AcasăSOCIALANPC se ţine "scai" de companiile energetice. Cum vrea să afle câte...

ANPC se ţine „scai” de companiile energetice. Cum vrea să afle câte facturi au fost calculate greşit

facturi lumina gazeCine sunt românii care primesc facturi cu 50% mai mici la energie. Sunt zeci de mii de beneficiari

ANPC a trimis companiilor energetice un chestionar pentru a afla exact câte facturi au fost emise greşit şi trebuie recalculate.

Pe 2 februarie 2022, a fost expediat prin e-mail, către toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze naturale operatorilor casnici din România, un chestionar care conţine o rubricaţie detaliată, în urma completării căruia va fi posibilă o centralizare exactă a numărului de facturi greşit întocmite, în raport cu prevederile Ordonanţelor 118/2021 şi 3/2022.

8 milioane de facturi, calculate eronat

Protecţia Consumatorilor a trimis firmelor chestionare prin care să afle numărul de facturi greşite emise de acestea.

Pot să vă spun că prima cifră lansată, de 8 milioane, se apropie de realitate. Dacă avem undeva la 5-6 milioane de contracte în desfășurare pentru care s-au emis greșit facturile… două luni, da, cifra se apropie de realitate”, a spus președintele ANPC – Horia Constantinescu la postul TV Realitatea Plus.

Nu avem atribuția de a verifica actele fiscale, ci doar ceea ce ne pune la dispoziție operatorul economic.

Motivul acesta a stat la baza emiterii chestionarului pentru a-i determina pe furnizori să-și asume în scris toate informațiile pe care ni le transmit.

Deja am primit informații de la marea majoritate a marilor operatori economici din domeniu că sunt la zi cu recalcularea”, a mai spus președintele ANPC.

Cum se vor recalcula facturile?

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan a prezentat o serie de date privind procesul de refacere a facturilor emise greşit la energie electrică.

Referitor la schema de ajutor pentru plafonarea preţurilor la energie şi la gaz care a fost instituită prin OUG 118/2021, aplicată prin Legea 259/2021, în urma controalelor care au fost desfăşurate la toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, vă pot spune că la nivelul săptămânii trecute au fost identificate un număr de 89.195 de facturi greşite, iar la nivelul energiei electrice au fost identificate peste 450.000 de facturi greşite.

În urma acestor controale desfăşurate de ANPC s-a identificat nerespectarea clauzelor contractuale şi aplicarea neadecvată a ordonanţei 118/2021, dispunându-se refacerea şi acestor facturi ce au fost întocmite greşit.

Procesul este în desfăşurare; au fost peste jumătate dintre aceste facturi pentru partea de energie electrică refăcute şi urmează să avem datele la sfârşitul săptămânii, în care suntem convinşi că vom atinge targetul în ceea ce priveşte refacerea acestor facturi întocmite greşit iniţial de furnizorii de energie electrică şi gaze naturale”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei.

author avatar
Andrei Ștefan
169 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu este vorba de ,,aplicarea neadecvata a Ordonantei”, ci de ignorarea ei si in foarte multe cazuri de ,,citiri” abuzive ale distribuitorilor, umfland indexul real. Solutia : autocitiri lunare in intervalele de timp alocate, analizarea cu atentie a componentelor facturii si, la nevoie, transmiterea la furnizori de poze ale contorului cu indexul real. O spun ca unul patit. Vor fi nevoiti sa storneze facturile si sa emita altele conforme. Vor insista cu corectie la regularizare, dar nu trebuie acceptat. E ca si cum i-am credita.

  2. „”ANPC se ţine „scai” „” Sigur ca da. Pai nu trebuie sa-si ia si ei spaga?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger