AcasăSOCIALAngajații nu vor să se întoarcă la birou. Guvernul vrea să ia...

Angajații nu vor să se întoarcă la birou. Guvernul vrea să ia măsuri disperate

Marea Britanie a dat peste o pandemie de ordin social. Practic, fiecare mișcare pe care Guvernul lui Boris Johnson a făcut-o ca răspuns la criza Covid-19 a împărțit brusc întreaga națiune.

Acum, Guvernul britanic dorește să-și vadă angajații înapoi la birourile lor, relatează CNN. Aproape jumătate din cei 30 de milioane de angajați ai Regatului Unit au lucrat de acasă în timpul pandemiei, cu încă 9 milioane aflați în permisie de lucru. Au fost trimiși acasă de Guvern, care a ordonat închiderea instituțiilor și locurilor publice pe măsură ce virusul a început să se răspândească. Dar acum, în ciuda cazurilor în creștere și a dorinței angajaților pentru un program de lucru flexibil, Guvernul își dorește cu disperare angajații înapoi în birouri, pe motiv de randament slab acasă.

„Oamenii se întorc la birou în număr foarte mare în toată țara noastră”, sărea în sus de bucurie, la începutul lui septembrie, premierul Johnson.

O mare parte din mass-media britanică și-a exprimat opinia despre acest fenomen. „Orașul-fantomă din Marea Britanie trebuie să se întoarcă la muncă și Boris Johnson trebuie s-o îndrume”,  strigă presa din Regatul Unit.

Productivitatea este slabă

„S-au întors la serviciu … unde este restul Regatului Unit?” a fost titlul de pe prima pagină al unei publicații în ziua în care școlile au fost redeschise mai devreme în septembrie. Telegraph a lansat cu câteva zile mai devreme un citat controversat atribuit unui ministru, spunându-le oamenilor: „ Întoarce-te la muncă sau riști să-ți pierzi slujba ”.

Shelly Asquith, ofițerul pentru politică de sănătate, siguranță și bunăstare de la TUC, la congresul sindicatelor din Marea Britanie, descrie discuția națională privind întoarcerea la muncă ca un joc al vinovăției. „Mass-media a constatat că o mulțime de oameni care lucrează de acasă, nu lucrează cu adevărat”, a declarat ea pentru CNN Business.

Pandemia a declanșat o nouă eră a muncii la domiciliu, la care mulți angajați pur și simplu nu vor să renunțe, fiind o problemă majoră pentru Guvern.
Aproximativ o treime dintre angajații britanici sub 60 de ani intenționează deja să lucreze mai mult de acasă, chiar dacă  viața cotidiană revine la normal, potrivit unui studiu realizat de UCL din Londra, în timp ce cercetările de la Universitatea Cardiff au constatat că un total de 9 angajați din 10 care au muncit de acasă în timpul pandemiei vor să continue să facă acest lucru. „Unul dintre lucrurile care s-au întâmplat ca urmare a acestei blocări este că oamenii au descoperit că au locuri unde pot lucra cu ușurință și cu mai puține distrageri și că există avantaje în a lucra de acasă”, a spus Paul Bernal, profesor la UEA, într-o postare pe Twitter.

Situația este mai relaxată în țările europene

În aprilie, ministrul german al Finanțelor a declarat pentru Bild că dorește să adopte o lege care să ofere angajaților dreptul de a lucra de acasă oricând. În Franța, guvernul încă îi sfătuiește pe oameni că „lucrul de acasă trebuie abordat ori de câte ori este posibil”, iar un proiect de lege pregătit în Spania le-ar oferi angajaților „dreptul la un program flexibil” și ar obliga angajatorii să acopere costurile de lucru de acasă.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
658 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger