AcasăSOCIALAlimente de evitat pe timp de vară. Medic: Se digeră greu şi...

Alimente de evitat pe timp de vară. Medic: Se digeră greu şi ne încălzesc temperatura corpului

(foto. Facebook/Institutia Prefectului - Judetul Arges)

Cum în ultima perioadă au tot fost zile cu temperaturi caniculare, în mai multe zone din țară, mulți și-au adaptat dieta și au încercat să mănânce alimente cât mai ușoare, dar și să se hidrateze cât mai bine, pentru a putea face față căldurii.

Există alimente recomandate pe caniculă, care ajută pentru a face mai ușor față valorilor termice ridicate, dar și mâncăruri pe care ar trebui să le evităm pe timpul verii, mai ales în perioada cu temperaturi crescute. Și asta pentru că ele pot îngreuna digestia și chiar pot încălzi corpul.

Alimentele foarte grase, de evitat

Medicul Anca Hâncu a oferit câteva sfaturi utile, în cadrul unei emisiuni TV.

„Este foarte important să știm și ce nu mâncăm în această perioadă, pentru că aceste alimente ne încălzesc, chiar dacă le mâncăm reci.

În această perioadă ne străduim să ajutăm organismul să facă față acestui proces de termoreglare și atunci indicat ar fi să nu îi dăm o muncă suplimentară.

Acest lucru înseamnă să nu îi dăm alimente foarte grase, să nu îi dăm carne foarte multă pentru că o digeră foarte greu și îi va fi greu, pentru că astfel creşte temperatura corpului.
Pe de altă parte, alimentele prăjite, alimentele cu foarte multe sosuri, cu maioneză, cu smântână, pe lângă faptul că prezintă un risc de siguranță alimentară la aceste temperaturi (pentru că se alterează cel mai uşor), mai au un inconvenient. E vorba și de acel efort pe care îl depune suplimentar organismul pentru a le digera”, a explicat medicul Hâncu, citată de antena3.ro.

Mai mult, în perioadele de vară, mai ales pe caniculă, ar trebui evitate și băuturile alcoolice. Și asta pentru că solicită ficatul și dă senzația de oboseală în organism. „Să încercăm să evităm complet, dacă se poate, alcoolul, pentru că acesta obligă ficatul la o muncă suplimentară și tot efortul nostru va fi perceput foarte greu și ne vom simți foarte, foarte obosiți”, a mai spus medicul.

Anumite legume, cum ar fi mărarul, sparanghelul, anghinarea, ar fi de evitat, pentru că au efect diuretic și pot accentua deshidratarea.

La fel, dulciurile rafinate şi produsele de cofetărie pot accentua disconfortul în zilele caniculare.

Recomandări de la MS

De altfel, încă de zilele trecute Ministerul Sănătății (MS) transmisese, pe pagina de Facebook, o serie de recomandări pentru perioada de caniculă.

Iată câteva dintre ele:

– beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

– nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

– consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

– o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

528 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger