La finalul anului trecut, Parlamentul a aprobat o lege potrivit căreia este obligatorie instalarea de repartitoare la toate caloriferele până la 31 decembrie 2024, termenul fiind prelungit de mai multe ori în ultimii ani.
Măsura de a impune repartitoare riscă să aprindă scandaluri uriașe în asociațiile de proprietari dacă nu sunt luate și alte măsuri, precum introducerea unei temperaturi minime pe care va trebui să o păstrăm în apartamente, cred specialiştii.
Legea interzice montarea individuală
Proprietarii de apartamente trebuie să aibă repartitoare individuale la calorifere, altfel riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Problema este că singurele care pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare sunt asociațiile de proprietari.
Consumatorii care vor să-și monteze astfel de echipamente de contorizare individuală nu pot face nimic dacă în cadrul asociației se decide să nu se facă aceste investiții.
„Termenul de montare e ușor să îl prorogi, dar mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui „descurcați-vă voi între voi”. E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa.
Măcar scoate „obligatorie” din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii”, a arătat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.
Asociația de Proprietari, amendată?
Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari.
„Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea.
Dacă termenul nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni.
Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, spune Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE.
Cu repartitoare, au plătit mai mult
Peste jumătate dintre consumatorii de căldură care și-au montat repartitoare au plătit mai mult decât cei fără repartitoare, afirmă Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET.
El spune că aceste inechități sunt absurde și vor continua, atâta vreme cât există posibilitatea de a închide caloriferul și de a te încălzi de la vecini.