AcasăSOCIALAngajații centrelor de bătrâni: ”Vom refuza testarea pentru Covid!”

Angajații centrelor de bătrâni: ”Vom refuza testarea pentru Covid!”

Centrele de bătrâni, au devenit, din nepăsarea autorităților, spitale Covid

Decizia Guvernului de a obliga angajații centrelor pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități să se testeze o dată pe săptămână a revoltat peste măsură această categorie de salariați. Aceștia spun că vor refuza testarea, având în vedere că cei mai mulți dintre ei au deja răni nazale după peste 20 de testări făcute în ultimele luni. 

Sindicaliștii din sectorul asistenței sociale și protecția copilului îi cer premierului Ludovic Orban să renunțe la prevederea obligativității testării săptămânale pentru Covid a angajaților din acest sistem. ”Oamenii sunt pur și simplu indignați de această decizie. Cine a stabilit așa ceva și pe baza cărui studiu? Nici măcar bolnavii de Covid nu sunt testați la 7 zile, ci după 10 zile. Angajații din asistența socială și protecția copilului se plâng că au făcut răni nazale de la atâtea testări, că la noi se fac din două în două săptămâni. Nu se justifică măsura nici măcar prin prisma faptului că se descoperă focare în centrele rezidențiale de la noi. Este transmitere comunitară și, dacă s-ar face testări în toate instituțiile publice, s-ar constata că peste tot sunt focare. O să-i trimit prim-ministrului Orban o adresă în care o să-i cer să oprească această nebunie totală. Nu se poate așa ceva, să testezi în fiecare săptămână.

Avem semnale foarte clare că oamenii vor refuza efectiv să se mai testeze și nu poți să-i condamni. Nu există o altă categorie de salariați care să fie testată atât de des. Oricum, vom ataca în instanță această hotărâre dacă nu se va renunța la măsura testării săptămânale. În centrele rezidențiale se iau cele mai multe și mai aspre măsuri de protecție. Nu intră niciun angajat fără să fie supus unei anchete epidemiologice, fără să i se ia temperatura, fără să se dezinfecteze, iar masca este purtată permanent. Mai mult, căminele de copii și adulți au devenit niște fortărețe, nu este permis accesul vizitatorilor, al voluntarilor, al mașinilor în curțile centrelor. Nici beneficiarii nu ies în afara centrelor și au ajuns și ei să poarte măști de protecție”, ne-a declarat Marian Matei, președintele Sindicatului Asistenţei Sociale şi Protecției Copilului Iaşi, afiliat la Federația Columna.

Căminele de bătrâni și de copii, transformate în spitale Covid

Persoanele infectate cu Covid din centrele rezidențiale de bătrâni, adulți și copii cu dizabilități nu au acces în spitale, astfel că angajații acestor centre sunt nevoiți să facă ei pe medicii și pe asistentele în cămine, fără dotări medicale și fără niciun fel de pregătire medicală, susțin sindicaliștii din acest domeniu. ”Atunci când este un focar într-un centru rezidențial, acei beneficiari se carantinează tot în centre, pentru că nu-i ia nimeni la spital. Noi nu suntem specializați în așa ceva, pentru că nu avem cadre medicale, și totuși noi îi îngrijim. Vine un medic infecționist care stabilește tratamentul, iar îngrijirea de bază revine oamenilor noștri, care sunt infirmieri, educatori specializați și nu au legătură cu medicina. Noi nu avem dotările din spital, iar când avem 20-30 de persoane infectate facem niște izolatoare, ne îmbrăcăm în costumele de protecție și facem ceea ce fac medicii în spitalele Covid. Cei din spitale se plâng că ei nu sunt specializați în infecțioase și de asta nu merg în spitalele suport Covid sau nu fac ture acolo. Păi noi ce să mai spunem? Că suntem de foarte mult timp spitale suport Covid fără să avem dotări și personal. Din fericire, se pare că modul în care îi îngrijim este unul eficient, pentru că, din informațiile pe care le am, nu am avut decât un singur deces, o femeie în vârstă care a murit în spital, în condițiile în care am avut foarte multe cazuri de Covid”, ne spune președintele Sindicatului Asistenţei Sociale şi Protecției Copilului Iaşi, Marian Matei.

Nu mai sunt nici bani de salarii

În adresa pe care o vor înainta premierului Orban, sindicaliștii din Asistența Socială și Protecția Copilului vor cere și acordarea stimulentelor de risc, aprobate prin lege. ”Suntem singurii angajați din România care au stat izolați într-un centru rezidențial și care nu au primit niciun stimulent de risc. Totodată, îi vom atrage atenția, din nou, premierului că pentru luna noiembrie nu mai sunt bani de salarii pentru angajații din sistem. Așteptam o rectificare bugetară, dar aceasta nu a mai venit. Problemele în aceste centre rezidențiale există de mult timp, din cauza legislației ambigue, care spune că statul finanțează cu până la 90%, iar consiliile județene cu restul. Iar statul finanțează 40%, 50% și ne trimite la consiliul județean, care consiliul județean ne trimite la stat, și tot așa. Nu știu ce o să se întâmple în 12 noiembrie dacă nu ne vom lua salariile”, ne-a mai precizat Marian Matei, președintele Sindicatului Asistenţei Sociale şi Protecției Copilului Iaşi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.329 afisari

1 COMENTARIU

  1. Acesti guvernanti incompetenti nu mai au de ce sa ramana la guvernare ! Principala lor preocupare-umplerea sarsanalelor. Ministrul mediului a castigat CJ Iasi, dar el e acolo la minister nemiscat. Ministeresele de la Educatie si Munca aduna semnaturi. Ce-i porcaria asta ? Orban nu stie, Werner nu are informatii. NU ZAU !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger