Cauta

ANSVSA va verifica alimentele importate. Risc de contaminare radioactivă de la Cernobîl

Fantoma Cernobîl bântuie în UE

Președintele ANSVSA a emis un Ordin pentru controlul gradului de contaminare radioactivă a produselor importate din zona Ucraina, considerate cu risc de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Actul normativ este o transpunere a unor regulamente europene, care au atras atenția încă din 2020 asupra cesiului radioactiv din alimentele provenite din zonele afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Ordinul ANSVSA privind controlul radioactivității cumulate de CS-134 și CS-137, publicat ieri în Monitorul Oficial, urmărește, de fapt, aplicarea regulamentelor Consiliului și Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgență radiologică. Totodată, regulamentele europene fac referire la condițiile speciale de export al produselor alimentare și furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situații de urgență radiologică, precum și la condițiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte țări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl.

Astfel, ANSVSA a stabilit, ca metode de analiză, spectrometrie gama de înaltă rezoluție cu detector de Ge hiperpur sau spectrometrie gama de joasă rezoluție cu detector de NaI pentru mai multe produse alimentare din import. Este vorba despre carne de mistreț, carne de cerb,carne de urs (de la animale mai mari de 2 ani), carne de bovine, ovine, porcine, carne de pasăre, carne de pește (ton), conserve de pește, Lapte crud (bovine, ovine, caprine), pește (peste 2 ani), brânzeturi, ouă de găină, de prepeliță și miere.

”Controlul gradului de contaminare radioactivă din alimentele de origine animală se va realiza în baza programului specific elaborat de către ANSVSA și transmis spre aplicare structurilor teritoriale. Planificarea județelor de la nivelul cărora vor fi recoltate probele pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă se bazează pe analiza rezultatelor obținute în anii anteriori, a datelor furnizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitoare la gradul de contaminare radioactivă la nivelul solului, apei și aerului, originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obțin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan național sau internațional ca fiind cu risc privind radioactivitatea”, se precizează în Ordinul ANSVSA.

Amenințare la adresa sănătății publice

Regulamentul (UE) 2020/1158 privind condițiile de import al produselor alimentare și al hranei pentru animale originare din țările terțe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobîl arăta că o cantitate imensă de elemente radioactive a fost eliberată în atmosferă și a afectat un număr mare de țări terțe. ”O astfel de contaminare poate constitui în continuare o amenințare la adresa sănătății publice și animale din Uniune și, prin urmare, este necesar să se instituie la nivelul Uniunii măsuri de asigurare a siguranței hranei pentru animale și a produselor alimentare originare sau expediate din aceste țări terțe”, se preciza în Regulament. Pentru a reduce riscurile, Comisia Europeană a decis să introducă, pe lângă sugari, și copiii de până la 3 ani la nivelurile maxime de cesiu radioactiv de 370 Bq/kg pentru lapte, produse lactate și produse alimentare. În ce privește limita de cesiu radioactiv de 600 Bq/kg pentru toate celelalte produse, acesta rămâne neschimbată.

Contaminarea persistă

Potrivit Regulamentului, anumite produse originare din țări terțe afectate de accidentul de la Cernobîl prezintă în continuare o contaminare cu cesiu radioactiv care depășește nivelurile maxime permise. Constatările din ultimii ani furnizează dovezi că nivelul de contaminare cu cesiu-137, ca urmare a accidentului de la Cernobîl, rămâne ridicat pentru o serie de produse provenind din specii care trăiesc și se dezvoltă în păduri și zone împădurite. Acest lucru este legat de persistența nivelurilor semnificative de cesiu radioactiv în acest ecosistem și de perioada fizică de înjumătățire a acestuia de 30 ani. ”Cazuri de nerespectare a nivelurilor maxime au fost notificate prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje în ultimii 10 ani, în cazul unor transporturi de ciuperci importate dintr-o serie de țări terțe. În ultimii 10 ani, au fost raportate câteva cazuri de neconformitate cu nivelurile maxime în ceea ce privește transporturile de merișoare, afine și alte fructe și produse derivate din genul Vaccinium”, se mai arată în Regulament.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version