AcasăSOCIALAngajaţii din România care primesc mai multe zile libere, din 2024. Se...

Angajaţii din România care primesc mai multe zile libere, din 2024. Se acordă şi majorări salariale

Autorităţile sunt foarte aproape să decidă acordarea mai multor zile libere pentru foarte mulţi angajaţi din România.

Proiectul se referă la bugetari.

Zile libere pentru ore suplimentare

Orele suplimentare ale bugetarilor vor fi compensate anul viitor cu zile libere, nu cu bani, dacă va fi depăşit un anumit plafon. Măsura este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă.

Excepție fac militarii, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din serviciile secrete.

Proiectul, discutat în Guvern

Cine a venit cu ideea? Proiectul a fost scris de ministerul Justiţiei şi de ministerul Finanţelor, în colaborare cu Secretariatul General al guvernului.

Ordonanţa de urgenţă va fi discutat în Guvern şi ar putea fi modificată.

Se acordă şi majorări salariale

Salariile bugetarilor și demnitarilor vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe masa guvernului.

Excepție de la această prevedere fac profesorii, care vor primi o majorare de salariu de 13% la 1 ianuarie. Spre deosebire de salarii, sporurile și primele bugetarilor rămân neschimbate, la nivelul 2023.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în proiectul de OUG al guvernului.

author avatar
Andrei Ștefan
1.827 afisari

2 COMENTARII

  1. Am inteles ca este neacceptata la nivel mai înalt aceasta ordonanta cu 5% creștere salariala.
    Propunere: pensiile la babaciuni sa crească cu jumătate din cât s-a promis, restul în 2025, iar la bugetari sa rămână varianta 5% dar pentru toți. Psihologic vorbind, se vor linisti mulți, altfel nici nu începe bine anul ca încep și grevele.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri