AcasăSOCIALAlimentele se scumpesc pe banda rulantă a supermarketului! Masa de Paşte 2024,...

Alimentele se scumpesc pe banda rulantă a supermarketului! Masa de Paşte 2024, tot mai săracă

Experţii avertizează că prețurile alimentelor vor crește înainte de Paștele 2024. Concert, prețurile se vor mări doar pentru că că cererea pentru anumite produse va fi mai mare.

Analiștii estimează că alimentele de bază vor fi mai scumpe cu 5 și 10%.

Ce alimente se scumpesc?

Experții sunt de părere că prețurile vor înregistra o creștere semnificativă, având în vedere că cererea pentru anumite produse va fi în continuă creștere.

Prețurile la alimentele de bază pentru această perioadă se vor scumpi, pentru că cererea va fi mai mare. Prețurile se vor ridica fără nicio justificare, doar pentru că există o cerere sezonieră. Prețurile vor crește între 5 și 10%”, a spus Mircea Coșea, analist economic.

În plus, experții în domeniul alimentației atrag atenția asupra riscului crescut de a cumpăra alimente alterate, mai ales în perioada sărbătorilor. De exemplu, în cazul cărnii, este crucial să fim atenți la culoare și miros.

Alimente scumpe şi proaste?

Inspectorii sanitari recomandă o atenție deosebită, mai ales în cazul cărnii care poate să fie de multe ori injectată cu apă sau diferite substanțe pentru a cântări mai mult sau pentru a arăta mai apetisant.

„Nu este întotdeauna bine să cumpărăm carne tocată, ci este mai bine să o tocăm noi sau să fie tocată în fața noastră. În fiecare zi, descoperim variante de falsificări. Foarte multă carne este injectată”, a explicat Alexandru Cîrîc, director Institutul Național de Cercetări Alimentare.

De exemplu, carnea este proaspătă dacă are o peliculă uscată, spun specialiștii, iar culoarea este roz sau roșu.

Cum au scumpit războaiele mâncarea. Comerţul este direct afectat

Până în prima jumătate a lunii februarie 2024, 586 de nave container au fost redirecționate, în timp ce tonajul de containere care traversa canalul a scăzut cu 82%, mai spune BNR.

Deoarece companiile de transport maritim operează în mod obișnuit la capacitate maximă, timpii de expediere mai mari acționează brusc ca o reducere globală a capacității de transport maritim, nu doar în Marea Roșie. Prețurile de transport cresc astfel de-a lungul tuturor rutelor pentru a echilibra cererea și oferta.

author avatar
Andrei Ștefan