Pentru că a terminat cu verificările produselor din import, pline de chimicale și tot felul de aditivi periculoși, Guvernul s-a gândit să intre cu bocancii și în curțile țăranilor. În numele protejării sănătății consumatorilor, românii din zonele rurale care vând pe piață câte un borcan de zacuscă, gem sau dulceață sunt obligați să se înregistreze și să achite taxe la ANSVSA și să respecte condiții draconice. Inspectorii autorității vor verifica la sânge dacă bucătăriile țăranilor respectă standardele înalte ale curățeniei, dacă aceștia dețin carnet de sănătate și utilizează echipamente de protecție.
Guvernul a decis să distrugă ”concurența neloială” făcută de țăranul român, care își vinde în piețe sau la marginea drumului preparatele din legume și fructe, afectând interesele marilor rețele comerciale. Pretextând că se ocupă de sănătatea și siguranța consumatorilor, Executivul vrea să impună reguli draconice celor care produc cantități mici, în propria gospodărie, de zacuscă, dulcețuri sau gemuri și îndrăznesc să le vândă, egalizând condițiile de desfășurare a activității cu cele dintr-o fabrică, în care normele de igienă impuse sunt la standarde foarte înalte.
Pentru a mai domoli furia oamenilor, autoritățile nu au instituit încă amenzi, în schimb, pedeapsa pentru țăranii care vând produse fără să respecte absolut toate normele impuse este pur și simplu interdicția totală de a mai comercializa ceva. În ce privește siguranța produselor, nu a existat niciun caz în istorie în care vreun român să se fi îmbolnăvit după ce a consumat o zacuscă sau un gem preparat de țărani în propria lor gospodărie. În schimb, site-ul ANSVSA este plin de alerte de rechemare produse deja vândute în hipermarketuri și consumate de români, pe motiv de contaminare cu salmonella sau alte bacterii și substanțe care mai de care mai dăunătoare sănătății.
Nu te-ai înregistrat, nu vinzi
Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, cei care vând produse tradiționale preparate în casă înseamnă că dețin o gospodărie țărănească de legume și fructe și vor fi obligați să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană.
Aceștia trebuie să notifice activitatea de obținere și vânzare a produselor preparate din legume și fructe și să depună, în acest sens, o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, copie de pe actul de identitate al producătorului primar, documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale, copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, precum și dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.
Proiectul de act normativ prevede că producătorii primari de legume și fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe sunt obligați să respecte, pentru legumele și fructele pe care le produc, condițiile privind igiena produselor alimentare, prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare şi ghidurile de bune practici de igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Totodată, gospodăria ţărănească de legume şi fructe poate funcționa în incintele existente în locuințe particulare sau în spaţii în care se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole şi trebuie să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare.
Cu vitrina la purtător
Valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe, obținute într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe se va realiza numai la locul de producere sau în locuri publice de pe raza județului unde se află exploatația agricolă și județele limitrofe, destinate comercializării precum: piețe, târguri, expoziții, cu ocazia manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau altor asemenea evenimente publice organizate periodic.
Expunerea spre vânzare în locurile publice se va face în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse, se arată în proiectul de ordin al ANSVSA. De asemenea, produsele gospodăriilor țărănești trebuie să provină din materii prime, legume și fructe, sigure şi adecvate pentru consumul uman şi să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător și să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii şi elemente individuale de identificare (numerotarea ambalajelor), condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării.