AcasăSOCIALAnaliza pieței energiei. Nu vântul a umflat prețurile, ci specula

Analiza pieței energiei. Nu vântul a umflat prețurile, ci specula

Liberalizarea pieței, pe înțelesul tuturor. Cumperi cu 30 de bani și vinzi cu 7 lei

O analiză a comparatorului de prețuri la energie electrică, de pe site-ul ANRE, arată clar că prețurile nu au fost umflate nici de vânt, nici de soare, nici de tarifele gazelor, ci pur și simplu de speculă. După liberalizarea pieței, în loc de șapte societăți de furnizare, dacă luăm în calcul și nou intrata companie Hidroelectrica, avem acum 55, care se bat pe aceeași cantitate de energie disponibilă. Pentru acestea, așa-zisa concurență a însemnat o competiție care viza cel mai mare preț, din cea mai ieftină energie cumpărată.

Pentru că au fost obligate prin lege să facă acest lucru, societățile care și-au obținut licența de vânzare a energiei de la ANRE și-au detaliat atât compoziția prețului, cât și structura de achiziție a energiei.

Analizând toate aceste date, se observă că aproape toate cele 55 de firme, unele care nu au absolut nicio legătură cu energia, cumpără de la Hidroelectrica, care, după cum se știe deja, are și cea mai ieftină energie. La Restart Energy One, o firmă care promovează energia din panouri fotovoltaice și care se remarcă prin cel mai mare preț de vânzare, de 16,45 kWh, la structura achiziției, adică procentele din sursele de energie contractate, este trecut zero. Asta înseamnă că ori nu le-a raportat, ceea ce este puțin probabil, ori firma cumpără doar de pe Piața Zilei Următoare, cu prețuri pe măsură.

În ce privește energia eoliană, despre care spuneam că este foarte scumpă pentru că producătorii trebuie să cumpere de pe PZU pentru a suplini lungile perioade în care nu bate vântul, aceasta face parte doar într-o mică măsură din mixul energetic al furnizorilor. Singurele excepții le întâlnim la societatea Electricom, care are 75,96% eoliană din energia achiziționată și un preț final pe măsură, de 12,27 lei kWh și la SC Energy Grid SRL, cu 59,99%, și, un preț mai mic, de 7,88 lei kWh, în rest, toți ceilalți furnizori au sub 15% eolian și multe chiar deloc. La energia din fotovoltaice, avem SC Stock Energy SRL, cu un procent de 41,81% și un preț de 5,73 lei kWh, și Conarg Real Estate, cu 21,02% și un preț de 7,52 lei kWh, celelalte având procente insignifiante de energie solară.

Se cumpără ieftin și se vinde foarte scump

Din cei 40 de furnizori care vând energia cu peste 5,73 lei kWh, 18 au în structura de achiziție peste 30% de la Hidroelectrica. Dintre aceștia se remarcă, de departe, Luxten Lighting Company, care cumpără 97,84% din energie de la Hidroelectrica și pe care o vinde apoi cu 7,10 lei, față de 0,68 lei kWh, prețul de furnizare de la Hidroelectrica, ceea ce înseamnă un profit enorm. A doua firmă norocoasă este Electrocarbon, cu 95,01% energie hidro în structura de achiziție și cu același preț de vânzare către clienții casnici de 7,10 lei kWh. De precizat că cele două companii, Luxten Lighting Company și Electrocarbon, au fost sancționate de Consiliul Concurenței pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică cu Hidroelectrica. Luxten a fost amendată cu 5,5 milioane de lei, iar Electrocarbon, cu 864.000 de lei, aceasta din urmă beneficiind de o reducere a valorii sancțiunii pentru că a recunoscut săvârșirea abaterii de fapte anticoncurențiale. Contractele au rămas însă în vigoare sau s-au prelungit, astfel că amenzile au fost amortizate în foarte scurt timp, iar profiturile au fost pe măsură.

Câte un pic, să ajungă la toată lumea

La achiziția de energie nucleară, care este și ea foarte ieftină la producător, aproape toate cele 55 de firme care au obținut licența de vânzare energie au cam aceleași procente. Logic ar fi ca, atunci când negociezi un contract cu un producător, mai ales unul care are tarife mici, să iei o cantitate cât mai mare. Din procentele regăsite în structura de achiziție, de 15-20%, reiese că energia nucleară s-a vândut cu porția, așa, câte un pic, să ajungă la toată lumea. Cert este că cei 40 de furnizori care vând energia cu peste 5,73 de lei nu prea au nicio justificare să practice asemenea prețuri. Întrebarea este însă cum de rezistă pe piață, cum de au clienți la tarifele astronomice pe care le au? Răspunsul este cât se poate de clar. Indiferent de prețurile practicate, Guvernul a plătit diferența până la prețurile plafonate. Sigur că există și firme care au tarife mai realiste, cum este Grenerg SRL, care vinde energia cu 1,78, imediat după Hidroelectrica, cu 0,68 lei kWh și Electrica Furnizare, cu 1,68 lei KWh. De ce nu s-ar duce clienții la Grenerg, de exemplu? Simplu, pentru că există o cantitate limitată de energie în piață, dat fiind faptul că sunt 55 de firme care au cumpărat. Singura soluție, în toată această încrengătură de interese și speculă, rămâne încă Hidroelectrica, despre care aud că a reluat, pentru moment, contractarea. Cel puțin pentru clienții casnici, că firmele au șanse minime acolo.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.005 afisari

7 COMENTARII

  1. Anre – o gasca malefica creeata de mafia antiromaneasca care a facut „revolutia” si care are ca scop sa distruga Romania! Sunt curios cine ii sponsorizeaza vacantele de luni intregi ale sefului anre ?.

  2. ZIARE.COM SITEUL NAZISTILOR SI CONTOPISTILOR ANALFABETI CE SUG POOLA ZILNIC PENTRU O CIORBA LA CANTINA ! ROMNII SA-SI BORASCA PULLILE IN GURA VOASTRA DE ANALFABETI BULANGII CU POSTACII VOSTRI COMENTATORI CU TOT FTU-VA-N GURA DE ZDRENTE

    stanchi

    rank 2

    Mesianicul pw lii mele de gioarsa je.goasa Ma kàc in viata ta

    de jeg de analfabet , sluga , sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Bizon , sa-mi bórasc pùlla in gura mätii si a familiei tale vierme de cäcát si cadavru ambulant.
    Fùté pe sculamentista de mätta in gura jegule romanii sa-si slobozeasca malahia in gura ta si a cùrvéi sifilitice de mätta

    Sa-ti dau käcatul sa-l mananci fomistule.

    Bizon si trolli rusi toti romanii sa-si bòrasca pùllile in gura voastra de gunoaie si déjectii rusesti imputzite.
    Romanii se càcä in gura rusilor de bóraturi si zdrente rapanoase.
    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà la Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi Acest text a fost copiat de pe Ziare.com PSD și PNL cresc iar în intenția de vot, în timp ce USR și AUR se află în scădere. Ce spun românii despre șansele României de a intra în Schengen SONDAJ https://ziare.com/sondaj-curs/psd-pnl-cresc-intentia-de-vot-usr-aur-scadere-ce-spun-romanii-schengen-sondaj-1774815?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

  3. Nu ma surprinde nimic. Caci TOATE cresterile de pret sunt realizate din pix de vreo 2-3 ani incoace. Si nu ma surprinde ca statele tarilor sunt cele care au acceptat tacit. Asta denota ca lucreaza impotriva popoarelor si sunt ptr cei care golesc buzunarele oamenilor de rand.
    Ne mai ramane Dumnezeu, Maica Domnului si sfintii…atat !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger