ANAF

„Principalele aspecte vizate de acțiunea de control a inspectorilor ANSVSA sunt cele privind cerințele de trasabilitate și procedurile prin care operatorul poate identifica cu exactitate persoana fizică sau juridică de la care s-a aprovizionat și persoana juridică către care a livrat produsele pe care le comercializează.

În timpul controalelor se prelevează probe pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța”, potrivit comunicatului ANAF.

Totodată, „pentru prevenirea și combaterea fraudei fiscale și vamale, inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare en-gros a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor și corespondența cu realitatea a facturilor de achiziție și de vânzare”, mai anunță cei de la ANAF.