AcasăSOCIALAn Nou, scumpiri noi! Cât va costa mâncarea de la 1 ianuarie...

An Nou, scumpiri noi! Cât va costa mâncarea de la 1 ianuarie 2024

Anul Nou vine cu scumpiri. Mai sunt doar câteva zile până când românii se vor confrunta cu noi majorări de prețuri la produse și servicii.

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii vor plăti mai mult pentru alimente. De exemplu, pentru produsele tradiționale, cele BIO și cele montane va crește TVA-ul de la 5%, la 9%.

Ce produse se scumpesc?

Conserve ori brânzeturi românești sunt doar câteva dintre produsele pentru care vom plăti mai mult. De asemenea, pentru produsele tradiționale și bio vom plăti mai mult pentru că TVA-ul va crește de la 5 la 9%.

Și pentru alimentele cu o concentrație mare de zahăr, românii vor plăti mai mult, iar pentru băuturile dulci se introduce o nouă acciza care generează scumpiri de 2 lei per sticlă.

Astfel, pentru a lua masa la restaurant, am scoate mai mulți bani din buzunare.

Se scumpesc benzina şi motorina

Pentru un plin de combustibil, șoferii vor plăti cu 35 de lei mai mult, deoarece intervine indexarea cu rata inflației care ar urma să genereze în 2024 creșteri per total.

Scumpiri la pompă:

 • Benzină fără plumb: 29 bani/litru
 • Benzină cu plumb: 35 bani/litru
 • Motorină: 26 bani/litru
 • De la 1 iulie, accizele se majorează iarăși:
 • Benzină fără plumb: 43 bani/litru
 • Benzină cu plumb: 50 de bani/litru
 • Motorină: 39 bani/litru

Casele, „tot mai” inaccesibile

De asemenea, în domeniul imobiliar va crește TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro. De exemplu, pentru un apartament de 90.000 de euro, dacă până acum se achita 94.500 de euro, cu TVA, din 2024 vom scoate din buzunare 98.100de euro. Este vorba despre o diferență de 3.600 de euro.

Suntem singura țară europeană care crește taxele de două ori în ultimul an în tentativa de a-și securiza deficitul bugetar”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

author avatar
Andrei Ștefan
1.247 afisari

4 COMENTARII

  • SOS , împreună cu distinsa doamnă Sosoacă sper să scăpăm de leprele ăstea din PSD și PNL,au prăduit destul țară 33 de ani

 1. „An Nou, scumpiri noi! ”
  Cand anume nu ati auzit acest mesaj din 1989 incoace???
  „Benzină cu plumb: 50 de bani/litru”
  Sa-mi spuna si mie cineva unde se mai gaseste acest sortiment de benzina cu tetraetil de plumb, benzina disparuta de cel putzin 25 de ani. Sau unde se mai gaseste gaz lampant pentru felinar si lampa ( nu ulei de parafina) , sau petroxin pentru parchet.

Comments are closed.

Zenville