AcasăSOCIALALERTĂ! Un nor toxic generat de vulcanul din La Palma traversează România

ALERTĂ! Un nor toxic generat de vulcanul din La Palma traversează România

nor toxicALERTĂ! Un nor toxic generat de vulcanul din La Palma traversează România

România va fi sub un nor toxic de particule și compuși chimici rezultați din erupția vulcanului din La Palma.

Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară, au anunțat autoritățile, care ne sfătuiesc să purtăm măști de protecție.

Norul vine încărcat de dioxid de sulf, care aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc), aceștia din urmă fiind aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică Silviu Gurlui, potrivit Digi 24

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat profesorul de la Facultatea de Fizică din București.

Specialiștii au transmis că este indicat să purtăm măști de protecție, mai ales în partea de vest, acolo unde poluarea va fi mai mare. Vulcanul La Palma a început să erupă în urmă cu o săptămână și a împrăștiat în aer cantități foarte mari de cenușă și gaze toxice care afectează grav calitatea aerului.

author avatar
Andreea Vlad
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger