AcasăSOCIALAnchete după un caz REVOLTĂTOR. O femeie a sunat la 112 sperând...

Anchete după un caz REVOLTĂTOR. O femeie a sunat la 112 sperând să fie ajutată să dea de urma unui copil cu probleme, dar s-a lovit de NEPĂSARE!

Anchete după un caz REVOLTĂTOR. O femeie a sunat la 112 sperând să fie ajutată să dea de urma unui copil cu probleme, dar s-a lovit de NEPĂSARE! (foto: jurnaldeneamt.ro)

Încă un caz în care o persoană care își pune nădejdea că va primi ajutor de la persoanele aflate la capătul celălalt al firului, după ce sună la 112, numărul unic de urgență, se confruntă cu o situație cu totul opusă.

De această dată s-a aflat că o femeie care a sunat pentru a sesiza dispariția unei adolescente de 16 ani, cu anumite probleme de sănătate, a avut de înfruntat o atitudine greu de imaginat. Cazul s-a întâmplat zilele trecute, pe 2 iulie, în Galați, însă abia marți s-a aflat despre el.

Deja s-au anunțat verificări atât din direcția Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, cât și de la nivelul conducerii Ambulanței Galați.

DSU: Nu vom admite ca astfel situații să fie tolerate

Prin intermediul unei precizări de presă, oficialii Departamentului pentru Situații de Urgență anunță că o echipă de control a DSU va fi trimisă la Dispeceratul Integrat de Urgență Galați, cu tot cu asigurări că ”nu vom admite ca astfel situații să fie tolerate”.

Redăm integral mesajul DSU:

”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, care vizează o înregistrare audio dintre un dispecer al Serviciului de Ambulanță Galați și o persoană care anunța dispariția fiicei sale care suferă de o problemă medicală, pentru corecta informare a opiniei publice precizăm că Departamentul pentru Situații de Urgență s-a sesizat cu privire la această speță, începând astfel demersurile în contextul verificării celor întâmplate, fapt pentru care, o echipă de control a DSU va fi trimisă la Dispeceratul Integrat de Urgență Galați.

Totodată, asigurăm opinia publică că nu vom admite ca astfel situații să fie tolerate, fapt pentru care vom lua toate măsurile necesare în vederea sprijinirii interesului populației.”

Directorul medical al Ambulanței Galați: Atitudinea asistentei este la ora actuală supusă unei anchete interne

În primă fază se aflaseră detalii despre acest caz de la directorul medical al Ambulanței Galați.

”În seara respectivă s-au primit 3 sau 4 apeluri pe numărul unic de urgență 112 pentru această pacientă, o fată de 16 ani aflată în plasament și cea care a apelat este asistentul maternal. Dintr-o greșeală, apelul a fost transmis către Ambulanță, nu către Poliție, pentru că Ambulanța nu se ocupă de căutarea persoanelor dispărute. În momentul apelului, trebuie menționat că Poliția deja plecase în căutarea ei”, a declarat Mihai Polinschi, directorul medical al Ambulanței Galați, marți, la Antena3.

Oficialul a anunțat demararea unei anchete interne. ”Atitudinea asistentei este la ora actuală supusă unei anchete interne și odată ce o să avem și declarația dânsei și toate faptele se va lua o decizie. Evident că atitudinea nu a fost una profesionistă, dar asta o va stabili comisia de anchetă disciplinara”, a completat Polinschi.

”Nu vine nimeni s-o caute în tot orașul”

Din înregistrarea audio difuzată, marți, de Antena 3, se poate auzi cum femeia încearcă să explice nu doar ce s-a întâmplat, ci și să obțină ajutor:

– 112, ce urgență aveți?

– Bună ziua. Am revenit cu telefonul. I-am pierdut urma în zona restaurantului… Alex, pardon. Pe faleză.

– Deci n-o mai vedeți, nu mai știți unde este acum.

– A urcat prin boscheți…

– Da, rămâneți să spuneți celor din Ambulanță
(…)
– Bună seara. I-am pierdut urma în zona restaurantului Alex.

– E, dacă i-ați pierdut urma, doamnă, când o găsiți și este liniștită și vrea să meargă la spital, reveniți pe 112. Nu vine nimeni s-o caute în tot orașul.
– Doamnă, dar nu este și Poliția pe fir? Că nu înțeleg.

– Poliția nu este în acest moment pe fir. Dar nici Poliția nu aleargă după ea. Dacă ea este fugită și n-o vede nimeni, unde s-o caute Poliția, doamnă?

– E un minor, pacient de neuropsihiatrie. Cine să alerge, dacă nu autoritățile care se ocupă?

– Dacă ea nu mai este în raza dumneavoastră și e ascunsă undeva, un’ s-o caute Poliția?

– Păi, nu știu, doamnă, nu se ocupă Poliția cu asta?

– Păi, cum nu știți? Dumneavoastră acum n-o vedeți deloc?

– Dacă nu îmi găsește minorul, Poliția la ce mai…

– Doamnă, mă ascultați un pic, vorbiți numai dumneavoastră? Facem un dialog?”.

author avatar
Andrei Coman