AcasăSOCIALAngajații din Educație ies în stradă. Protest în fața Parlamentului. Care sunt...

Angajații din Educație ies în stradă. Protest în fața Parlamentului. Care sunt principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor

(sursa foto: Facebook/Fsli Romania)

Angajații din Învăţământ ies în stradă, dar de această dată nu mai e vorba despre un protest organizat în Piața Victoriei, în apropierea sediului Guvernului, cum se întâmplă de cele mai multe ori în cazul unor astfel de acțiuni sindicale, ci în fața Parlamentului.

Se anunță așadar protest, miercuri, în fața sediului Legislativului. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a comunicat încă din ziua precedentă că sute de angajați din Educație vor protesta, în 14 decembrie, în fața Palatului Parlamentului.

Aproximativ 600 de membri de sindicat, reprezentând personalul nedidactic din unitățile de învățământ din București și din țară, sunt așteptați să participe la protestul de miercuri, pe care FSLI a anunțat că îl organizează în faţa Palatului Parlamentului (intrarea de la Izvor) miercuri, în intervalul 12.00 – 13.00.

„Această acțiune de protest face parte din seria protestelor care au fost demarate în întreaga țară și care vor continua și în zilele următoare”, au transmis reprezentanții FSLI într-un comunicat.

Una dintre nemulţumirile sindicaliştilor vizează neacordarea a 6% din PIB pentru Educație.

Conform FSLI, principalele nemulțumiri ale personalului nedidactic sunt:

– neaplicare în integralitate a prevederilor Legii nr.153/2017, în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei;

– neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare;

– neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;

– inexistența normativelor de personal;

nedecontarea navetei;

– neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare;

– neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.

Ciucă a discutat cu sindicatele din Educație

Cu o zi în urmă, membrii sindicatelor din Educație au discutat la sediul Guvernului cu premierul Ciucă. Mai exact, marți, 13 decembrie, Guvernul a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai sindicatelor din Educație. Ligia Deca, ministrul Educației, a fost prezentă la discuții, alături de membri ai Cancelariei Prim-Ministrului și de lideri ai Federațiilor “Alma Mater”, “Spiru Haret”, Sindicatelor Libere din Învățământ.

Principalele teme au vizat salarizarea personalului didactic auxiliar și nedidactic din învățământ. Prim-ministrul a arătat că Guvernul analizează o formulă de abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației, în corelare cu importanța strategică acordată învățământului. Această abordare se înscrie în cadrul de susținere de care se bucură Proiectul România Educată, reflectată în pachetul Legilor Educației”, a informat Guvernul.

Ss-a mai anunțat că se pregătesc investiții în școli, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR). „Pregătim investiții masive din PNRR pentru ca toate școlile din România să beneficieze de dotări moderne, atât în clase, cât și în laboratoare sau ateliere de practică. Valoarea totală a fondurilor alocate este de aproape un miliard de euro, bani aflați la dispoziția țării noastre în următorii trei ani. Alocăm Educației pentru anul următor cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani – aproximativ 50 de miliarde de lei”, a declarat premierul Ciucă, citat în același comunicat.

138 afisari

3 COMENTARII

  1. Prin navetele mele,toate navetele romanilor sunt decontate.Asa ca draaagi navetisti se respinge ca nefondata cererea altor navetisti. Pai unde am ajunge cu Bugetul daca am deconta toate navetele si s-ar respecta toate Legile promulgate de mine ? Nu e destul ca le-am promulgat ? Oti vrea acum sa le si aplicam.Nu maii iesiti in strada ca e frig,mai frig ca la voi acasa.Asa ca n-ati facut niciun ghesheft.

  2. Pregatim,promitem,analizam,o ” noua formula de abordare „. Daca ati inteles ceva,sunati la 112,sau la Dl. Doctor Ciuca,ca va explica el.Scuzati cacofonia,da’ altfel nu putem,sau ” nu se merita „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger