AcasăSOCIALAnaliză surprinzătoare. Companiile de stat au înregistrat profit în pandemie

Analiză surprinzătoare. Companiile de stat au înregistrat profit în pandemie

Cele mai mari profituri, obținute de companiile din sectorul energetic

Profitul brut al companiilor de stat, precum și rentabilitatea acestora în anul pandemic 2020 au crescut semnificativ, potrivit unei analize făcute de Consiliul Fiscal. Totodată, dacă în anul 2019 companiile de stat au înregistrat o pierdere netă agregată de 1,8 miliarde de lei, anul 2020 a consemnat o revenire la un profit net total de 0,9 miliarde de lei. În topul clasamentului rezultatelor negative a intrat, pentru prima oară, și Unifarm, din cauza jafului petrecut la această societate.

Analiza performanței economico-financiare a companiilor de stat din România în anul 2020, realizată de Consiliul Fiscal, arată o îmbunătățire surprinzătoare a situației financiare a companiilor de stat, în pofida consecințelor nefavorabile ale pandemiei. Astfel, în 2020, rata rezultatului din exploatare pentru companiile de stat s-a redresat față de 2019, de la -0,8% la +2,4%.

Această evoluție a fost determinată în principal de îmbunătățirea rezultatului agregat din exploatare – de la o pierdere de 471,8 milioane lei în anul 2019, la un profit de 1.226,5 milioane lei în anul 2020. Potrivit Consiliului Fiscal, îmbunătățirea poziției operaționale a companiilor de stat, atestată de rata rezultatului din exploatare, a fost vizibilă și la nivelul marjei de profit, acesta majorându-se de la -3,2% în anul 2019, la +1,8% în 2020. ”Această evoluție a fost cauzată de majorarea rezultatului net agregat – de la o pierdere netă de 1.832,2 milioane lei în 2019, la un profit net agregat de 918,1 milioane lei. Profitul brut la 1.000 de angajați, care reprezintă o măsură a eficienței companiei în ceea ce privește utilizarea angajaților proprii pentru maximizarea profitului, a cunoscut și el o îmbunătățire semnificativă, înregistrând o valoare de 6,7 milioane lei în anul 2020, față de -1,4 milioane lei în anul 2019”, precizează Consiliul Fiscal.

Au devenit mai rentabile

Analiza Consiliului Fiscal a constatat și ameliorarea performanței companiilor de stat, prin majorarea ambelor rate de rentabilitate, cauzată în principal de sporirea rezultatului net agregat, de la o pierdere netă de 1.832,2 milioane lei în 2019, la un profit net de 918,1 milioane lei. Astfel, rentabilitatea financiară a capitalurilor proprii a atins valoarea de 0,7%, crescând cu 2,3 puncte procentuale față de anul anterior, iar rentabilitatea utilizării activelor a ajuns la 0,5%, de la -1% în 2019.

”Dacă în anul 2019 companiile de stat au înregistrat o pierdere netă agregată de 1,8 miliarde lei, anul 2020 a consemnat o revenire la un profit net total de 0,9 miliarde lei. Evoluția aparent favorabilă a rezultatului net în termeni nominali se regăsește atât la nivelul Top 5 cele mai profitabile companii de stat – creștere a profitului net de la 3,7 miliarde lei la 4,2 miliarde lei -, cât mai ales la nivelul celorlalte companii – diminuare a pierderii agregate de la 5,5 miliarde lei la 3,3 miliarde lei”, arată Consiliul Fiscal.

Sectorul farmaceutic a intrat în topul datornicilor

În ce privește datoriile restante ale companiilor de stat, Consiliul Fiscal a evidențiat un Top 10 al acestora, care, împreună, acumulează 75,4% din totalul arieratelor acestor societăți. ”Analizând Top 10 din ultimii trei ani, se constată preponderența întreprinderilor din sectorul minier, a distribuției de energie termică și industriei chimice, precum și faptul că șapte companii au fost prezente în ierarhie în fiecare an, ceea ce demonstrează cronicizarea problemei arieratelor în cazul anumitor companii și sectoare industriale. Se remarcă pentru prima dată în ultimii ani prezența unei companii din domeniul farmaceutic în Top 10, Unifarm S.A., pe fondul realizării unor achiziții în contextul luptei împotriva pandemiei Covid-19, care, în mare parte, au rămas pe stoc”, se mai precizează în analiza Consiliului Fiscal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
432 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si de ce maresc astia preturile de ne ia si dosul buzunarelor daca au profit si isi asigura salarii babane ca pt asta vor mult sa si ei mult !!! Toate aceste companii ie au mostenit facute de toti nemernicii nu au pus ei nici o caramida!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger