AcasăSOCIALAnomalia repartitoarelor la calorifere! Proprietarii, amendaţi dacă nu le au, dar legea...

Anomalia repartitoarelor la calorifere! Proprietarii, amendaţi dacă nu le au, dar legea le interzicea să le monteze. Cum e posibil?

calorifere

La finalul anului trecut, Parlamentul a aprobat o lege potrivit căreia este obligatorie instalarea de repartitoare la toate caloriferele până la 31 decembrie 2024, termenul fiind prelungit de mai multe ori în ultimii ani.

Măsura de a impune repartitoare riscă să aprindă scandaluri uriașe în asociațiile de proprietari dacă nu sunt luate și alte măsuri, precum introducerea unei temperaturi minime pe care va trebui să o păstrăm în apartamente, cred specialiştii.

Legea interzice montarea individuală

Proprietarii de apartamente trebuie să aibă repartitoare individuale la calorifere, altfel riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Problema este că singurele care pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare sunt asociațiile de proprietari.

Consumatorii care vor să-și monteze astfel de echipamente de contorizare individuală nu pot face nimic dacă în cadrul asociației se decide să nu se facă aceste investiții.

„Termenul de montare e ușor să îl prorogi, dar mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui „descurcați-vă voi între voi”. E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa.

Măcar scoate „obligatorie” din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii”, a arătat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.

Asociația de Proprietari, amendată?

Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari.

„Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea.

Dacă termenul nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni.

Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, spune Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE.

Cu repartitoare, au plătit mai mult

​Peste jumătate dintre consumatorii de căldură care și-au montat repartitoare au plătit mai mult decât cei fără repartitoare, afirmă Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET.

El spune că aceste inechități sunt absurde și vor continua, atâta vreme cât există posibilitatea de a închide caloriferul și de a te încălzi de la vecini.

author avatar
Andrei Ștefan
15.254 afisari

27 COMENTARII

  1. Ar trebui interzise porcariile alea de “repartitoare” care numai repartitoare nu sunt, ci un fel de simulacre de contoare de caldura care dau rezultate eronate.

    • Mare dreptate aveți. Nu ai căldură dar plătești aproape dublu fata de trecut. Ai țevile de la bloc colmatate, deci căldură mai ioc, însă plata sporita DA.
      Ai tot sistemul de alimentare vechi și cu mari probleme, însă „TU” taxezi ceea ce nu furnizezi din cauza condițiilor tehnice deficitare…..și nu numai.
      „Statul” (legiuitorul) ne fura și noi tăcem

  2. Aceste repartitoare sunt in realitate mijloace prin care se fura legal din buzunarul cetatanului. Bunaoara, daca agentul termic este rece, in locuinta este frig si de nelocuit si cetateanul se foloseste de un aparat de incalzire, resou, radiator, etc, repartitoarele vor inregistra temperatura din locuinta, temperatura ce nu provine de la agentul termic, iar furnizorul de agent termic va incasa valoarea caldurii pe care nu a furnizat-o el si cetateanu va plati de doua ori incalzirea.
    Ca si la energia electrica cu subventionarea si aici statul roman, pune in mana hotilor mijloacele (legale) pentru savarsirea furturilor.
    In realitate, statul roman instigat de UE, a fost inventatorul furtului legal.

    • pâi ,dacă se ști treaba asta,DNA-ul dece nu intervine rapid,cu măsuri drastice ??

  3. „Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari” e un fel de incalcarea dreptului de proprietate Daca e repartior montat in interiorul apartamentului, contract incheiat cu firma autorizata, care e problema? Ar fi cam asa:
    Daca vrei sa contesti valoarea citita in baza unui contract ce favorizeaza firma si Termoenergetica, Asociatia zice ca e intermediar, nu raspunde, firma montatoare zice ca e
    intermediar, nu raspunde si ca ea „doar citeste”.firma nu poate fi verificata ce „citeste”.Doar instanta poate face lumina, membrilor asociatiei, le trebuie o expertiza facuta de un expert judiciar energetician …

  4. Ticutza Hristov … o rotita in mafia furnizarii de energie .
    Cine crede ca aceste sisteme ajuta proprietarul este ori prost ori rau intentionat .

  5. Tara de nebuni !
    In copilărie traiam fara repartitoare dar aveam caldura. (Sa tot fie vreo 60 de ani de atunci ).

  6. Bună seara! Locuiesc în București sector 6 am repartitoare dar cei care răspund de bloc au obligat propietariisa le desființeze.Acum cei care ne-au obligat sa plătească ei
    .

  7. O minciună ca s a plătit mai puțin de către cei care nu au repartitoare a venit întreținerea mai mare la garsonieră și la apartament confort 3 decât un apartament conf 1 și cu repartitoare

    • La doua camera cu repartitor platesc mai mult ca altii fara repartitor la 3 camera.Si mai rabdam si frig.

  8. Ceea ce nu s-a scos în evidenta în articolele precedente, este următoarea chestiune:
    Scala robinetul/ repartitorului are gradații de la 1 la 5. Dacă tu vrei o temperatura ceva mai mica decât maxim adică,,5″, nu poți regla acel robinet. La ,,3″ practic caloriferul nu încălzește. Agentul termic trece prin calorifer,dar fără folos.
    Ca urmare,costurile cresc pentru ca în general pentru a se încălzi, oamenii dau robinetul pe maxim (5)! Drept urmare tot timpul ai caloriferul pe max! Nu ma credeți, dați robinetul pe o cifra intermediara între 1 și 5 ,așteptați câteva minute și veți înțelege.
    Un sistem de furat consumatorii!

  9. Probabil ca cei care vind aceste repartitoare sunt angajați la ANRE de tot forțează impunerea altfel nu îmi explic ,blocurile toate au contoare de căldură la fiecare scara ce se consuma se plătește,care e problema?Înseamnă că interesați sunt și firmele care le citește,firme de apartament care trăiesc din citirea lor și care au un sistem alambicat de calcul care nu face decât la majorarea costurilor.Asociatiile de locatari fiind persoane juridice non-profit fac ceea ce hotărăsc proprietarii de comun acord de ce AUREL ul sa ne oblige cumva mai suntem încă în comunism și noi nu știm,atunci sa vina dumnealor sa ne izoleze ap.sa ne schimbe coloanele de căldură,și apoi sa impună.

  10. Cum să mă amendezi pe mine ca persoana fizica,dacă contractul a fost încheiat de asociația de proprietari cu firma respectiva.O idioțenie fara margini ca și aparatele in sine.Nu sunt bune de NIMIC.Am avut repartitoare vreo 6 ani și ajunsesem sa platesc ,,cititul,, 15 lei și coloanele separat.Daca as fi ținut toate caloriferele deschise non stop as fi intrat în faliment.

  11. Alta găselniță!Au făcut afaceri pentru furtul cetățeanului.Eu în casa mea încălzesc cât vreau ,și se taxează la suprafață,ca agentul termic vine de la CET

  12. Daca opreste caldura aleatoriu in bloc se dezechilibreaza regimul termic al cladirii si unii vor plati si pierderile prin peretii interiori catre vecini.
    Din moment ce scarile blocurilor sunt contorizate nu vad ce rost mai are repartitoarele

  13. Din moment ce fiecare scara are contor si csldura se plateste, de ce ni se impun aceste contoare, conteaza cat consuma fiecare proprietar?! Firma sustinuta de ANRE are interes sa-si vanda produsele, „iubita” fiind de cineva acolo sus”, iar sustinatorul sigur nu are nici-un interes!!!

  14. Nu avem repartitoare încă, Majoritatea au renovat și și -au pus calorifere din perete in perete, fiecare dupa cum l-a ținut buzunarul, dar plata lse face la suprafața egala cu sursă de încălzire neegală.Sub mine, aceeași suprafață doar ca in sufragerie cu un calorifer mai mult pus de proprietar (vazut de mine de mulți ani).! E firesc să platesc aceeași sumă la căldură in conditiile astea?

  15. Repartitoarele la calorifere au triplat facturile la gaze fiindcă se închid caloriferele ca să reducă cheltuielile dar dau drumul la gaze (care la bloc nu sunt contorizate individual) că să se încălzească. Paguba este în toate părțile și la producător și la distribuitor și la consumator. Nu e nicio pagubă in capul așa zișilor legiuitori

    • Legea asta așa zis obligatorie a fost de la începutul aplicării ei o mare hoție ! Data întâi că o măsură a prevenirii scurgerlor de căldură a devenit apoi o măsură aleatorie la care locatarii care nu voiau repartitoare puteau plati paușal Deci astfel fiind 2 categorii cei cu și cei fără nu s-a mai putut face un bilant termic corect. Astfel a rămas ca
      la paușal doar că noi mai plăteam si coloanele și pe cei care citeau repartitoarele . Nu sunt de acord cu firmele de citire și nu mai sunt de acord nici cu legea pe care vor să ne-o bage pe gât cu repartitoare obligatorii fiindcă aceasta e o constrangere, de fapt un nou BIR pe care guvernanții vor să i ia de la noi! Radu

  16. Discutii pe o baza falsa:caldura se plateste pe inregistrarea contorului pozitionat la intrarea in boc,ce apartine firmei furnizoare de agent termc,nu pe baza repartitoarelor.Acesta are o clasa de precizie acceptabila si se bazeaza pe doua sonde de temperatura,plasate pe conductele tur si retur.Cu repartitoare sau fara repartitoare,avem aceias cantitate de caldura facturata! Repartitoarele de caldura nu se bazeaza pe calcule justificate riguros,si ca atare sunt aproximative,dar alte metode de calcul precise nu pot fi aplicate din considerente tehnico economice.Intro prima concluzie,putem spune ca facturile pentru bloc sunt egale in cele doua situatii,cu sau fara repartitoare.Apar in plus costurile pentru citire si calcul consum pe apartamente.DAR,mai avem influente din incorectitudinea unor proprietari:inlocuire unor calorifere cu altele mai puternice fara a anunta modificarea;defectarea unor repartitoare:inregistreaza consumul,dar nu-l transmit;unele sun detasate de calorifer(pentru vopsirea acestora si uitata remontarea lor,etc…..
    Solutia constructiva de distribulie a agentului termic pe verticalaasa cum au fost concepute blocurile in care locuim,face dificila aplcarea unei solutii corecte .
    Daca distributia agentului termic ar fi fost conceputa pe orizontala,ar fi fost sufcienta montarea unei singure aparaturi de inregisrarare(de acelasi tip cu contorul general),pentru toate caloriferele din apartament.
    Acelas lucru este valabil si pentru apometrele de apa calda,care ar masura volumele scurse si temperatura acestora.
    Solutiile constructive gresite au condus la calcule de repartizare aproximtive
    In afara solutiilor tehnice,ce sunt foarte greu de modificat,exista problema costurilor exagerate perceputa de firma ce calculeaza si repartizeaza consumurile,pentru o prestatie incomplecta:nu identifica repartitoarele defecte,nu sesizeaza defectele de trnsmitere,nu sesizeaza repartitoarele demontate de pe calorifer,raspunde greu la solicitarila Asociatiei de verificare a situatiei din apartamente.
    Pentru toate aceste situatii,consider ca ar trebui initiata o actiune la nivelul asociatiilor de proprietari din Capitala

  17. Noi suntem o Asociație de Proprietari cu 60 de apartamente din care 32 de apartamente au centrale și 24 sunt cu Termaenergetica,am avut repartitoare până am primit această notificare din 05.02.2024
    Referitor la contractul de montare si exploatare repartitoare de costuri pentru incälzire
    R130/17.11.2010 vă comunicăm următoarele:
    Durata normală de viata a repartitoarelor de costuri pentru incälzire este de 10 ani.
    Cum in cazul asociatiei dumneavoastrà a fost depăsità de mult această perioadă nu ne mai putem asuma răspunderea pentru funcționarea normală a sistemului de repartizare a costurilor pentru încălzire
    In consecinta vã informăm prin prezenta rezilierea contractului sus mentionat
    incepând cu data de 01.01.2024 ( Ultima repartizare de costuri pentru incalzire făcuta
    rămâne cea aferentã perioadei de calcul Noiembrie 2023).
    Vã multumim pentru intelegere.
    Adica niște băieți deștepți plecați de Radet vor alți bani 300 lei de repartitor pe calorifer și 5 lei cititul pe repartitor de la niște persoane pensionate cu pensii mici
    Numai aceste repartitoare duce un apartament la costuri de 1.200 lei sau 1.500 lei
    Plus alte 6 repartitoare la subsol care
    Vor fi suportate tot de cei cu termoenergetica
    Fac contracte cu fiecare proprietar care dorește repartitoare le iau bani
    Și după vin să facă contract cu Asociația de Proprietari unde sunt și 32 de apartamente cu centrale
    Este mult mai ieftin,eram singurul bloc din zonă cu repartitoare și plăteam mai mult ca celelalte blocuri fără repartitor
    Vom trece pe paușal este mult mai ieftin

  18. Montarea repartitoarelor nu este eficienta, pt ca : cu sau fără ele consumul agentului termic este contorizat de RADET și plătit de Asociațiile de Proietari;blocurile ne izolate termic nu prezintă eficienta energetica,impusa de lege;vor fi proprietari care pt a plăti mai puțina căldură, închid repartitoarele și consum mai mult încălzindu-se
    cu aragazul:închizând repartitoarele la unele apartamente se răcesc și pereții, plafoanele, podelele vecinilor de apartamente, afectandu-i pe acestia;repartitoarele înregistrează greșit și căldură degajata de țevile de căldură comune, aragaz și alte aparate termice din locuințe;costurile la întreținere cresc, iar în condițiile rețelelor termice învechite, care nu pot distribui agent termic necesar încălzirii corespunzătoare a apartamentelor din ce sa mai reduci/economisi cu repartitoarele. DECI NU REPARTITOARE !

  19. Peste tot numai traficanți, proxeneti, recuperatori, pradatori, cămătari ..toți „frați” de afaceri cu politicieni, justițiari, milițieni si servicii!.. Saraca țară.. sarac popor, victimă a dezastrului, disperării si dispariției!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger