AcasăSOCIALAngajații LGBT nu pot fi concediați! Decizie definitivă a Curții Supreme!

Angajații LGBT nu pot fi concediați! Decizie definitivă a Curții Supreme!

Angajații gay și transgender nu pot fi concediați de la locurile lor de muncă pe motiv de orientare sexuală sau de gen! Curtea Supremă a Statelor Unite a constatat pentru prima dată că legea federală a drepturilor civile, care interzice discriminarea la locul de muncă pe bază de sex, protejează și angajații pe baza orientării lor sexuale sau a identității de gen.

La vot, scorul a fost 6-3 în favoarea amendării discriminării comunității LGBT. „Cei care au adoptat Legea Drepturilor Civile, în 1968, s-ar putea să nu fi anticipat faptul că munca lor va duce la un moment dat la acest rezultat. Probabil, ei nu s-au gândit la multe din consecinţele Legii, care au devenit evidente de-a lungul anilor”, a afirmat Curtea Supremă de Justiție din America. „Însă limitele imaginaţiei redactorilor nu oferă niciun motiv să ignore cererile legii”, mai arată judecătorii.

Administrația Trump a intervenit în acest caz cu un scurt amendament, argumentând că încheierea contractelor de muncă ale angajaților provenind din comunitatea LGBT nu constituie discriminare în temeiul articolului VII din Legea Drepturilor Civile, invocat atât de des.

Este prima dată în istorie când Curtea Supremă a abordat sensibilul subiect stipulat în articolul VII din Legea Drepturilor Civile, cel care cuprinde în mod explicit protecția comunității LGBT, scrie Newsweek.

În 1989, Curtea Supremă s-a pronunțat în dosarul Price Waterhouse vs. Hopkins, considerând că stereotipurile de gen și sex ale angajaților încalcă așteptările articolului VII din Legea Drepturilor Civile. Acest caz este considerat și azi o piatră de temelie, iar reclamanții au invocat atunci, în mod repetat, articolul VII, argumentând că discriminarea bazată pe sex și gen intră în conflict cu legea.

Cazurile au implicat trei persoane care acuzau că au fost concediate de la locurile lor de muncă pe motiv de homosexualitate sau transgender.

„Instanțele au început să recunoască, acum ceva vreme, după cazul Price Waterhouse vs. Hopkins, că trasarea unor linii invizibile între stereotipurile sexuale ale angajaților gay și non-gay nu are sens. Aceasta este o problemă non-partizană. Sunt întrebări simple despre aplicarea legii, care spune angajatorilor că nu pot trata în mod diferit un lucrător din cauza orientării sexuale sau a stereotipurilor asociate cu sexul lor”, a explicat Suzanne Goldberg, profesor de Drept la Columbia Law School.

În opinia ei, Instanța Supremă s-a asigurat că articolul VII din Legea Drepturilor Civile acoperă drepturile angajaților LGBT, astfel că decizia de luni, 15 iunie, este interpretarea corectă a legii.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger