AcasăSOCIALANAF-ul, făcut zob de specialiști. Inspectorii fiscali forțează falimentul firmelor

ANAF-ul, făcut zob de specialiști. Inspectorii fiscali forțează falimentul firmelor

anafANAF a pus tunurile pe români. Fiscul are în vizor 561.000 de persoane

Grupul de lucru al Consiliului Fiscal, format din economiști și experți reputați ai României, a făcut zob imaginea ANAF-ului. Specialiștii au arătat că instituția este formată din inspectori nepregătiți, care pierd procese pe bandă rulantă și care forțează interpretarea legii provocând falimentul firmelor. Totodată, serviciile oferite de ANAF sunt gândite pentru a consuma cât mai puțin energia funcționarilor publici, și nu pentru a facilita contribuabilului conformarea fiscală, arată economiștii.

Calitatea inspecțiilor fiscale ale ANAF-ului este foarte slabă, au arătat economiștii și experții din grupul de lucru al Consiliului Fiscal, care a analizat situația României. Procentele în care ANAF pierde în instanță sunt de circa 40%, ceea ce arată deficiențe în pregătirea organelor fiscale, precum și practica de a forța interpretarea legii cu consecința declanșării falimentului companiilor aflate în astfel de dispute de natură fiscală, au precizat experții Consiliului Fiscal.

În același timp, fundamentarea insuficientă și eronată a unor acte de control poate favoriza un contribuabil neonest, prin soluționarea favorabilă, în instanță, a contestației depuse de acesta. ”Complexitatea legislației fiscale descurajează contribuabilii de bună credință, iar complexitatea formularelor, modul opac și deseori contraintuitiv de completare are un impact negativ asupra conformării. Serviciile și soluțiile oferite de ANAF sunt în principal gândite pentru a consuma cât mai puțin energia funcționarilor publici și nu pentru a facilita contribuabilului conformarea fiscală. Totodată, există o multitudine de declarații și formulare, de multe ori inutile, iar procesul de renunțare la declarații presupune, de multe ori, comasarea acestora într-una mai mare. Ca exemple – declarația privind cifra de afaceri obținută în anul anterior (care se poate însuma din declarațiile depuse de contribuabil în anul precedent) sau declarația unică folosită de persoanele fizice, născută din comasarea a altor 4-5 declarații diferite”, arată Consiliul Fiscal.

Erori și sisteme învechite

Economiștii mai semnalează faptul că sistemele de evidență fiscală a persoanelor fizice sunt învechite și raportează continuu erori și, pe lângă faptul că demotivează contribuabilul de bună credință, cel mai probabil nu optimizează gradul de colectare a taxelor. O altă problemă identificată este lipsa formularelor pre-completate, astfel că, în măsura în care ANAF are deja toate informațiile despre un anumit contribuabil, acele informații nu ar mai trebui completate de la zero de contribuabil, ci ar trebui să se regăsească pre-completate în formulare. ”În ciuda impunerii de către ANAF contribuabililor să se înroleze în Spațiul Privat Virtual (SPV), începând cu 1 martie 2022, pentru a comunica doar electronic, ANAF nu a digitalizat toate declarațiile sale. Recent, ANAF a venit cu precizarea că formularele nedigitalizate se scanează și se trimit pe email sau se încarcă, pentru a fi preluate <<de mână>>, în SPV. Call center-ul nu se adresează problemelor cetățenilor simpli și nu este dublat de tehnologii care să soluționeze eficient și să ofere orientări pentru întrebările simple”, se mai precizează în analiza experților Consiliului Fiscal.

Reacții întârziate

Ministerul Finanțelor și ANAF nu au reacție atunci când sesizează pe piață comportamente generalizate ale contribuabililor pe care le consideră neconforme cu legislația, susțin economiștii. Aceștia mai arată că ani de zile după generalizarea fenomenului încep controale tematice având ca efect scoaterea de pe piață a unor contribuabili prin prisma sancțiunilor impuse (debite suplimentare, dobânzi și penalități de întârziere). Și asta în timp ce în țările europene, odată sesizat un astfel de comportament, organul fiscal se angajează într-o campanie de mediatizare a situației identificate și de motivare a contribuabililor de a se conforma.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
24.481 afisari

19 COMENTARII

  1. Desfiintati ANAF si trageti la raspundere angajatii dar mai ales sefii acestei structuri teroriste pentru contribuabilul roman si devastatoare pentru economia Romaniei
    Asta sau fiecare regiune sa devina autonoma cu propriul sitem de colectare si banii sa raman in regiune nu sa se duca la bugetul central din Bucuresti

  2. ANAF DISTRUGE MEDIUL DE AFACERI , O NOUA ETAPA DE DISTRUGERE A CELOR CARE MAI AU O AFACERE ! STATUL NU VA MAI AVEA DE UNDE SA INCASESZE ! DISTRUGAND FIRMELE ROMANESTI CARE ABIA MAI RESPIRA DUPA PANDEMIE !

  3. ANAF învață lumea sa fure de la stat prin practici oculte in serviciu personal. Cei mai spurcați și îngâmfați funcționari publici.

  4. Astia ne au ciuruit financiar chiar daca romanii mai detin o amarata de cota in economie ei platesc taxe mai multe la stat ca nu se optimizeaza fiscal nu sunt offf si cu toate astea tot te freaca pana la virgula!!!

  5. Poate au o parte de vina si angajatii dar principala cauza este legislatia stufoasa si incompetenta tuturor guvernelor care vor sa obtina bani fara sa investeasca in programe si tehnologii noi

  6. Pai unii funcționari din ANAF am auzit că au ferme de animale și pot lucra și la distanță sau in timpul serviciului…..plus că au venituri de la APIA…așa că ce ne miram de interesul lor sa distrugă firme

  7. in China cu 100 dolari iti faci firma si esti lasat in pace…..Anaful detine legi anume facute ,sa nu fii in regula,amenzile sunt peste posibilitati…..Cine are curajul sa faca ceva ,este un erou….traiasca firmele mari straine ,capusele!

  8. Și cine este vinovatul principal? Nu marii noștri economiști? Cine i-a împiedicat să elaboreze legi coerente, bine structurate, clare, care să nu cuprindă interpretări după cum vrea burta unuia sau a altuia. Totodată, selecția inspectorilor nu se face după după o verificare și testare profundă? Sunt acceptate tot felul de hahalere, care pot fi manevrate după bunul plac al unor evazioniști. Unde sunt finanțiștii pregătiți de ASE? Chiar toți pleacă afară sau găsesc de lucru în privat?

    • Nu!
      Nu marii economiști sunt de vină.
      Legile, alea puține care există, sunt votate în parlament.
      Restul, adică OG, OUG, Ordine, HG-uri etc. sunt aprobate de guvern sau ministere.
      Aveți impresia că sunt economiști de valoare în aceste structuri?
      Eu, nu!
      Ce fac economiștii?
      Stau în banca lor (ca și alți specialiști, din alte domenii, lăsând demagogii și ipocriții în față.

  9. Anaful ar trebui regândit.Trebuie să caute pentru a ajuta,nu pentru a da sancțiuni,amenzi etc.!La noi ca la nimenea! Anaful constată că a greșit cu 15 lei atunci când ți-a calculat impozitele și te sancționează cu 250 lei și poprire pe salariu peste 15 ani.De asemenea,are să-ți restituie 33 de lei,dar nu te mai găsește și nu mai calculează la fel…

  10. Anaf e doar un instrument. Legile (inclusiv in domeniul fiscalității ) le fac acele creaturi abjecte din parlament, guvern, = neofanarioții care conduc țara de 32 de ani. Nu anaf e cauza nenorocirilor, nu vedem padurea de copaci.

  11. Da, din pacate nu se duc acolo unde sa dau bufuri de miliarde…vin pe capul.celor mici , care muncesc în fiecare zi …mai rau ca niște robi în tarla .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger